Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Valbo
Polisen varnar för bedragare som använder sig av coronasmittan när de försöker lura sina offer.

Polisen varnar för bedragare som använder sig av coronasmittan när de försöker lura sina offer.

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Polisen varnar äldre

Trots att coronasmittan gör att stora delar av samhället står stilla jobbar en grupp oförtrutet vidare - bedragarna.

Det är till och med så att bedragarna anpassat sig till rådande tider; bedrägerierna är i stort sett samma som tidigare men med en tillagd coronaaspekt.
Polisen vill därför rikta en extra varning till de som främst riskerar bli utsatta för bedrägeriförsök. Grupperna som är i riskzonen för bedragarna är de som är självisolerade eller i karantän; alltså framför allt äldre.
PRO hör därför till organisationerna som fått en skrivelse från polisen med information om vad man ska tänka på.
Ett sätt bedragarna jobbar på är att göra fysiska besök. De kan göra hembesök hos äldre eller självisolerade där de utger sig för att vara från sjukvården, och erbjuder test för coronavirus för att försöka ta sig in.
Ett annat sätt är att de tilltänkta offren blir kontaktade med ett erbjudande att om att handla åt dem. De drabbade ombeds lämna ifrån sig kontokort eller/och kontanter; något de äkta goda samariterna aldrig gör.
En annan variant är att bedragarna utger sig att vara från hemtjänsten och ska städa och sanera bostaden från coronavirus. Väl inne i hemmet stjäl de mediciner, värdesaker, kontokort och kortuppgifter.
Kontakterna med de tilltänkta offren kan förstås även ske via telefon, mail eller sociala medier. Samtal kan till exempel komma från "Folkhälsomyndigheten" där offret ombeds logga in med e-legitimation varefter den drabbades konto kan kapas. Även andra varianter där bedragare påstår sig ringa från Folkhälsomyndigheten förekommer.
Och kommer det ett messengermeddelande om att du kan registrera dig för att få pengar ur fonder för låginkomsttagare, strunta i det. Allra helst om det handlar om - notera den usla svenskan - "Federala bidragsprogrammet för Corona virusländer".
Ett första steg för att skydda sig mot bedragarna är att aldrig, aldrig lämna ut personliga koder eller uppgifter över telefon eller nätet. Och skulle du vilja förlänga kontakten, be att få motringa; men var noga med att själv söka upp numret och i-n-t-e ringa nummer du får av personen som ringer.
- Kom ihåg; du behöver inte skynda, det är aldrig bråttom. Var även sunt kritisk vid personliga möten, skriver polisen i sin information.
Andra goda råd är att aldrig öppna ett mail om du är osäker på vem avsändaren är och att aldrig klicka på en länk du inte känner igen.
Intresserad av att läsa källan? Här finns polisens hela skrivelse "Förebyggande information om bedrägerier Pdf, 93.2 kB, öppnas i nytt fönster.."

Text: Ulf Lindman