Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Valbo
Kön till årets vaccination mot influensa på Sätra strax efter klockan 13 fredagen den 6 november; coronasäkra avstånd och de köande slussas in tre och tre så det går undan. Foto: Ulf Lindman

Kön till årets vaccination mot influensa på Sätra strax efter klockan 13 fredagen den 6 november; coronasäkra avstånd och de köande slussas in tre och tre så det går undan. Foto: Ulf Lindman

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Hur säker är resan till kön?

Jodå, kön kändes coronasäker, liksom vägen fram till vaccinationssprutan och ut igen. Men hur är det för dem som inte har bil utan måste ta buss till sprutan?

- Vi har påtalat det, säger sköterskan medan hon gör redo för nästa patient.
Det handlar förstås om höstens satsning på att vaccinera oss seniorer mot årets upplaga av säsongsinfluensen. I år är vården extra angelägen om att vi ska ta sprutan; kombinationen influensa och covid19 är inget någon vill ha.
Liksom flera år tidigare hade det flera veckor före vaccinationsstarten kommit hem ett meddelande om att det var dags. Vid en titt visade det sig att meddelandet var kombinerat med det formulär vi alltid fyller i - bra, då slipper man kladda med det på plats.
Men sedan blev det kryptiskt; menade man verkligen att vi som tillhör Valbo Hälsocentral måste ta oss till Sätra eller Andersberg för att få sprutan? Ett telefonsamtal senare stod det klart att det var precis så man menade. Enda möjligheten för att få sprutan var att utnyttja den drop-in som finns där tisdagar till fredagar, mellan klockan 13 och 16.
Ytterligare ett samtal senare stod det klart att många med privata aktörer på sina hälsocentraler kunde ta sin vaccination där.
Men för oss övriga handlar det om att ta oss till en annan hälsocentral än vår vanliga, och det är upp till oss hur vi gör det - bara det är coronasäkert. Ingen stor sak för oss med tillgång till bil. Avsevärt krångligare och kanske inte alls lika coronasäkert för den billöse.
Väl på plats är det coronasäkert. Man förses med en nummerlapp, tas in tre och tre, förser sig med plastskydd på skorna och landar sedan hos en sköterska som vant ger sprutan, varefter man försvinner ut genom en annan dörr.
Men hur var det nu med resan dit..?

Text: Ulf Lindman