Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Skatteverket. FOTO: Mostphotos

Kategorier:
Övrigt
Publicerad:

Så deklarerar du smidigt utan bank-id

Nu är det dags att deklarera. I år har Skatteverket satsat extra på information bland annat i broschyren ”Dags att Deklarera” om hur man kan godkänna sin deklaration med telefon och sms. Detta för att så få som möjligt ska behöva bege sig ut och lämna deklarationen.

Årets deklaration öppnar den 16 mars och sista dagen att deklarera är den 3 maj. Förra året var det cirka en halv miljon personer som bara godkände sin deklaration som deklarerade på papper. Många av dem var 65+ och skulle kunna deklarera med telefon eller sms istället, hemma, med en vanlig mobiltelefon eller knapptelefon. En ytterligare fördel är att man då får kvittens direkt på att deklarationen är inlämnad, och att de kan få sin skatteåterbäring tidigare.

För den som har en mer komplicerad deklaration så framhåller Skatteverket att det går bra att posta deklarationen ända fram till och med sista deklarationsdagen. De flesta har närmare till en gul postlåda än till Skatteverkets kontor och myndigheten vill underlätta att följa rekommendationerna och undvika onödiga resor. Här finns också information om hur man kan anlita ett ombud för sin deklaration om det är svårt att ta hjälp hemma. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nytt för i år är också att alla, även de som inte har digital brevlåda, kan logga in med e-legitimation på skatteverket.se (Mina Sidor) och se sin deklaration redan den 10 mars. Det möjliggör för fler att godkänna deklarationen i e-tjänsten, appen, med sms eller telefon senast den 30 mars, vilket är ett villkor för att få tidig återbäring, redan den 7-9 april.

Har du frågor om kvarskatt? Läs mer här på Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Anton Emanuelsson