Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Sidensjö

Vasa-dagkryssning 2022

PRO Sidensjö till Vasa med nya färjan Aurora Botnia

Prick 08.15 hämtades vi upp vid Sidensjö kyrka av Fredrik från Abramssonsbuss och efter att ha plockat upp 2 PRO:are i Översjäla och 2 i Ö-vik så kunde Fredrik styra mot Obbola och färjeterminalen i Holmsund. Där fick vi stifta bekantskap med den nya färjan Aurora Botnia. Väl ombord fick vi, i ett konferensrum, information om den nya färjan som kan ta 800 passagerare och 1,5 km med långtradare om man ställer dem efter varann. Färjelinjen wasaline ägs till hälften vardera av Vasa och Umeå kommuner.

Fartyget är miljövänligt med motorer som körs med olika slag av bränslelösningar och batterier. Den huvudsakliga källan till bränsle är flytande naturgas men går också på marindisel. Fartyget kommer också att kunna använda biogas. Fartyget går verkligen tyst och vibrationsfritt. Efter ett tag upptäckte man att vi var i rörelse. Nära hamnarna går färjan på elmotorer. På färjan finns restauranger, bar, hytter, butik, lounger och bra konferensutrymmen. Överfarten tar 3,5–4 timmar och medelhastigheten drygt 16 knop.

Väl framme i Vasa möttes vi av den utmärkta guiden Barbro som berättade om Vasas historia och olika byggnader vi passerade. En populär sevärdhet är villan där TV-programmet Strömsö spelas in. I grupper om 20 personer gick vi runt i villan under Barbros ledning. Det var intressant att höra om villans historia och nuvarande användning.

Resan gick sedan vidare mot Kvarkens Världsarvsområde och Replotbron som är Finlands längsta bro 1045 m. Seglingshöjden är 26 m. Efter detta åkte vi till gamla Vasa som grundades på 1600 talet, förstördes nästan helt i en brand 1852. Det nya staden byggdes på nuvarande plats ca 7 km bort. Efter att ha berättat om gamla Vasa tackade Barbro för sig och vi åkte mot hamnen för att borda färjan igen för hemresan. Intrycket av Vasa är mycket gott, verkar vara en progressiv plats där man har framtidstro.

Nu väntar en skärgårdsbuffé och efter att ha ätit god mat några timmar så fördriver vi tiden med att gå runt och shoppa och bara ta det lugnt. Hemfärden gick utan problem och ca 01.15 var vi hemma i Sidensjö igen.

Stort tack till Lennart Sundwall för en mycket trevlig resa.

/Ingvar H