Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Häverö

Höstmötet 14 november 2022

Nästa träff är 12 december 2022

Höstmötet/Trivselträffen den 14 november 2022 lockade ett 60 tal medlemmar. Ordförande Nisse gick genom verksamhetsplanen för 2023 vilken godkändes. Kassör Ulla gick genom budgeten för 2023 vilken också godkändes av mötet. Nisse informerade om en ansökan om sammanslagning mellan PRO Häverö och PRO Herräng under 2023.

Aleksandar Snrdovic var inbjuden att berätta om sina erfarenheter i Sverige som flykting. Aleksander kommer från Sarajevo och kom som praktikant till Holmens Bruk i Hallstavik 1989 under 4 månader. Att det blev just Hallstavik och inte Barcelona berodde på att en lärare på universitetet hade talat så gott om Sverige. Han fick sedan erbjudande från Erik Berg på Holmens som erbjöd honom ytterligare 18 månaders arbete på bruket. Kriget började i hans hemland och han kände sig trygg här och stannade. Efter arbetet på bruket fick han endast tillfälliga arbetstillstånd och blev under en tid tvungen att försörja sig och familjen på olika tillfälliga sysslor, allt från att samla pantflaskor till att baka bröd till att undervisa i sitt språk hos Invandrarverket.

Aleksanar Srndovic

bild Marianne Tirén

Han minns med värme järnhandlarparet Wall som hjälpte familjen med bostad. Började studera i Uppsala och fick därefter ånyo arbete på Holmen. Blev erbjuden att arbeta fackligt och efter det att Jonny Karlsson /dåvarande fack ordförande gick i pension ordförande. Han har haft och har många järn i elden, t ex sitter med i Roslagens Sparbanks styrelse sedan 2003, politiska uppdrag, Hallstaviks nätverket där han nämner utomhusbadet och Hallstaviks gymnasium som ex på lyckade projekt. Han minns också indragningarna på Holmen när 1000 jobb försvann.

Aleksandar sade att han känner värme från människorna i Hallstavik