Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Korsnäs-Vika PRO

Räddningstjänsten 28 mars 2018

Ulf Norell guidade oss runt bland brandvarnare och brandbilar.

Ulf Norell informerar om Räddningstjänsten.

Ulf Norell informerar om Räddningstjänsten.

Vi var 14 personer som anammade inbjudan att titta lite närmare på räddningstjänstens lokaler och verksamhet.

Först informerades vi om vilken brand utrustning man ska ha i hemmet. Enligt lagen är man skyldig att ha en personlig första hjälpen utrustning i hemmet, både vad gäller brand och sjukvård. Brandfilt, 6 kg:s pulversläckare och brandvarnare bör finnas hemma hos alla. Pulversläckaren och brandvarnaren bör bytas ut var tionde år.

Om olyckan är framme och det börjar brinna ska man i tur och ordning, rädda, varna, larma och till sist försöka släcka själv. 100 personer dör årligen i lägenhetsbränder, 90 % av dessa saknar brandvarnare. Vår guide slog även ett slag för fallolyckor, 2500 personer avlider, indirekt eller direkt i fallolyckor årligen. Så vi manades att vara försiktiga. Som jämförelse så är det 500 som avlider i trafiken.

Vi informerades om vad stationen i Falun kan i olika situationer. Stegbilen når 32 meter upp (sjunde våningen). Vattenbilen har både vatten och annan vätska för kemikaliebränder. Bilen som rycker ut först väger 17 ton och är som en stor verktygslåda. Specialiten är vattendykare och där täcker man upp ett stort område då alla stationer inte har den funktionen. Man kan gå ända ner till 40 meters djup, men då stannar man inte så länge för man blir väldigt trött att arbeta där.

Sammanfattnings vis så var det en intressant förmiddag och vi lärde oss en hel del.

Brandbil.

Brandbil.