Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Valbo
Den första protokollbokens allra första sida. På den tiden var protokollen handskrivna och sekreteraren Hilda Andersson har använt sin bästa skrivstil för att pränta ner besluten. Vore man petig saknas en och annan interpunktion och stor bokstav - men fint är det.

Den första protokollbokens allra första sida. På den tiden var protokollen handskrivna och sekreteraren Hilda Andersson har använt sin bästa skrivstil för att pränta ner besluten. Vore man petig saknas en och annan interpunktion och stor bokstav - men fint är det.

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Grattis på födelsedagen PRO Valbo!

Fredagen den 26 mars 2021 är det på dagen 50 år sedan PRO Valbo bildades. Det ska förstås firas, men inte just nu.

Skälet är givetvis den pågående coronapandemin, och hur fort vi alla kan bli vaccinerade. För oss äldre som är prioriterade har vaccineringen börjat, men det kommer att dröja till i sommar innan det gått så långt att livet kan börja återgå till det normala.
För närvarande är siktet därmed inställt på att försöka fira 50-årsjubileet i höst. Men i väntan på det kommer här nedanför ett reportage om hur det gick till när PRO Valbo föddes fredagen den 26 mars anno 1971.
Reportaget ska ingå i den jubileumsskrift som håller på att tas fram. Se det som en smygtitt på den. Eller ska vi på modern svengelska skriva "sneak peek"? Alltnog, här kommer den!
_______________________________
Vill man veta exakt hur det gick till när PRO Valbo föddes är Arkiv Gävleborg rätt plats att besöka. Där förvaras alla de gamla protokollen. Då, för 50 år sedan, skrevs protokollen in med sirlig skrivstil i särskilda böcker.
Försättsbladet i första boken berättar att det är en Protokoll-bok för "Valbo Pensionärsförening P.R.O." och att den börjar den 26 mars 1971*. De allra första raderna i boken är: "Pensionärernas Riks Organisation har bildat en ny förening i Valbo Gamla Kommunalhus fredagen den 26/3 1971. Den har namnet Valbo Pensionärsförening P.R.O."
En liten fläkt av historiens vingslag ger den allra första paragrafen - notera den gamla verbböjningen i första meningen: "Närvarande vid bildandet voro Ordförande G. Hägg ifrån Bomhus samt Ordförande Boman ifrån Forsbacka. vi fick lära oss föreningens stadgar som måste följas, alltid enighet och trivsel bland medlemmarna ej rökning och sprit på mötena."
Den andra paragrafen ger känsla av närvaro när protokollets sekreterare Hilda Andersson skriver: "Som Ordförande för dagen tjänstgjorde John Åberg han sa att vi hade det knalt ställt att börja med men blev genast gladare när Ordförande Hägg lovade ett bidrag från regionen med 100 kronor."
Så rullar protokollet på och berättar att en interimsstyrelse med sex personer valts; ordförande Gottfrid Bror, vice ordförande Gunnar Bergman, kassör Olov-Anders Eriksson, studieledare John Åberg, sekreterare Hilda Andersson, vice sekreterare Märta Bergman, revisorer Anna Eriksson och Gerhard Lindstedt samt suppleanter Kerstin Andersson och Karl Söderström.
Bland de allra första besluten var att den årliga medlemsavgiften skulle vara 6 kronor, varav 20 öre skulle gå till en kollektiv olycksfallsförsäkring och 80 öre till restaureringen av Gysinge värdshus. 23 personer skrev in sig som medlemmar under första mötet och fler skulle anmäla sig på nästa möte.
I den avslutande paragraf 8 noteras slutligen: "Ada & Oskar Pettersson underhöll med några vackra sånger till allas vår förtjusning. Och till sist vill vi tacka Ordförande Gustav Hägg för hans gemytliga sätt att leda oss in på rätt bana hur våra möten ska skötas för alla medlemmars trivsel."
Tittar man sedan vidare i den första protokollboken tonar en bild fram av ett föreningsliv som dagens PRO:are kanske inte riktigt skulle känna igen. Man välkomnade till exempel gärna nya medlemmar med ett fyrfaldigt leve. En liten kulturkrock för dagens PRO:are skulle även vara att man ofta avslutade mötena med att sjunga nationalsången. Dans som avslutning var också ett återkommande inslag.
Inget av det skulle väl kännas helt främmande för en PRO:are anno 2021. Men väl lite annorlunda. Fast tänker man efter inser man att med 50 år mellan är PRO:arna av 1971 och 2021 barn av olika tider.
En pensionär år 1971 hade vuxit upp när bilar var något sällsynt, och flygplan var något man gick man ur huse för att titta på. Pensionären årgång 1971 hade med all säkerhet barndomsminnen av Sverige under första världskriget, och hur Spanska sjukan härjade när kriget var över. Andra världskriget, ja, det upplevde Valbos PRO:are anno 1971 som vuxna, och radion var den direktkontakt man hade med världen fram till slutet av 50-talet då TV:n gjorde sitt intåg.
I den jämförelsen är det få av PRO:arna anno 2021 som har egna minnen av andra världskriget. Däremot upplevde de hur bilen och TV:n blev var mans egendom, att flygresor utomlands blev ny standard och datoriseringen började rulla fram under 1980-talet för att växa till en stormvåg under decennierna som följde.
Föreställ dig att du rest tillbaks till tiden och ska försöka förklara för en av PRO-pionjärerna i Valbo år 1971 vad internet, smartphones, Facebook och Twitter är för något. Lycka till med det!
Idag finns förstås ingen kvar som satt med på första mötet. Men lite närkontakt kan vi få, med hjälp av makarna Gunnar och Märta Bergmans son Björn. Född 1944 minns han hur föräldrarna jobbade med att starta föreningen.
- Just då bodde jag hemma hos dem så jag hörde mycket prat om det, berättar han.
- Och så skjutsade jag dem hit och dit när de hälsade på andra för att prata om att starta en ny förening. Egentligen är det lite konstigt att jag skjutsade för pappa var chaufför, men han skaffade aldrig en egen bil.
- Jag skjutsade dem hem till Gottfrid Bror bland annat, jag kommer ihåg honom för att han var en så stor person till kroppshyddan, minns Björn.
En sak han tydligt minns var att bakom att föräldrarna ville starta en PRO-förening låg en schism med den lokala SPF-förening de redan var medlemmar i.
- Jag vet inte om det var politik eller personkemi som låg bakom, men vid det här laget är det väl ingen i de två föreningarna som bryr sig, konstaterar Björn Bergman.
En annan detalj han minns är att sången var ett viktigt inslag när den nya PRO-föreningen startade.
- En av de första sakerna de gjorde var att starta en kör. Och så minns jag att de inte hade någonstans att hålla till utan var i en källarlokal, avslutar Björn Bergman.

* 26 mars 1971 var mötet då man beslöt att bilda föreningen. Sedan dröjde det några dagar tills PRO på riksplanet antog Valbos nya lokalförening, vilket skedde den 1 april. Båda datumen kan alltså med fog sägas vara starten för PRO Valbo.

Inte oväntat var de första medlemmarna födda i slutet av 1800- och början av 1900-talet

Inte oväntat var de första medlemmarna födda i slutet av 1800- och början av 1900-talet

Text: Ulf Lindman