Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

skatteverkets huvudkontor
Kategorier:
Pension
Publicerad:

PRO välkomnar skattesänkningar på sjukersättning

Idag presenterade regeringen förslag på flera inkomstskattesänkningar. Bland annat föreslås personer som har sjukersättning få en kraftig skattesänkning från nästa år. PRO välkomnar att ekonomin kommer att förbättras för personer med sjukersättning, men skattesänkningar får inte ersätta höjda allmänna pensioner och satsningar på äldreomsorg, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Budgeten för år 2022 innehåller flera förslag på inkomstskattesänkningar. Den största satsningen om sju miljarder kronor sänker skatten för flera grupper och omfattar såväl löntagare som pensionärer. Idag finns också en skatteklyfta om ungefär 10 000 kronor årligen mellan löntagare och personer som har sjukersättning. Den klyftan försvinner från och med nästa år.

– Personer som har sjukersättning, de som tidigare kallades förtidspensionärer, har inte sällan mycket låga inkomster. PRO välkomnar att deras ekonomi får ett välbehövligt tillskott, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Även ålderspensionärer kommer att få sänkt skatt nästa år, men skatteklyftan planeras kvarstå ända till år 2023.

– Sänkt skatt för pensionärer är givetvis välkommet för många, men skattesänkningar får inte ersätta höjda allmänna pensioner och satsningar på en högkvalitativ äldreomsorg. Pension är uppskjuten lön och PRO kommer att fortsätta att kämpa för att den ska beskattas så, säger Christina Tallberg.


Text: PRO