Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Dannike

Norge 2017

Bardöla hotell i Geilo. Foto Laila Augustsson.

Text

Dag 1. Vi startar en tidig augusti morgonen från Dannike med ett gäng förväntansfulla resenärer. Första stoppet är på rastplats Tanums värdsarv. Resan går vidare via Oslo till Geilo där vi tog in på Bardöla högfjällshotell.

Dag 2. Då gick resan väster ut över Hardangervidda mot Ejdfjord. Alldeles utmed vägen ligger Sysendammen, ett fantastiskt bygge som vi alla blev imponerade av. Resan gick vidare på krokiga vägar vid Vöringsfossen till Ejdfjord. Där väntade en guide på oss. Hon guidade oss upp till Kjeåsen. Där fick vi se och höra den sist bosatta damen berätta hur det var att bo och leva där innan det fanns väg dit upp. På vägen ner besökte vi Sima kraftverk. Sedan var det gott med lunch på Hardangervidda Natursentrum. På natursentrat såg vi en film som tagits från helikopter över Hardangervidda. Det var en hissnande upplevelse.På återresan till hotellet stannade vi till vid Vöringsforsens utsiktsplats.

Dag 3. Bussen kör oss till tågstationen i Geilo. Något försenade avgår tåget till Myrdal.Det var en upplevelse att åka över Hardangervidda på detta sätt. I Myrdal byter vi till ett tåg som tar oss ner till Flåm på Flåmsbanan. Järnvägen som slingrar sig utmed bergskanten är 20 km lång med en fallhöjd på 864 meter. Väl nere in Flåm äter vi lunch och strosar runt lite i souvenierbutiker. Nu har Ulrik kommit med bussen som tar oss vidare genom Lerdalstunneln (2,5 mil lång). Eftermiddagsstoppet är vid Borgunds stavkirke. Där smakade det gott med bussfika Väl tillbaka på hotellet väntade en middagsbuffe.

Dag 4. Då vände vi kosan hemmåt. Vi åkte genom den vackra Numedalen. Efter att ha passerat Kongsberg och Drammen gör vi ett stopp för fika och en välbehövlig bensträckare. Ann-Marie och Ulrik serverar varm korv med bröd som bussfika. Nu fortsätter vi till Dröbakk. Där besöker vi Treegardens julehus som är fyllt med tomtar.Sedan går resan vidare mot Svinesund och Sverige. Vid hemkomsten är vi överens om att vi haft en otrolig resa och ett fantastiskt väder