Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Kortköp

Kortköp med signatur blir ogiltigt i november. FOTO: Mostphotos

Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

Kortköp med signatur blir ogiltigt i november

Från och med den 1 november 2020 kommer kortköp där kunden signerar kvittot att bli ogiltiga. Som en konsekvens av detta kommer svenska kortutgivare inte acceptera kortköp med signatur.

- Det är viktigt att alla PRO-medlemmar och konsumenter som brukar använda sig av signering vid kortköp nås av denna information, säger Christina Tallberg ordförande i PRO.

De nya reglerna gör det visserligen säkrare att handla med kort men kan också ställa till bekymmer för användare som har svårt att minnas siffror och koder.

Köp med signatur har över tid blivit alltmer ovanligt, men från 1 november är det alltså definitivt stopp för sådana transaktioner, då bankerna kommer avvisa dem. Datumet är satt i samråd mellan Card Payment Sweden, Svensk Handel och Visita. Detta gäller för kortköp som görs i Sverige eller i annat EES-land, samt Storbritannien; för kortköp med signatur som görs i andra länder är det fortfarande tillåtet för den svenska kortutgivaren att godkänna dessa.

Det har länge varit oklart vad de nya reglerna innebär för kortköp med signatur på pappersnota. Men i maj bekräftade den Europeiska Bankmyndigheten (EBA) att signatur på pappersnota inte är en godkänd metod att identifiera kunden eftersom kortutgivaren inte kan verifiera den.

Sedan den 14 september 2019 gäller nya regler för säkrare betalningar. Då trädde reglerna i ett EU-direktiv ikraft om så kallad stark kundautentisering vilket ställer utökade krav på att banken måste veta att rätt person utför betalningen. För kortbetalningar i fysisk butik innebär detta att kortinnehavaren måste identifiera sig med PIN-kod för de flesta köpen. Några undantag är blipp-betalningar under vissa beloppsgränser samt för obevakade terminaler för parkering och lokaltrafik.

Text: PRO riks