Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ådals-Liden - Resele

Historik 1949-2014

Denna historik togs fram till föreningens 65-års jubileum 2014.

PRO ÅDALS-LIDEN 1949-2014
”Föreningen bildades den 28 mars 1949 och fick då namnet Ådals-Lidens folkpensionärsförening. Det allra första protokollet finns bevarat, det lyder ordagrant:
Protokoll fört vid möte med Ådals-Lidens Folkpensionärsförening den 28 mars 1949.

P. 1. Föreningen bildades å styrelsen valdes: Ordförande Johan Fritiof Norén Sekreterare och korresponderande Johan Gustafsson Kassör Johan Lindgren. Tidningsombud Erik Lövgren.

P. 2. Val av revisor bordlades.

P. 3. Medlemmar intogs enligt lista hos kassören.

P. 4. Kassören fick i uppdrag att rekvirera 100 kuvert, 25 st. affischer, protokollbok och kassabok.

P. 5.Mötet beslöt att ingå till Kommunafullmäktige med anhållan om kommunalt pensionstillskott. Till komite valdes J. F. Norén, Joh. Lidgren och August Sjödén.

P. 6. Nästa möte beslöts att hållas i Juni d. å.

GusteratNäsåker den 28 mars 1949

J. F. NorénJoh. Gustafsson ordf.Sekreterare

Medlemmar intogs enligt lista hos kassören.
Ådals-Lidens PRO 1949

De första medlemmarna vid starten
1. J. F. Norén 16. Emanuel Vestin

2. Signe Norén 17. August Hägglund

3. Johan Gustavsson 18. Mikael Sjödin

4. Jakob Norberg 19. Olof Petter Andersson

5. Erik Olov Åkerström 20. Johanna Lidgren

6. Nils Julius Jonsson 21. Hilda Westin

7. Per Johan Tjelldén 22. August Jakobsson

8. Augusta Tjelldén 23. Erik Em. Jakobsson

9. Andreas Jonsson 24. Anna Jakobsson

10. Per Elis Nygren 25. Karl-Hugo Forsberg

11. Nils Paulus Johansson 26. Eufemia Persson

12. Erik Olov Lövgren 27. Anshelm Näsström

13. Olov ”Olle” Håkansson 28. Lisa ”Dea” Ledin

14. Per August Persson 29. August Sjödén

15. Johan Vilhelm Lidgren 30. Petrus Andersson

”Grundaren av pensionärsföreningen i Ådals-Liden var Johan Fritiof Norén född i Trehörningsjö 1887. Han gifte sig 1911 med Signe Sandahl från Norrmoflo och efter en kort sejour i Strömsund blev han Ådals-Liden trogen. Norén avled i juli 1959 i sitt hem i Näsåker.
Medlemsantalet 1965 var 205 medlemmar, en ökning med 66 under det året. 1975 var medlemsantalet nere i 123, 1988 var det 207 medlemmar. Idag är vi 110. Karl-Hugo Forsberg, som vid tillfället var förtidspensionerad, blev medlem den 16/7 1949. 1992 utsågs han till hedersmedlem med diplom. Karl-Hugo avled 2 augusti 2011 i en ålder av 88 år. Hans medlemskap varade i 61 år.
Församlingshemmet har använts för möten och sammankomster, men dans på programmet uteslöt den lokalen varför vi sökte och fann en lokal i en fastighet på Orrvägen. Även på ålderdomshemmet Lissgården hölls möten och sammankomster under flera år. När ombyggnaden av Näsåkers Bio blev klar och döpt till Markusgården hölls sammankomsterna där. Sedan några år tillbaka hyr vi nu lokalen av ÅSK där vi har möjlighet att bedriva vår verksamhet dagtid då vi har de flesta av våra aktiviteter.
Föreningen har under de gångna 65 åren haft 17 ordförande. Johan Fritiof Norén var föreningens förste ordförande under åren 1949 – 1955. Nuvarande ordförande Jan Bertil Johansson valdes 2011.
PRO:s sociala engagemang har avspeglats i föreningens verksamhet. Medlemmar har funnits i Kommunala Pensionärsrådet, Samorganisationens Omsorgs- och Boenderåd, PRO:s skolkommitté, Lissgårdens gårds- och förtroenderåd, samt i den likaledes lokalbetonade kontaktverksamheten. Föreningen var även representerad i Vi Vill-kommittén i Näsåker.
Kulturen har haft en given plats i verksamheten. Tips- och motionsrundor har varit igång på Prästnipan. Lilla julafton med besök av Näsåkers Lucia med tärnor som sjungit julsånger var tidigare uppskattade arrangemang. På initiativ av Ivan Åhlin kom de så kallade trivselträffarna, som gick av stapeln i början av varje månad med lättare underhållning. Ett par timmar med sång och musik, diktläsning, gissningstävlan ifråga om musik, glada historier, deklamation och mycket annat. En stående programpunkt var Paul Lundins kvart där han läste och berättade om gamla saker och händelser ur bygdens historia. En publik på så där 70 till 80 personer brukade komma.
Aktiviteter som består är Fettisdagen på Hamptjärnsberget där vi grillar korv och dricker kaffe. Midsommarstången ska ”majas”, en uppskattad aktivitet vid Lissgården som överlevt generationsväxlingarna. Surströmmingsfest hölls tidigare på Markusgården, men sedan några år tillbaka håller vi till i ÅSK:s lokal så även julbordet med besök av lucia med tärnor. Vävstugan drivs idag av tre eldsjälar, Göta Westlin, Doris Olsson och Barbro Carlsson. Den är av betydelse för föreningens ekonomi eftersom de vävda alstren säljs till allmänheten.1990 introducerade Ivan Åhlin boule i Näsåker och succén var given. Till att börja med höll man till med spelandet på Prästnipan, sedan samlades man vid ishockeyrinken men sedan 12 september i år spelar vi på vår nyanlagda bana på Trastvägen 4. Varje sensommar är det kommuntävling och sedan DM där segraren får representera Ångermanland i riksfinalen i Gysinge. 1999 lyckades Ådals-Liden kvala in till riksfinalen, i laget ingick Bertil Prytz, Ivan Åhlin och Maj-Britt Henriksson med Ingrid Prytz som reserv.Det senaste, Bowling, tränar vi varje tisdag i Junsele Bowlinghall och under hösten och vintern deltar vi i PRO-spel med tre tremannalag mot Junsele och Ramsele. Vi har även två korplag. När man läser gamla handlingar dyker några namn upp frekvent, Ivan Åhlin, Alvar Näslund, Bertil och Ingrid Prytz vilka hållit i diverse aktiviteter.
Vid månadsmötena bjuds ofta på underhållning i form av sång o musik men även bingo och lotterier finns på agendan.
År 1992 hamnade Ådals-Lidens PRO på 4:e plats i medlemsvärvning.
Medlemsavgiften var 1950 2 kronor. Den ökade under åren och 1987 var den uppe i 60 kronor. PRO riks hade då beslutat om 50 kronor då medlemstidningen blev obligatorisk. Idag, 2014, är avgiften som bekant uppe i 225 kronor.
Vi vill till slut framföra ett varmt tack till damerna i köket som villigt ställer upp när det är dags för surströmming, julmat, kaffe med mera, på trivselträffar och månadsmöten. De bidrar i hög grad till den den goda stämningen och kamratandan som finns i vår förening.

Styrelsen