Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Askeby Åkerbo

Referat, medlemsmöte 13 sept. 2021

Plats Örtomta församlingshem

Efter 1,5 års uppehåll kan vi äntligen träffas igen!

Ordförande hälsar alla medlemmar välkomna och riktar ett särskilt välkommen till dagens föreläsare Joakim Johansson.

Joakim Johansson

Joakim Johansson

Joakim inleder med en kort presentation av sig själv. Han har bl a arbetat som slottsfogde på Ekenäs och är nu anställd som museitekniker i Gamla Linköping. Sitt intresse för Kinda kanal har han fått genom sin släkt. Farfars far Axel drev sågverk och hade pråmar på kanalen. Familjen har dokumenterat liv och händelser kring kanalen.

Joakim har skrivit två böcker om kanalen, båtarna och människorna: del 1 utgiven 2017 och del 2 2021.

Joakim beskriver sedan, med ord och bilder, kanalens utveckling och båtarna som trafikerade kanalen. 1810 öppnar sträckan från Horn/Hycklinge till Stora Rängen. Som jämförelse nämner Joakim att Göta kanal färdigställs 1832. 1871 är kanalen, som den ser ut idag, färdigställd. Det innebar byggnation av flera slussar, sjösänkningar och rätning av Stångån. Förutom transport av timmer, torgvaror och andra förnödenheter utvecklades även transporten av passagerare. Det skrevs i Corren 1861 att passagerarbåten Boy kördes i ”en hiskelig fart om 4 knop”. En resa från Kisa till Linköping tog ca 10 timmar.

För att komma till Linköpings hamn från Roxen startas 1865 en uträtning av Stångån. Repslageriet som nu finns i Gamla Linköping var det första hamnkontoret. 1970 upphör Linköpings hamn.

1947 byggs Drottningbron. Det innebar att båtarna var tvungna att byggas om för att kunna passera. Efter byggandet av nya Tullbron 1959 upphörde transporterna på Kinda kanal, och sedan 1960 är det enbart kryssningar och privat båttrafik på kanalen.

Joakim berättar också att släkten drev rederi, med främst transporter av timmer till och från

Stockholm. Där fanns t ex bogserbåten Bore som drog 3 pråmar. En pråm kunde lasta ca 250 kubikmeter ved och det tog mellan 2-3 dagar att lasta. Släkten hade också ett båtvarv för reparation av både egna och andras båtar.

Idag drivs kanalen av Linköpings kommun, Kinda kommun och Region Östergötland.

Joakim avtackas med varma applåder och en burk honung.

Efter lite kroppslig jympa blir det hjärnjympa med Monica.

Efter kaffe och lottdragning informerar ordförande om kommande seniorfestival i Gamla Linköping 14-15 september. Festivalen är ett samarrangemang av PRO, SKPF, SPF, News 55 och ABF.

Onsdagen den 22 september är det dags för friluftsdag. Vi träffas vid motionsspåret i Bankekind. Fika medtages.

Lördagen den 18 september medverkar PRO Askeby, Vist och Johannelund vid Bondens marknad för att informera om verksamheten.

Nästa möte är den 11 oktober och då kommer Sodexo hjälpmedel för att informera om regler och visa produkter.

Två nya medlemmar hälsas välkomna: Björn och Berit Helmin.