Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Örebro City

Lilla Å promenaden 6 oktober 2021

Referat från promenaden i serien "Upptäck din stad".

Staty som finns längs med Lilla Å-promenaden

Foto: Kicki Ljung

Tänk så mycket det fortfarande finns att upptäckta om/i sin stad! Lilla Å- promenaden är inte bara en gång- och cykelväg, det är ett helt projekt. Projektet har drivits av Stadsbyggnad, Örebro kommun och idén att utveckla promenadstråket till ett skulpturstråk väcktes av Örebrokonstnären Stefan Rydéen.

Han har aktivt deltagit i genomförandet och har dessutom bidragit med en av de 12 skulpturerna längst vattendraget Lillån. Flera av konstnärerna är från Örebro. Man har engagerat skolor i närområdet. Skolklasser har träffat och inspirerats av konstnärerna. Dessutom har varje konstverk en skolklass som fadder. Elever från olika yrkesprogram har bidragit till att färdigställa skulpturplatserna.

Stråket börjar i Holmens industriområde, letar sig ner under järnväg och infartsled. Dyker upp på norr längs hyreshus fram till Ulla Billquist park, vidare längs villorna i Rynninge, över en gångbro in i naturreservatet Oset för att sluta vid Naturens Hus.

Vi som gick idag hade trots avsaknad av guide en fantastisk dag/upplevelse. Vi hade dragit ut kartor och övrig information från Örebro kommun och google, vilket gjorde att vi fick lite bakgrund om konstnärerna, tankar om tillkomsten av verken och material bl a marmor från Glanshammar mm. Flera av konstverken bygger på ljus och en promenad på kvällen blir säkert effektfull.