Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Tre personer håller upp handskrivna plakat med texterna "Seger" och "Gemensam seger" och med PRO:s logotyp.

1957:orna missade först den lägre skatten för pensionärer under 2023, men regeringen backade. Foto: Anneli Nygårds.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Ge 57:orna ränta på kompensationen

PRO har lämnat remissvar om kompensationen till dem som är födda 1957. Ränta på pengarna är ett förslag.

I augusti 2023 kom beskedet att regeringen kommer att kompensera 1957:orna för den skatteorättvisa som årskullen utsatts för under 2023. Regeringen har satt av 3,2 miljarder för att kompensera omkring 110 000 personer födda 1957. Det innebär i snitt knappt 30 000 kronor per person. Regeringen lovade också att se till att samma problem inte uppstår för årskullen 1959.

Bra att regeringen backat

Regeringens konkreta förslag till hur kompensationen ska utformas har skickats ut på remiss. PRO har skrivit ett gemensamt remissvar med Riksförbundet PensionärsGemenskap, RPG. Vi är förstås glada att regeringen backar från sin tidigare linje, precis som PRO och många andra krävt. Det är inte bra att den här situationen uppstod men att regeringen backar efter omfattande kritik är ett styrkebesked för demokratin.

Men PRO och RPG har vissa förbehåll. Att arbetsgivare betalat in högre arbetsgivaravgift för 1957:or under 2023 är principiellt fel av samma skäl som att årskullen betalat in högre inkomstskatt. Men något förslag om kompensation för detta föreslår inte regeringen.

Beskatta all inkomst lika

I remissvaret framför PRO och RPG att en bakomliggande orsak till att årskullen 1957 hamnat i kläm är att staten frångått principen om lika skatt vid lika inkomst. Konstruktionen med ett ordinarie jobbskatteavdrag kompletterat med åldersbundna jobbskatte- och grundavdrag har skapat ett oöverskådligt och för många orättvist skattesystem. Det är därför angeläget att återgå till en ordning där inkomst som huvudregel beskattas lika, oavsett inkomstslag och den skattskyldiges ålder.

Rimligt med ränta på kompensationen

Den högre uttagna skatten under 2023 kan liknas vid ett lån
från den enskilde till staten. Detta styrks också av utredningens förslag om att återbetalningen ska vara skattefri då den syftar till att väga upp för en utebliven skattelättnad, vilket också är ett förslag som vi tillstyrker. Vi föreslår därför ränta på återbetalningen till personer födda 1957 motsvarande övriga gällande regelverk för räntesatser på skattekontot.

Läs hela remissvaret här Pdf, 768.6 kB.

Text: PRO