Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Korsnäs-Vika PRO

Vika kyrka 28 september 2021

Personer framför träd
Guidning i kyrkan. Foto: Ulla Persson.

Guidning i kyrkan. Foto: Ulla Persson.

Vilken fantastisk eftermiddag vi hade vid besöket i Vika kyrka.

Vår guide, Henrik Lundin, började med att ta oss tillbaka till 900-talet för att berätta varför Vika kyrka ligger där den ligger. Det gick en vandringsled genom Vika söderut. Resesällskapen samlades där för att sedan vandra tillsammans då det fanns risk för rövare. Det fanns då ett litet tempel där man kunde offra till den tidens gudar.

Så småningom ersattes det templet med en liten kyrka för att på 1400-talet byggas ut och ta nuvarande form. Bergsmännen bekostade byggandet och inventarierna.

Den första kyrkan var kall, mörk och lukade illa (på grund av de döda som var begravda inne i kyrkan). På 1500-talet fick kyrkan golv och så småningom också kamin.

Det unika i denna kyrka är målningarna som täcker hela kyrkan. De gjordes på 1500-talet men putsades över under 1700-talet. 1918 när kyrkan renoverades tog man fram målningarna igen. De föreställer olika berättelser från bibeln.

Unika är också de medeltida skulpturerna. I vapenhuset finns S:t Göran och draken, som var skyddshelgon för gruvan. Inne i kyrkan finns ett antal skulpturer som ansågs kunna förmedla budskap till Gud.

Efter denna vandring i kulturhistorien fanns det möjlighet att promenera runt Kyrkbytjärnen. Vika församling har där låtit sätta upp ett antal meditationsskyltar med text av den lokala författaren Ragnwei Axellie.

Vers av Ragnwei Axellie. Foto: Ulla Persson.

Vers av Ragnwei Axellie. Foto: Ulla Persson.