Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Händer som håller i kontanter.

1957:orna ska få kompensation och fler partier ser ut att ta plats i viktiga Pensionsgruppen. Bild: PRO

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Det rör sig i pensionsfrågorna!

Det har varit stiltje i pensionsfrågan sedan valet föra året. Men nu rör det på sig och nyheter som berör pensionärernas ekonomi kommer slag i slag. 1957:orna ska få kompensation för den orättvisa skatt de betalar och fler partier ser ut att ta plats i viktiga Pensionsgruppen. PRO ser goda möjligheter att påverka politiken för att förbättra pensionärernas villkor.

Lördagen den 26 augusti kom besked från de fyra Tidö-partierna: I höstens statsbudget avsätts 3,2 miljarder kronor för att kompensera årskullen 1957 för den . Dessutom lovar regeringen att lösa situationen så att årskullen 1959 inte hamnar i samma problem.

1957:orna får tillbaka pengar, men fler har påverkats

Det som har drabbat 1957:orna är att de under innevarande år saknar rätt till sjuk- och arbetslöshetsersättning eftersom de anses vara i pensionsålder, samtidigt som de förvägras den särskilda skattesänkning som ska komma pensionärer till del (det förhöjda grundavdraget). Orsaken är riksdagens beslut om höjda åldersgränser i pensions-, trygghets- och skattesystemen, som skedde i maj förra året. 110 000 personer tillhör årskullen och i genomsnitt betalar de 2 000 kronor mer i månaden än vad de gjort om de hade omfattats av det förhöjda grundavdraget. De pengarna ska nu betalas tillbaka.

Joel Stade är sakkunnig i frågor som rör pensionärers ekonomi på PRO. Han är nöjd över Tidö-partiernas besked, men påminner om att fler än 1957:orna påverkas av höjda åldersgränser:

Det är ett bra besked. 1957:orna hamnade i kläm. Får man inte del av trygghetssystemen för att man anses vara pensionär ska man skatta som pensionär också. Från PRO:s sida har vi varit skeptiska till hela höjningen av pensionsåldrarna. Det är stora grupper som får vänta längre på att kunna ta ut garantipension, inkomstpension och den nedsatta skatten, det gäller inte bara 1957:orna. Den viktigaste åtgärden för att vi ska kunna stanna längre i arbetslivet handlar inte om åldersgränser i systemen, utan att göra arbetslivet mindre slitigt.

Ett framgångsrikt påverkansarbete

Flera organisationer har drivit frågan om 1957:orna: Pensionärsorganisationer som PRO och SPF och fackliga organisationer som TCO och Kommunal till exempel. I sociala medier har 1957:or organiserat sig i en Facebook-grupp för att sätta press på politikerna. Påverkansarbetet har varit framgångsrikt.

Joel Stade vill använda energin från 1957-frågan för att sätta tryck i frågan om högre inkomstpensioner generellt. Det kan finnas en öppning i frågan – regeringen har bjudit in alla riksdagens partier till att ta plats i den mäktiga Pensionsgruppen.

Nu kanske det äntligen kan röra på sig i frågan om pensionssystemet! PRO kräver åtgärder för att höja inkomstpensionen rejält. Vi vill se en höjd pensionsavgift och att det införs en så kallad gas i pensionssystemet. Gasen innebär att pensionssystemet får möjlighet att höja pensionerna när överskottet i systemet blir tillräckligt stort, en möjlighet som saknas i dag. Det viktiga är inte vilka partier som sitter i Pensionsgruppen, utan att gruppen kan komma till skott med högre pensioner, avslutar Joel Stade.

Text: PRO