Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Barkarby-Skälby

Vår historia 1950 - 2020

 




PRO BARKARBY-SKÄLBY 1950 – 2020
I slutet av 1930-talet så började de svenska pensionärerna att organisera sig. Det var framförallt i Göteborg och i Malmö, som man var aktiva. Rent föreningsmässigt var alltså PRO på gång! Så den 1 mars 1942 samlades man till en konstituerande kongress i Malmö, man hade tagit fram stadgar, man valde en styrelse m.m. Och så var Riksorganisationen PRO ett faktum! Det märkliga var att i styrelsen ingick 5 män men också 5 kvinnor, detta långt före alla jämnställdhetsdebatter! Riksorganisationens första ordförande blev då Karl Pettersson från Malmö och Malmö blev då också PRO:s "huvudstad" så att säga. I ett uttalande från den här kongressen protesterar man mot de utgående folkpensionerna " icke tillnärmelsevis täcka nuvarande levnadskostnadsstegring" Så vårt PRO var tydligen redan från starten på "bettet"
Ja. detta var något om PRO:s start, alltså Pensionärernas Riksorganisations start, men hur kom vi själva, PRO Barkarby-Skälby,igång för 60 år sedan?
Samma år som Riksorganisationen bildades 1942 bildades också här i Järfälla en förening, Järfälla Pensionärsförening med anslutning till Riksorganisationen och med i den föreningen var det också naturligtvis några stycken pensionärer, boende i Skälby och Barkarby. Men 29e oktober 1950 beslöt man på en sammankomst i Skälby med ett 10-tal pensionärer närvarande att försöka "stå lite på egna ben", som man uttryckte det och så bildade man helt enkelt Skälby sektion av Järfälla pensionärsförening, vilket vi alltid räknat som vår förenings startdatum. Så var vår lilla förening i gång! Medlemsavgiften i denna sektion eller vad vi nu ska säga "vår egna nya lilla förening" var 40 öre i månaden och möten hölls 3:e söndagen i var 3:e månad.
1952 ströks ordet sektion och vi var helt kort och gott bara Skälby Pensionärsförening, då med 23 medlemmar och möten skulle nu hållas varannan månad. Efter påstötningar från medlemmar boende i Barkarby så ändrades 1954 föreningens namn till Skälby - Barkarby Pensionärsförening, då med 36 medlemmar. Samma år (1954) anslog Järfälla Kommun 250:- till vår verksamhet, samma år kom också kommunala bostadstillägget (KBT), vilket naturligtvis betydde mycket för de sämst ställda pensionärerna i föreningen. 1956 började vi med möten varje månad- utom sommartid- alltså som vi har det nu. 1958 höjdes medlemsavgiften till 50 öre i månaden och medlemsantalet var nu omkring 60st. Under 60-talet hände-av protokollen att döma inte så märkvärdiga saker- noteras ska dock att 1962 anslog kommunen hela 700:- till vår förening. Måhända berodde det på att vi då hade en mycket energisk kvinnlig ordförande Maria Sporring under hela 9 år och 1967 fick vi från kommunen den icke föraktliga summan av 1900:-. Då var det mycket pengar! Under 70-talet lär det ha varit full fart på vår förening- vi fick 1974 en ny ordförande, Einar Grönlund, som innehade posten som ordförande i hela 10 år- ett rekord ingen senare ordförande mäktat slå! Han var även initiativtagare till vår PRO Samorganisation i Järfälla och dess ordförande under ett antal år. 1976 nådde vi ett rekord när det gällde medlemsantal, 100 st blev nämligen 120st. Även studieverksamheten ökade men också medlemsavgiften ökade-nu till 12:- i kvartalet. Det var då rätt mycket pengar för många pensionärer! Så kom 80-talet. Här kan man inte undgå att nämna Evert Ebersjö, den kanske mest dynamiska ordförande vi haft. Han ordnade bl a så att vi fick vår nuvarande expeditionslokal i det då nya servicehuset 1986. Och det sägs också att Evert satt, ja nästan bodde på expeditionen och jobbade med sitt PRO, inte minst när det gällde att avfatta skrivelser till såväl kommunen som till andra myndigheter när det gällde att förbättra för medlemmarna. Det sägs dock att han inte alltd var så populär bland " kommungubbarna". Förmodligen gällde det också hans agerande i det av pensionärsföreningarna länge eftertraktade Kommunala Pensionärsrådet "KKP" som kom 1981.
90- talet startade vi med ny ordförande Erik Jälminger, en sedan många år "garvad och kunnig" kommunalpolitiker, som ingav stor respekt. Men också en duktig sångare, ingick i såväl i vår sångkör som teatergrupp om jag inte minns fel. Själv var jag då medlem i PRO-föreningen sedan 1989 men mitt första PRO-möte jag bevistade i oktober 1990 i samband med föreningens 40-års jubileum som avhölls i Kallhälls Folkets Hus. Året efter valdes jag in i styrelsen som suppleant med Erik som god läromästare och det blev några intressanta och spännande år, som slutade med ordförandejobbet. Jag minns särskilt KPR och dusterna med kommungubbarna. Ibland gick det bra och ibland mindre bra. Vi kände oss verkligen glada när vi t ex kunde fixa snickarlokal på Hästskovägen i Jakobsberg åt våra träslöjdscirklar 1998. Och i den lokalen snickras det ju alltjämt.
1993 skapas beslutet om införande av " Husläkar- systemet" stor oro bland pensionärerna och "vanligt folk" känner också stor oro för EG/ EU- frågan. "Får vi behålla våra pensionsförmåner?" undras det på ett möte.
1995 startar i vår förening de nya verksamheterna "Seniordans" och "Revygruppen" som bl a framförde en fin "Höstkavalkad" på vårt 45- årsmöte 1995. Annat roligt som jag minns- i augusti-92 arrangerade vår dåvarande reseledare Sigge Hjelm det mycket intressanta flerdagarsbesöket hos vår vänortsförening, PRO Kungshamn på västkusten. Synd bara att inte den utbytesverksamheten kunde fortsätta. Vi bodde hemma hos våra PRO-vänner i Kungshamn och hade mycket trevligt tillsammans- inte minst var vi med om ett mycket spännande havsfiske, där vågorna gick höga men fångsten blev ganska minimal. Vi besökte också den kända djurparken "NORDENS ARK" liksom även de berömda hällristningarna i Tanum.
Mer under 90- talet att minnas- Gökottan som vi skulle ha på Ängsjö Friluftsgård den 12 maj 1995, måste ställas in på grund av "snöhinder". På årsmötet 1995 ändrade vår förening namn från PRO Skälby- Barkarby till PRO Barkarby- Skälby. Men det största och för framtiden det viktigaste som hände på 90- talet var kanske att vi fick vår tidning " Runskriften". Initiativtagare, redaktör och ansvarig utgivare för detta så viktiga instrument för aktuell information till alla våra medlemmar var ju Stanley Jämtsved. Det första numret av "Runskriften" utkom den 1 oktober 1996, bestod av 3sr A-4 sidor med information om vår verksamhet. Redaktörens slutord var att " det nyhetsblad Du nu läst är ett första trevande försök att ge Dig information om allmängiltiga frågor, som medlem i PRO Barkarby- Skälby!" Det var utan tvekan tänkvärda ord!
Runskriften är nu utgivningsmässigt framme i sin 15e årgång och nr 2 daterad april 2010. Och utan tvekan med ett mycket bra informativt men också underhållande innehåll i tidningen.
Vi medlemmar och läsare av Runkriften har nog all anledning att vara mycket tacksamma mot de kamrater som under årens lopp jobbat i Runskriftens redaktion. Men vi ska nog också skicka en tacksamhetens tanke till Stanley- initiativtagaren till vår tidning Runskriften.
Varför namnet Runkriften? Inget förslag i den utlysta namntävlingen inkom till redaktören, varför han själv måste hitta på något. Järfälla liksom Uppland och särskilt Barkarby-Skälby har ansenlig del runstenar. Så därav blev det Runskriften
I vårt nuvarande decennium är vi inne vid 2010. Mycket har hänt och händer och vår PRO -förening fyller alltså 60 år men egentligen inte förrän den 29e oktober 2010 för att vara exakt. Så noga behöver man ju inte vara- men kanske kommer något att hända då- den som lever får se! Innan jag slutar den här lilla historiska tillbakablicken skall jag ändå vilja minna om några tillfällen, som liksom sitter i minnet från det snart gångna första tjugohundra- decenniet, som t ex minns man ju Frälsningsarméns alla fina framträdanden, som drar fullt hus, jul- mötena med Lucia-barnen, 18 st studiecirklar i skilda ämnen att välja bland- mycket bra! Friskvårdsverksamheten i 7 olika verksamhetsgrenar, inte dåligt! Den nya "pensionärsflugan" Boulen med 25-30 deltagare är ett gott exempel!

Naturligtvis glömmer man ju inte de många artister som sjungit, spelat och uppträtt för oss på våra möten, låt mig bara nämna som exempel Meg Westergren 2008 untan att förringa någon av de andra som uppträtt.

Glömmer gör man ju inte alla de fina och goda julborden liksom "räkfrossan" 2003 och "sillafesten" 2003. Och naturligtvis tänker man då och då på vårt stora 50-års jubileum med över 200 deltagare på Prince Palace Garden i Veddesta den 29e oktober 2000. Till sist bara- varför tog den så härliga pensionärsdansen slut, jag tror det var 2003, men det var väl om jag inte minns fel " brist på gamla dansanta kavaljerer", så där får vi skylla oss själva.

Ja, mycket har då hänt under alla dessa år men långt ifrån allt har jag i denna historiska lilla tillbakablick kunnat redovisa. För mig återstår bara att tacka för att ni har lyssnat och låt mig bara få önska snart 60-åriga PRO Barkarby-Skälby, dess styrelse och alla trogna medarbetare lycka och framgång i det kommande arbetet för vår förenings och dess medlemmars bästa i en allt mer föränderlig värld.
Artikeln är skriven av framlidne Sven Malmén till Runskriften 2010 nr.3

Fortsättning om tiden från 2010-2020 se nedanstående artikel.

2010 – 2020

Skrivet av Siv Thisell:

Vi har haft 5 ordföranden under denna period. Vår nuvarande ordförande är Vivi Skoog, hon efterträdde Lars-Eric Ohlsson 2012 - 2018, även kallad LEO, dessförinnan var det Anne-Marie Ivarsson 2009 - 2011, Ingegerd Bygdemark 2011 - 2012.

Första utgåva av vår tidning Runskriften var den 1 oktober 1996 med 3 st A4 sidor. I dag har tidningen 19 sidor i färgtryck och ges ut 5 ggr per år. Skickas med post i stället för

”brevduvor ”nu för tiden. Detta beroende på portkoder.

Fr o m 2021 kommer Runskriften ut 4 ggr per år.

Varje år har vi något som vi kallar Inspirationsresa. Medlemmar som på något vis varit involverade i vår verksamhet, blir bjudna på en överraskningsresa. Vi har bl a besökt Stadsteatern med sopplunch, varit på Åbergs museum och lunch på Kalmarsand, Arla mjölkcentral Kallhäll, guidad tur i Järfälla, och lunch i Barkarbystaden, Långholmen med guidad tur samt lunch på värdshuset.

En gång per år har vi dessutom en träff med årets nya medlemmar. Då styrelsen och våra nya medlemmar träffas över en bit mat, i någon av våra lokaler. Brukar bli väldigt trevligt.

Våra medlemsmöten, PUB-aftnar och Temakvällar med artister och föreläsare av olika slag, har i allmänhet varit välbesökta och omtyckta. Fortfarande har vi Frälsningsarmén en gång om året och då blir det fullsatt.


2020 fick vi nya programvaror både för medlemsregistret och Hemsidan, detta gällde hela PRO verksamheten.

Vår reseverksamhet har ordnat resor mestadels endagsresor, ca 2 resor per år. En resa blev väldigt uppskattad och det var till Lars Lerin i Karlskoga, efterfrågan blev så stor så vi fick göra 2 bussresor med 50 personer i varje buss. Trots detta hade vi en väntelista på fler som ville åka. Ett väl fungerande samarbete med PRO Jakobsberg, Kallhäll och Viksjö gjorde att våra medlemmar hade tillgång till en mängd olika resor både inom och utom landet.

Dansen i Kallhäll har kommit och gått, för tillfället nerlagt. Däremot är vår seniordans i Barkarby på fredagar kl 09.30 fortfarande väldigt välbesökt.
Alla våra cirklar fungerar fortfarande bra, plus att några nya cirklas bildats, bl a Kom igång med mobiltelefon och surfplatta.
Träslöjdcirkeln finns fortfarande kvar på Hästskovägen sedan 1998. Bingon på fredagar lockar fortfarande många medlemmar.
Våra friskvårdsaktiviteter har fungerat bra under sommar och höst. Alla friskvårdsaktiviteter höll på långt in på hösten, tills det blev för lerigt.
2020 blev ett eländigt år, vi hann med att ha vårt årsmöte i mars, därefter upphörde i princip all inomhusaktivitet.



Jaktplan 2 Barkarby