Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Tvååker

Resor

Resan till Dalslands kanal Håverud-Bengtsfors 25 augusti 2022 gick under en av sensommarens vackraste dagar. 16 slussar passerades och skepparen berättade om sevärdheter m m under färden. Resan var en underbar upplevelse och alla var helnöjda med dagen.

Resan till Flädergården och Tykarpsgrotten 6 maj 2022.

Fredag 6 maj bar det av till Flädergården där vi kunder köpa produkter av fläder och pelargonier, ca 600 sorter fanns i deras växthus. Väl framme åt vi en god lunch. Ägarparet presenterade några sorters pelargonier och berättade om hur man bäst tar hand om dessa vackra och populära blommor. Därefter gick vi en stund i växthuset och valde bland sorterna. Pelargonier finns i alla de färger och många dofter uppstod när man gnuggade bladen lite. När alla hade handlat och var nöjda gick färden vidare till Tykarpsgrottan.

Historien började redan för 80 miljoner år sedan ...... men i Tykarpsgrottan, den yngsta och enda gruva man kan besöka i området, började bönderna bryta kalk i mitten av 1700-talet. Under 1880-talet när brytningen upphörde i gruvan hade den mer industriella kalkbrytning påbörjats ovan jord i Ignaberga kalkbrott. Här kunde man bryta större mängder kalk under kortare tid och konkurrerade ut den underjordiska kalkbrytningen. Den mängd man bröt ovan jord på en dag motsvarade ett års brytning under jord. Vi fick en guidad visning ca 12 meter under jorden i pelarsalar och labyrinter. Det var becksvart så alla utrustades med en lykta. I grottorna sov ett 60-tal fladdermöss under vinterhalvåret och många filmin-spelningar bl a Ronja Rövardotter hade gjorts i grottorna. Efter den guidade turen intogs kaffe och fralla och sedan gick färden hemåt. Alla var helnöjda med dagen!