Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Jakobsberg

8 september: Bodatomtens hantverksgård

Ni som inte följde med till Bodatomtens hantverksgård vet inte vad ni gick miste om!

Foton i bildspelet: Ulla Werner.

Dagen började med att vi fick möta ett för oss nytt bussföretag, Rolls buss – men inte nytt för Järfälla. Av 30 anmälda och betalda var vi 24 som kom till bussen

Peter körde oss lugnt och säker E18-västerut. I Kungsängen tog vi av mot Sigtuna. Och efter någon halvtimmes körning befann vi oss mitt ute i ingenstans när plötsligt tomten själv står på vägen och vinkar upp oss i skogen.
Peter med bussen fick följa efter den gående tomten på skogsvägar innan vi var framme.

Väl framme på den stora fastigheten med 22 timrade stugor blev vi välkomnade in i Väsenstugan där tomtemor hade dukat upp sju sorters hembakat, som vi lät oss väl smaka av. När alla låtit sig väl smaka berättade ”tomteparet”, Göte och Martina Rydh, om hantverksgårdens historia och framväxt. Och att målningar i Väsenstuga gjorts av Sigtunakonstnären Bo Alström.
De vackert tillskurna borden hade Göte Rydh själv gjort av gamla skolmatsalsbord och de om gustavianskt påminnande stolarna kom från en konferensanläggning.

Därefter följde en guidad rundtur bland de 22 timrade stugorna och deras innehåll. En väderkvarn fanns högt placerad på en kulle, men idag kan det vara lite svårt att få den i funktion då träden har vuxit upp och ”skymmer” möjligheten för kraft till vingarna. Alldeles bredvid fanns en timrad stuga med ag-tak där man samlat ihop till ett fullt utrustat skomakeri.

Därefter fick vi se en konstgjord mindre sjö där hydran gjorts levande – hydra ett gudomligt väsen med åtta huvuden. Rätt som det var visade den sig växande i sjön – man skulle kunna tro att vi hade kommit fel och att det vara Nessie själv som visade sig.

Promenaden fortsatte till ett självspelande piano. Självspelande så till vida att Göte trampade på en cykel som gav ljud eller ”musik” från sig. Nedanför fanns en liten tjärn där man planterat rosa näckrosor (vilda röda näckrosor finns bara i Fagertärn i Tiveden).

Vi kom till en färdiginredd smedja och därefter till en loge med fem olika bensinstationspumpar, en av dem den första svenska. Det fanns också en hemkonstruerad motionscykel över ena väggen – många olika växelhjul att passera för styrkan att gå igenom – mycket tungt att trampa. En lätt motorcykel från 1951 som en stor trädgårdstomte stod och betraktade. Slutligen fanns Sveriges första storhjuliga cykel på plats – och mycket annat.

Vi kom därefter till en fullt utrustad handelsbod, farstun med bleckdunkar för bensin, fotogen, terpentin med mera. Inne i själva butiksrummet fanns silltunnor, kaffekvarnar, gamla burkar, godisburkar m m. Bakom butikslokalen fanns lager och kontor med gamla strykjärn, fotogen/primuskök, vågar med mycket annat. Till och med en gammal räknesnurra stod det bredvid en gammal manuell skrivmaskin.

Rundturen avslutades med ett klassiskt härbre med agtak. En grovt uthuggen trappa upp till övervåningen medan undervåningen innehöll en snickeriverkstad och ett utrymme för tvagning med flera tunnor.

Lite längre tid hade inte suttit fel. Tyvärr är det inte öppet för besök, utan man får som grupp boka gruppbesök.

Vår resa fortsatte till Steninge slott och Stenladan där vi intog vår lunch i en ombyggd stenlada. Därefter rakna vägen hem till Järfälla.

Det var lite av allt som finns att se, men det finns mycket mycket mer!

Ett stort tack till PRO Jakobsbergs reseledare som återigen planerat och genomfört en storartad utflykt!

Text: en deltagare