Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Teg
Några av deltagarna i PRO Tegs släktforskningscirkel, de har samlats i ABFs lokal

Några av deltagarna i PRO Tegs släktforskningscirkel. Foto: Gunilla Eriksson

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Släktforska och hitta förfäder

Ett stort intresse för många är att släktforska och hitta sina anfäder. Men hur ska man börja och vad finns det för redskap? I detta ämne har PRO Teg haft en nybörjarcirkel under våren.

Ledaren Ronny Nyman har själv släktforskat länge, det har blivit ett av hans stora intressen. Deltagarna i denna cirkel hade olika mål med sitt sökande, men ett gemensamt var att hitta fler av sina förfäder.

För att hitta mer information bakåt i tiden, kan det vara bra att börja med sig själv och sina närmaste släktingar och samla på sig data. Söka efter foton och dokument, kanske dagböcker mm.

Ett abonnemang på Arkiv digital anskaffades i samband med cirkelns start. Där kunde deltagarna läsa i födelseböckerna och böcker från folkräkningen. De svårigheter man tyckte uppstod var att tyda det nedskrivna anteckningarna om personerna. Som tur var kunde ledaren hjälpa till i många fall.

Det är bra att börja föra ned uppgifterna på en Antavla. Mer uppgifter om varje person man hittar kan vara bra att samla på ett annat ställe. Det är viktigt att ange källa för informationen, om man vill gå tillbaka och kolla uppgifterna.

Alla var nöjda att ha deltagit i cirkeln, detta har gett en start att bygga ett släktträd.

Text: Gunilla Eriksson