Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Christina Tallberg, ordförande PRO.

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds

Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

Ordförandebrev nummer 14

När jag skrev till er senast var det i slutet av augusti och sensommar. Nu är vi redan i mitten av september och hösten är här. Det blir allt kallare att ha utomhusaktiviteter för PRO nu. Därför har vi haft dialog med Folkhälsomyndigheten om att i ordnade former komma igång med mindre möten inomhus.

Fortfarande ska vi inte vara flera än 50 personer, hålla avstånd, vara noga med handhygienen och naturligtvis inte delta alls om vi känner oss dåliga eller har tecken på sjukdom.

Utifrån dialogen med Folkhälsomyndigheten har vi tagit fram och skickat ut rekommendationer till föreningar, samorganisationer och distrikt som kan hämtas via följande länk.PDF

När PRO anordnar träffar inomhus är det arrangören som har det yttersta ansvaret för att mötet äger rum på ett säkert sätt, men självfallet har vi alla också ett eget ansvar. På det här sättet kan vi återigen sakta och säkert starta upp studiecirklar, gruppverksamhet och utbildningar. Detta känns mycket bra. Vi är många som längtar efter att få träffa lite fler personer och även få möjligheter att lära oss mer och uppleva nya saker.

Den 15 september har regeringen fattat beslut om att upphäva besöksförbudet på äldreboende, som trädde i kraft den 1 april. Från den 1 oktober är det möjligt att göra besök igen, och det är mycket glädjande.

Besöksförbudet var tyvärr nödvändigt för att hejda smittan. Samtidigt vet vi att det har varit ett stort lidande för anhöriga att ej kunna besöka nära och kära. Det har naturligtvis också varit svårt för den som inte har kunnat ta emot besök. Speciellt svårt har det varit för den som inte har kunnat vara nära sin livskamrat, förälder eller nära vän den sista tiden i livet . Det har även varit svårt att inte kunna dela vardagen med varandra samt olika högtidsdagar och helger.

Anhöriga betyder så mycket i omsorgen av de boende på äldreboende! De bidrar med sin närvaro och underlättar även arbetet för personalen. Speciellt svårt har denna långa tid varit där den ene i ett äldre par bor på äldreboende och den andra hemma i den egna bostaden. Många har levt tillsammans under så många år, och att så lång tid inte ha kunnat vara nära varandra har varit mycket svårt. När vi nu börjar besöka våra nära och kära igen måste det göras ansvarsfullt och till en början planerat så att vi inte är allt för många samtidigt på plats. Tag reda på vad som gäller på de boenden som du vill besöka.

Den 21 september lämnar regeringen budgetpropositionen till riksdagen. Flera förslag är redan kända som berör oss pensionärer, och jag tänker skriva mera om dem i mitt nästa brev.

Gå ut om ni kan och njut av höstens vackra färger!

”Hösten är den andra våren när varje löv är en blomma”
(Albert Camus)

Christina Tallberg
Ordförande PRO

Text: Christina Tallberg