Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Dellenbygden

Medlemsmöte 240125, fotvård

Vid mötet hade vi ett besök av “Fot Lena från Glada Hudik”, Lena Jonsson.Hon har arbetat inom Region Gävleborg i 46 år som fotvårdspecialist /medicinsk fotterapeut. Hon har jobbat i diabetesteam på specialistmottagning, ingått i multidisciplinärt team vid Hudiksvalls sjukhus. Hon är född och uppvuxen i Bjuråker, Skålsvedja och Moviken.
Hos oss pratade hon om fötter, strumpor och skor. Det är alltid viktigt att sköta fötterna men särskilt när man blir äldre och om man har någon komplikation som ger biverkningar i fötterna så är det absolut nödvändigt. Fötterna har en benägenhet att växa ifrån oss när vi blir äldre, de blir svårare att nå. I vissa fall behöver man proffesionell hjälp med fotvården. Personalen på äldreboendet skall sköta fötterna om man inte kan själv. För att kunna tvätta fötterna ordentligt är det bra att ha en duschpall, så man kan sitta och kan komma åt fötterna och mellan tårna. Det är viktigt att torka ordentligt torrt mellan tårna. Bakterier och fotsvamp trivs där det är fuktigt, mörkt och varmt, typiskt mellan tårna. Vid sprickor som kliar och ger en sötaktig lukt kan man misstänka fotsvamp, då skall man inte smörja utan lägga en kompress eller anväda en fotspray med svampmedel. Lena avråder från långa fotbad (om man har problem), som gör att småporerna öppnar upp och bakterier kan tränga in och ge infektioner. Har man förhårdnader bör dessa filas, man skall fila när foten är torr, man skall ha en rejäl fotfil och sitta lågt för att lättare nå fötterna, är man två så kan man hjälpa varandra. När fötterna är rena och torra skall de smörjas det, behöver inte vara några dyra supersalvor utan en vanlig kräm, lotion eller salva som binder fukt, salva kan vara väldigt fet.
Det är viktigt att man filar och smörjer fötterna för att man inte skall få förhårdnader som ger hudsprickor, hudsprickor är en inkörsport för infektioner. Men smörj inte mellan tårna, där skall det alltid vara torrt. Man skall även komma ihåg att dricka vatten. Man skall klippa naglarna så rakt som möjligt, fila lite i hörnen, inte klippa efter nagelkanten, då finns det risk för nageltrång. Använd en riktig nagelsax/tång inte en “brodyrsax”, man skall “tugga” sig igenom nageln så att den inte spricker som den kan göra om man klipper rätt av.
Rena, torra och välsmorda fötter är bra, men det behövs också bra strumpor och skor, för att unvika sår, om man har full känsel så känner man själv hur det är, men har man nedsatt känsel (neuropati) eller dålig cirkulation så gör man inte det. Strumpor, Lena tipsade om att arbetsstrumpor är bra, dom strumporna är gjorda för höger resp vänsterfötter och har sömmarna på utsidan. Tunna yllestrumpor är bra, även bomullsstrumpor när de är torra, bambu är också bra. Strumporna skall passa foten både till längd och bredd en även till fothöjden, det är viktigt att strumpresåren är lagom hårda, för löst så halkar strumporna ner, för hård resår så stasar man cirkulationen i benen. Resåren skall inte ge “diken” på benen, man kan vika ner resåren så att den hamnar ner mot fotknölarna. Skor, det viktigaste är att de skyddar foten och sitter fast, man skall ha hela skor med hälkappa, även inomhus. Fettkuddarna i fötterna försvinner med åren, så man skall ha bra sulor i skorna. När du skall köpa skor titta på hur du har slitit de gamla skorna, ta gärna med dom till skoaffären be om hjälp att hitta lämpliga skor och prova båda skorna i ett nytt par.