Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Närbild på en hand som håller i en mobiltelefon.

Regionernas vårdappar är bra, men de behöver bli enklare att använda. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

Digital vård ska vara offentlig och enkel

PRO har lämnat synpunkter på regeringens planer för den digitala vården.

Utvecklingen av de digitala vårdbesöken går snabbt, både hos offentliga och privata vårdgivare. Nu har socialdepartementet utrett några olika frågor kopplade till den digitala vården. Det handlar bland annat om hur nätläkare ska ersättas och samordnas med den övriga primärvården.

PRO: privata nätläkare belastar vården

PRO har nu lämnat ett remissvar till socialdepartementet. I svaret varnas för att privata vårdgivare belastar den offentliga vården vad gäller resurser, och att det finns en stor risk att lindrigt sjuka tränger undan de patienter som har störst vårdbehov. Därför är det ett dåligt förslag att offentliga digitala plattformar som 1177 ska tvingas lyfta fram privata vårdgivare.

Däremot tycker PRO att det är positivt att offentliga vårdgivare erbjuder digital sjukvård. Det kan bland annat vara ett viktigt alternativ i glesbygden.

Vårdapparna måste bli enklare

PRO lyfter dock fram att de digitala vårdtjänster som erbjuds måste vara enkla att förstå och använda för alla användare. Det inkluderar personer som till exempel har nedsatt fokusförmåga, arbetsminne eller planeringsförmåga. I utvecklingen av de digitala vårdtjänsterna är det därför viktigt att samskapa med personer som har de största kognitiva svårigheterna. Fungerar det för dem, fungerar det för de allra flesta.

Svårt när vårdtjänsterna är så olika

Remissvaret från PRO handlar också om att de digitala tjänsterna skulle behöva vara lite mer lika varandra. Idag får vi ofta använda olika appar och tjänster, med olika inloggning och kopplingar till olika inkorgar, för att lösa en uppgift. Även om en enskild tjänst i sig kan vara begriplig, kan ingå i ett digitalt landskap som i sig är svårt att överblicka och navigera i. Ett större helhetsperspektiv behövs.

PRO menar att våra medlemmar kan bidra med just det. Pensionärer vill och kan vara med i utvecklingen. Ett sätt är att involvera de regionala pensionärsråden i beslut som rör digitala vårdtjänster.

Läs hela PRO:s remissvar om digital vård här Pdf, 490.9 kB.

Text: PRO