Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Örebro City

Referat från Biologiska Muséet 21 nov 2022

Foto: Inger "Kicki" Ljung

Pro City möttes av den trevliga och kunniga guiden Jenny Schill, vid vårt besök på Karolinska skolans Biologiska Muséet, den 21 nov. Hon tog oss tillbaka flera hundra år i sin berättelse om dåtida skolors undervisningsmaterial. Det vi idag lätt Googlar fram byggde skolorna upp i form av stort antal uppstoppade djur och växter.

Skolan lät uppföra en helt ny byggnad för ändamålet och eleverna som huserade i skolbyggnader närmare stadskärnan kallade huset Sibirien (eftersom den låg såååå långt bort). Ett särskilt rum avsattes till ett naturaliekabinett, där man förvarade och visade upp herbarier, uppstoppade fåglar och andra naturhistoriska samlingar och så än idag. Vilken samling, en guldgruva för den initierade, med djur och fåglar i alla dess storlekar och arter. För mindre kunniga, en fantastisk uppslagskälla.

Mitt i muséet lät man bygga upp ett ”naturrum” där man placerat djur som då förekom i Närke, älg, varg, järv, lodjur, rådjur, björn, hjort, räv och en söt ugglefamilj. Bland Närkes pampiga djur kunde vi även se en myskoxe (från Norge) och en säl mellan björnens ramar. 18 glada medlemmar poserar framför skogens konung.

Foto: Inger "Kicki" Ljung