Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Personer framför träd
Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

PRO kräver lag som garanterar goda levnadsvillkor för äldre

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, höll på måndagen ett digitalt representantskapsmöte med ombud från hela landet. Ombuden antog ett uttalande, i vilket de kräver att en särskild äldreomsorgslag införs.

År 2020 har varit tufft för Sveriges äldre. Coronapandemin har på ett smärtsamt sätt blottlagt äldreomsorgens strukturella problem, och det är tydligt att den resursbrist som präglar verksamheterna har accepterats för länge. De som skulle skyddas mest under coronakrisen har blivit de mest utsatta och alltför många har dött.

Nu, men kanske framför allt efter coronakrisen, måste äldreomsorgen prioriteras mycket högre på den politiska dagordningen.

PRO kräver att det införs en särskild äldreomsorgslag där ambitionsnivån för äldreomsorgen höjs från ”en skälig levnadsnivå” till att garantera ”goda levnadsvillkor” för landets äldre. Den medicinska kompetensen i kommunerna måste också höjas så att medicinska behov alltid tillgodoses, även hos sjuka äldre som inte bedöms behöva sjukhusvård. Resurserna till äldreomsorgen måste öka.

För att skynda på utvecklingen bör den pågående utredningen ”Framtidens socialtjänst” föreslå att en äldreomsorgslag utreds. PRO:s uppfattning är att äldreomsorgen inte ska vara en del av samhällets yttersta skyddsnät – istället bör den tillförsäkra människor en god ålderdom.

Text: PRO riks