Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Jakobsberg

22-25 maj: Hangö, Finland

PRO Barkarby/Skälby arrangerade denna förträffliga resa i samverkan med ReseKompaniet. Musik, konst, historia stod i fokus i solig försommartid.

Vår busschaufför Peter plockade upp oss på våra vanliga ställen i Kallhäll, Jakobsberg, Viksjö och Barkarby, på eftermiddagen 22 maj, och tog oss säkert till Stadsgårdskajen där Viking Lines Gabriella väntade. På akterdäck njöt vi av att glida genom Stockholms skärgård i skön kvällssol.

Mätta och belåtna efter en mäktig buffémiddag ombord på Viking Lines Gabriella kunde vi mot nattkröken slumra in i våra kojer till motorernas monotona muller – medan Gabriella stävade mot målet – Helsingfors.

Kvällssolen flödar på akterdäck när Viking Line Garbriella stävar ut från Stockholm

23 maj: Solen strålar när vi kliver av färjan – och strålande ikapp möter oss vår guide Leena Immonen, som blev vår sprudlande kunskapskälla. Snart var vi på väg till första stoppet – FISKARS 1600-tals järnbruk, som nu frodas som en unik designer- och hantverksby. Vi strövade runt och njöt, några köpte Fiskars saxar och knivar eller Mumin-muggar från Arabia i turistshopen.

Fiskars turistshop bjöd på många olika produkter utöver de saxar och knivar som är välkända hos oss,

Ån som försörjde bruket med energi får nu flöda fritt.

På Restaurang Kopparsmedjan avnjöt vi en utsökt lunch innan Peter rattar oss vidare mot Hangö, Finlands sydligaste stad – en pärla vid havet. Leena berättar ivrigt – detta är hennes hem – det finns sååå mycket historia här.

Restaurang Kopparsmedjan serverade en utsökt lunch.

Vi stannade till vid Hangö Frontmuseum och fick en gripande berättelse av museichefen och f.d. marinofficeren Jörgen Engroos. Han guidade oss runt i museet och berättade engagerat om andra världskrigets skeden och hur Hangö kom att bli en enklav till Ryssland under 30 år – tills tyskarna kom till undsättning. En oerhört stark berättelse med givna kopplingar till dagens verklighet i Ukraina…

Eldsjälen och f.d. marinofficeraren Jörgen Engroos med biträde utanför Frontmuseet

Jörgen berättar kunnigt om Hangös strategiska position under andra världskriget.

Strax är vi i Hangö fina stenkyrka som står stolt på en bergknalle. Här visar Leena en av sina många talanger – som konsertpianist spelar hon på flygeln några verk av Sibelius. Magiskt. Checkar in på flotta Hotell Regatta. Några minuters vila, sedan promenerar vi till rådhuset. Här väntar Leenas man, och i stora salen bjuds vi på en pianokonsert med videoillustrationer från den finska naturen, tänkt att spegla kompositörernas och musikens känslouttryck. Leena och hennes man bjuder på denna bonus. Hotell Regatta bjuder en ståtlig middag med en röding-förrätt – och oxfilé med hummersås som huvudrätt. En fullspäckad dag var till ända…

24 maj: Solen silar in genom gardinerna. Efter morgonpromenad och maffig frukost: Vi bara MÅSTE ta en rundtur med bussen i Hangö. Leena smattrar på om allt som vi passerar, och snart är det dags för lunch. Vad passar bättre än en förnämlig buffélunch på anrika Hangö Casino vid havet?? Överdrivet mätta drar vi till Ekenäs – en mycket charmerande småstad som grundades av Gustav Vasa år 1546. Här talar alla svenska – såklart med den härliga finska brytningen.

Bildspel från vår rundtur i Hangö. Klicka på pilarna.

Vid det lilla torget i Ekenäs väntar guiden Anne Ingman – som i tidstypisk klädsel gestaltar konstnärinnan Helene Scherfbeck – och Anne guidar med rollspel Helenes öden och äventyr genom livet. Promenaden i hennes gamla kvarter kröntes med ett besök i det moderna konstmuseet där Helenes och andra konstnärers verk finns att beundra. Missa inte detta om du besöker Ekenäs!

Vi måste åka vidare mot Åbo. Man kan förstås inte resa förbi utan att besöka Wiurila slott - ett anrikt fäste för familjen Armfelt. Här möter oss Anne-Marie Aminoff i ägarfamiljen – som börjar med att servera en landgångsmacka i det gamla stallet – nu sofistikerat möblerat som konferenslokal. Hon fortsätter sin historiebeskrivning med laptop och projektor, och avslutar med rundvandring och en initierad beskrivning av det adliga ställets historia via ett digert museum – klädsel, möbler, vagnar…

Nu måste vi väl ändå skynda tillbaka till färjan? Nja, Leena, som har så många strängar på sin lyra tycker att vi måste hinna med ett absolut nödvändigt besök: Den unika träkyrkan i Hirvensalo – ett ekumeniskt konstkapell. Grym arkitektur!! Och Leena ger oss en fantastisk pianokonsert som krydda på en fantastisk resa… Vår busschaffis Peter blev lite nervös, men vi kom alla med på Viking Line Grace till Stockholm…

Konstkapellet i Hirvensalo.

Text och bildredigering: Pelle Ohlson