Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Östergötland

PRO påverkar

PRO Östergötland kämpar för att kommunerna och Region Östergötland ska tillhandahålla gratis rollator för utomhusbruk.

PRO gör skillnad!

Ett positivt gensvar från Boxholms kommun visar att PRO kan göra skillnad.

PRO Östergötland skickade ett uttalanade till samtliga kommuner i länet samt till Region Östergötland i november 2019 som gett resultat i åtminstone en kommun. Uttalandet handlade om att ge personer med behov av rollator en möjlighet att få rollator för både inomhus och utomhusbruk som ett gratis hjälpmedel.

PRO Östergötland pekar på vikten av att ska kunna ta sig ut och kunna träffa andra människor även om man har svårt att ta sig fram, och har man svårt att gå utan hjälpmedel inomhus är behovet minst lika stort utomhus. Det är problematiskt att använda samma rollator ute och inne pga helt olika konstruktion samt att det blir smutsigt inomhus. Det är också annan utrustning på en utomhusrollator, tex plats för bagage. Det gör att det kan vara enklare att klara sina inköp och uträtta enklare ärenden på egen hand.

Att endast kunna vistas inne i sitt eget hem är en faktor som gör att fler och fler lider av ofrivillig ensamhet och mår allt sämre psykiskt. Det är också väl känt att man mår bättre om man rör på sig och får i sig frisk luft. När det gäller kostnader för dessa hjälpmedel kan man ställa vårdens kostnader för psykisk ohälsa och kostnader för benbrott och andra fallskador emot. Dessutom kan kostnader för hemtjänst sjunka om man på egen hand kan ta en promenad uträtta mindre ärenden.

Att behöva köpa en rollator för utomhusbruk á 3000 kr är inte möjligt för många pensionärer, därför blir dess sittandes inne, ofta i sin ensamhet.

Flera kommuner har svarat på uttalandet och förklarat regelverket och påvisat att det är ett gemensamt beslut av samtliga kommuner samt Region Östergötland och att frågan hanteras i Hjälpmedelsrådet. Boxholms kommun däremot delar PRO Östergötlands syn på saken och har beslutat i Kommunstyrelsen att inom ramen av befintlig budget åtgärda detta.

Nu återstår att se hur andra kommuner tänkt sig att svara PRO Östergötland.

PRO Östergötland har visat att det lönar sig att påverka och att våra drygt 11 000 medlemmar i länet stolt kan säga:

- Jag är med och påverkar!

Curt Karlsson
Ordförande, PRO Östergötland