Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Åshammar


Årets Hemliga resa gick av stapeln torsdag den 12 maj. 32 förväntansfulla PRO:are klev på bussen i Åshammar. Greger, vår chaufför under dagen underhöll oss med roliga historier och historiska berättelser om vägarna vi åkte.

Resan gick mot Uppland där vi efter att ha passerat Strömsbergs Bruk kom till Domarbo. Här långt ute på landsbygden finns ett Nostalgimuseum med tusentals saker, stort som smått. Här finns allt från knappar, burkar, gamla tidningar och radioapparater till bussar, bilar, husvagnar och cyklar av alla slag. Först blev vi bjuden på kaffe och smörgås innan vi fick vandra runt bland familjens samlade klenoder och drömma oss tillbaka till svunna tider.

Nästa anhalt på resan var Älvkarleby. Här fick vi en guidad tur från bussen där vi fick se Kraftverk, Vattenlaboratorium, Fisklaboratorium samt laxodling och att inte förglömma den gamla träbron. Bron stod klar 1816 och fick namnet Carl XIII:s bro eftersom det var han som var kung på den tiden.

Guidningen fortsatte till fots på Laxön som militären använde som lägerplats för Svea Ingenjörsregemente under 100 år med start på 1880 talet. Alla byggnader finns väl bevarade och idag rymmer de café, restaurang och hantverksbutiker. Här fick vi också en god lunch och strövtåg på egen hand innan hemfärd.