Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Lergöken - V:a Frölunda

Sjöfartsmuseets Ninna Boberg berättade om epidemier förr.

Sjöfartsmuseets Ninna Boberg berättade om epidemier förr-

Foto: Kurt Alfgården

Sjöfartsmuseet är en ofta återkommande gäst hos Lergöken. Den här gången var det Ninna Boberg som höll ett intressant föredrag om epidemier förr.

När allvarliga och smittsamma sjukdomar dök upp var det vanligt att man satte de sjuka i så kallad karantän. Ordet karantän betyder 40., och isolering i karantän varade i fyrtio dagar. Många sjukdomar kom hit genom sjöfarten. Det man tänker på först är kanske pesten som kom från Ryssland på 1500-talet. Men även andra sjukdomar som t ex Gula Febern 1818.

Ninna visade ett stort kunnande i ämnet och tillsammans med det bildmaterial hon hade med sig blev det en mycket spännande timme.

Det kom att handla mycket om karantänanläggningen på Känsö i Göteborgs Södra Skärgård. Anläggningen byggdes i början av 1800-talet. För att hindra sjukdomar från att spridas i Sverige fickfartygen från utlandet ligga i karantän utanför Känsö. Lasten fick renas och eventuella sjuka ombord skulle isoleras på ön.

Speciella byggnader uppfördes 1816-19 under ledning av fortifikationsofficeren Jacob Forsell Länk till annan webbplats. och efter direktiv av läkaren Pehr Dubb Länk till annan webbplats.. Byggnaderna finns kvar välbevarade, och världsunik är Parloiren Länk till annan webbplats. i hamnen.

Från 1920-talet ansågs behov av karantänsanläggningen inte längre föreligga, och den avvecklades 1934.

Detta var bara en del av allt det som Ninna berättade om. Vi tackar för en mycket intressant föreläsning.