Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kärrtorp
Meny
Kategorier:
Publicerad:

Varning för brott mot äldre!

Skarpnäcks pensionärsråd har nyligen fått information från polisen om nya sätt att försöka begå brott mot äldre i Skarpnäcksområdet. Var på din vakt!

Så här kan det gå till:

  1. Äldre blir uppringda av personer som uppger sig ringa från hemtjänsten och vill boka in ett besök i hemmet för att vaccinera. Äldre kontaktas även via brev och telefon och ombedes att betala en vaccinationsavgift genom att logga in med Bank ID.
    Fakta: Hemtjänsten bokar inte tider för vaccination. Det gör vårdcentralen/husläkarmottagning som i sin tur samordnar med hemtjänsten om personen skulle behöva ledsagning till vårdcentralen. Vaccinationen är kostnadsfri.
  2. Personer som uppger sig vara poliser kontaktar äldre per telefon och säger att deras kontaktuppgifter eller adress har hittats på lappar och att personen i fråga riskerar att bli utsatt för
    inbrott. Den falska ”polisen” föreslår att den äldre ska överlämna värdesaker och bankkort till polisen för säkerhets skull. Man försöker även boka tid för att värdesakerna ska överlämnas till polisen. Vid två tillfällen har det lyckats och äldre personer har blivit av med pengar/värdesaker.

Bankerna varnar också regelbundet för bedragare som ringer och utger sig för att representera banken, liksom för falska sms och mejl. Logga aldrig in med BankID eller lämna kontouppgifter om du blir kontaktad på något sådant sätt! Tänk efter och ta det lugnt!

Anmäl misstänkta bedrägeriförsök till polisen, via e-tjänst på internet:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
eller på telefon: 11414!

Text: Leif Karlsson