Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Lidköping

Pensionärsrådet 2020-02-17

År 2008 påbörjade ett arbete att samordna kommunal verksamhet med Skaraborgs Sjukhus i syfte att möta patienternas vårdbehov på bästa sätt. Den kommunala vården ansvarar för kompetens upp till läkare och genom samverkan kan Skaraborgs Sjukhus erbjuda läkarkompetens vid behov. Målgruppen är patienter med behov av och önskan att få specialistsjukvård i hemmet.
Närsjukvårdsteam är en viktig del i omställning av hälso- och sjukvård och arbetet är i ständig utveckling. Den nära vården ska börja i primärvården och Närsjukvårdsteamen möjliggör för primärvård och sjukhusen att på ett samordnat sätt erbjuda patienten rätt vård på ett ställe. Patienten ska ha ”en väg in”. Primärvården ”lånar ut” patienter till Skaraborgs Sjukhus och bär således fortfarande ansvaret för patienterna men tar in Skaraborgs Sjukhus för specialistkunskap.
I dagsläget finns de tre teamen fortfarande kvar på Skaraborgs Sjukhus. Norra teamet är pausat, södra teamet är i funktion med sjuksköterskor och läkare och i västra teamet arbetar sjuksköterskor med stöd av läkare i verksamheten.
Ett förbättringsprojekt på Skaraborgs Sjukhus ”Patienter med komplexa vårdbehov” kommer att starta i november 2020. Det innebär bland annat ett nytt arbetssätt för Närsjukvårdsteamen för att de ska kunna ta hand om alla patientgrupper på bästa sätt. Istället för att det endast ska finnas en läkare i teamen så kommer det nu att finnas flera läkare från olika specialistområden som tillsammans arbetar i ett Närsjukvårdsteam. På så vis tas de olika kompetenserna tillvara och patienten får rätt vård utan att remitteras vidare till andra vårdinrättningar.
Antalet individer som har fått besök av närsjukvårdsteam har ökat under året 2019.
Östra sjukhuset har bäst statistik i hela Västra Götalandsregionen. De arbetar likt en medicinmottagning där primärvården fortsätter bära allt ansvar för patienten och Östra sjukhuset kopplas in när specialistvård behövs. De arbetar med uppföljning efter slutenvård eller akuten och genomför även akuta bedömningar för att ge mer utrymme på akuten. De har inga inskrivna patienter i teamen.
Presentationsbilderna bifogas mötesanteckningarna.

  1. 4. Utveckling av närvårdscentrum med primärvården som bas
    Vanja Arrias, Närhälsan Mariestads Vårdcentral informerar om närvårdscentrum med primärvården som bas.

Hemsjukvårdsteam arbetar för att göra en så sömlös vård som möjligt. De arbetar behovsanpassat efter patienten, allt från årskontroll och mer täta kontakter till uppföljningar av patienter. Patienten ska ha en fast läkarkontakt. Hemsjukvårdsläkare samverkar med närsjukvårdsteam/palliativt team och övriga sjukhusmottagningar. Samverkan mellan kommuner och sjukhusen vidareutvecklas ständigt.
Individer som är inskrivna i hemsjukvården utifrån hälso- och sjukvårdsavtalet ska ha en hemsjukvårdsläkare. Ett arbete pågår för att göra det mer likställt mellan alla kommuner. Många vårdcentraler har även etablerat äldremottagningar för att bättre ge patienterna en bra kontakt.
En fast läkarkontakt gör så att patienter istället kan ringa direkt vid oro istället för att åka in till vårdcentralen eller akuten. Det lättar på belastningen på vårdcentraler och akuten. En sammanställning av vårdkonsumtionen för hemsjukvårdsläkare har gjorts och man har fått det bekräftat att hemsjukvårdsläkaren gör stor skillnad. Vårdkonsumtionen har minskat. Stabiliteten och tryggheten gör mycket. Förebyggande arbete gynnar alla.
Om man har en fast kontakt på sin vårdcentral så kommer inte hemsjukvårdsläkare att ersätta det om man inte vill eller behöver det.
Framtidens vårdinformationsmiljö är planerat att införas 2023. Det skulle underlätta samordningen mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen.
Presentationsbilderna bifogas mötesanteckningarna.

  1. 5. Aktuell information och frågor från Pensionärsorganisationerna
    Tre frågor har inkommit från PRO, se punkter a, b och c.
    1. a. Ersättares närvarorätt till HSNÖ:s pensionärsråd
      Svar har getts vid utskick av handlingar till detta dialogmöte.
      Gunilla Druve Jansson informerar om de övriga nämndernas ersättning för pensionärsråd. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att initiera en ny dialog inför kommande mandatperiod om vad som ska gälla då.
    2. b. Närsjukvården: Vad har hänt sedan sist? Hur är situationen idag?
      Information om detta gavs på dagens dialogmöte.
    3. c. Ambulansen i Skaraborg: Hur är situationen idag gällande bemanning och tillgänglighet?
      Arbetstiderna har nyligen ändrats och lunchuppehåll har införts för ambulanspersonalen. Under ett lunchuppehåll är ambulansen inte ”synlig” för utalarmeringstjänsten och kan därmed inte kalla på den ambulansen. Det har därför hänt att den närmaste ambulansen inte har ryckt ut på ett larm eftersom den inte varit ”synlig” för utalarmeringstjänsten under det tillfället.
      En regional utredning pågår just nu som är framskjuten till juni. Östra hälso- och sjukvårdsnämndens egen utredning tyder på att bemanningsbilar skulle kunna vara en möjlig väg att gå eftersom de skulle kunna lösgöra mer resurser. En återrapportering om lägesrapport sker på mötet i september när rapporten är färdigställd.
    4. d. Vad innebär förslaget om Skaraborgs Sjukhus Mariestad i praktiken?
      Förslaget innebär att Närhälsan ska ta stafettpinnen för digifysisk vård genom att bygga upp två behandlingsrum på Närhälsan i Mariestad med möjlighet att koppla upp sig från vårdcentralen till en läkare från ett Skaraborgs Sjukhus. Det ska kunna göras tillsammans med personal på vårdcentralen för att gemensam få konsultation och/eller bedömning av en läkare. Enligt förslaget ska möjligheten till röntgen och ultraljud ska finnas kvar på Närhälsan i Mariestad. Vården kan på så vis utgå från patientens behov och kunna erbjuda rätt vård på en plats.
  2. 6. Sammanfattning och avslutning
    Gunilla Druve Jansson tackar för ett gott möte. Nästa möte är måndag den 4 maj 2020, lokal Billingen, Regionens hus i Skövde, klockan 14:00-16:30. Välkomna!

Vid anteckningarna:

Rebecca Andersson