Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Märsta

Utflykter/resor

Kommande utflykter/resor

Torsdagen den18 april besöker vi leksaks- och samlar museet i Saltsjöbaden. Upplev en av Sveriges största skattkammare med tiotusentals leksaker från tre sekler fram till idag och med en stor modelljärnväg. Vi serveras lunch på Restaurang Saltsjö Pir som ligger vi museet.
Vi åker från Märsta station kl 10.00 och är hemma igen ca kl 16.00. Pris 400:-
Kontakt och anmälan: Barbro Persson,
epost: Barbro.Persson.44[at]outlook.com eller 073 359 11 55 senast den 2 april.
Betalas till vårt Bankgiro 5482-7381 senast 2 april.

PRO Märsta i samarbete med Larsson resor
Anmälan sker enligt principen ”först till kvarn” dock senast på nedan angivna datum för respektive resa till Larssons Resor via mail info@larssonsresor.se eller telefon 08 34 82 00.
Glöm inte att ange att du är medlem i PRO Märsta för att erhålla rabatten.
Ange information om eventuella matallergier/kostavvikelser.
Efter anmälan sänder Larssons Resor, resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har erhållit detta.
Praktiska upplysningar och avbokningsregler finner du i vår katalog och på vår hemsida www.larssonsresor.se Länk till annan webbplats.

Hjälmare Kanal och Rademachersmedjorna
23 maj – 1 dag, avresa från Märsta station kl. 7.45

Torsdag. Vår buss tar oss till Gravudden som ligger mellan Kungsör och Arboga. Där går vi ombord på M/S Lagerbjelke för en behaglig tur på Hjälmare Kanal som är Sveriges äldsta kanal och förbinder Hjälmaren med Mälaren. Kanalen är 13 kilometer lång och invigdes redan år 1639. Redan från start var kanalen en viktig transportled mellan Örebro och Stockholm med allt från järn, handelsvaror och passagerare. Under tre timmar bjuds vi på fina naturupplevelser, kulturhistoriska platser, små sjöar och vackra jordbrukslandskap. Vi passerar även den trånga bergkanalen som sprängts fram i berget genom att man eldat och kastat vatten på berget. Lunch dukas upp ombord på båten. Vid Notholmen möter vi vår buss för vidare färd till Rademachersmedjorna i Eskilstuna, en av landets bäst bevarade 1600-talsmiljöer! Här hittar du ett flertal välbevarade hus från Sveriges första smidesmanufaktur från 1650-talet. På området finns bodar med traditionella hantverk, keramiker, slöjdare, smed och café.
Åter i Märsta omkring klockan 18.30.
Ert pris: 1 390: - (ord. pris 1 490: -)
Vår förening har 15 platser, anmälan senast 5 april

Rhapsody in Rock på Dalhalla och Verket/Avesta Art
13 juli – 2 dagar, avresa från Märsta station kl. 11.15
Efter alla år på scenen i Dalhalla sedan starten 1998 bjuder Robert Wells tillsammans med en stor ensemble bestående av dansare, orkester, fyrverkerier och gäster in till en sprakande konsertkväll. Känslan kommer att vara som en stor fest, en kväll vi sent ska glömma!
Lördag. Färden går till Dalarna och vi tilldelas våra rum på Scandic Lugnet i utkanten av Falun. Idag ingår inte lunch då vi äter en tidig middag men vi stannar för möjlighet till kaffe/smörgås på vägen till Falun.
En tidig middag dukas fram och sedan beger vi oss till det gamla kalkbrottet som byggts om till en av landets vackraste konsertlokaler, Dalhalla. I pausen finns förfriskningar till försäljning. Tillbaka på hotellet väntar kaffe med smörgås och en god natts sömn.
Söndag. Efter lite sovmorgon och frukost beger vi oss till Verket i Avesta. De ståtliga gamla järnverksbyggnaderna är idag ett museum som inte liknar många andra. En guide tar oss runt i den ovanligt välbevarade industrimiljön där även konstutställningen Avesta Art visas samtidigt. Avesta Art samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass, med ny utställning varje år. Lunch dukas fram på Restaurang Koppardalen, vackert belägen vid Storforsen. Åter i Märsta omkring klockan 17.30.
Ert pris per person i dubbelrum: 3 690: - (ord. Pris 3 890: -)
Tillägg för rum för eget bruk: 450: -
Vår förening har 15 platser (5 dubbelrum och 5 enkelrum).
Anmälan senast 28 februari

Moas Torp i Sorunda
23 juli – 1 dag, avresa från Märsta station kl. 8.45
Tisdag. Vi välkomnas in i torpet av Moas sondotter Harriet Thurgren som berättar om sin farmors liv. Moas torp Johannesdal i Ösmo är en mycket besökt författarbostad. Hit flyttade Moa vid 19 års ålder. Hon väntade då barn med sin förste make Karl Johansson. På sex år födde hon fem söner. Moa kom att stanna resten av sitt liv på Johannesdal. Här skrev hon alla sina böcker. Hösten 1928 luffade den unge poeten Harry Martinson hit. Under de elva åren i torpet och i dialog med Moa, fann han sitt lyriska språk. Under 1930-talet blev torpet en viktig mötesplats för tidens nya proletärförfattare och modernister. Johannesdal står än i dag kvar som Moa lämnade det vid sin död 1964.
Efter besöket åker vi till Häringe Slott för en fin lunch i trevlig miljö. Slottet är från 1600-talet, på 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av Torsten Kreuger som lät installera kylskåp, bygga Sveriges första utomhuspool av olympiska mått (med en rutschkana från andra våningen), konstruera en bowlingbana och gräva en underjordisk tunnel mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden. När Torsten senare åtalades för förskingring sålde han slottet till sin bekant Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux, i tron om att han så småningom skulle kunna köpa tillbaka det. Axel gav slottet till sin fru Marguerite med orden "Häringe is yours, baby!", utan en tanke på att någonsin ge tillbaka det till Kreuger.
Åter i Märsta omkring klockan 16.
Ert pris: 1 390: - (ord. pris 1 490: -)
Vår förening har 15 platser, anmälan senast 5 april

Hälsingegårdar och Lill-Babs museum
15/8 – 3 dagar, avresa från Märsta station kl. 9.00
Torsdag. Vi åker upp till sagolikt vackra Hälsingland. På Tönnebro Värdshus väntar lunch innan färden går vidare till Alfta och Emigrantmuseet och Hälsingegård Ol-Anders. Här får vi höra om den första emigrationen i stor skala från Sverige till Amerika som ägde rum år 1846. Bishop Hill i Illinois var målet för Ersk Jansarna, en religiös sekt som grundade ett unikt samhälle. Ett mycket stort antal av utvandrarna kom från Alfta och övriga socknar i Hälsingland. Här bjuds även på kaffe och hembakat innan färden går vidare till Bollnäs. Middag och övernattning i två nätter på centralt belägna Scandic Hotel.
Fredag. Efter frukost åker vi till den levande Hälsingegården Engbergs i Stavsäter för en guidad visning. Här bakas det tunnbröd så självklart bjuds vi på kaffe och tunnbrödsrulle. Därefter gör vi ett besök på Ljusdals Fornminnes- och Hembygdsgård där vi även kommer att äta en gemensam lunch. Vi avslutar dagen med en guidad visning på Hälsingegården Bommars i Tallåsen. Middag på hotellet.
Lördag. Efter frukost beger vi oss mot Järvsö där vi besöker Stenegård. Här finns hantverk och lokala produkter till försäljning. Vi tittar in i Lill-Babs museum där vi kan följa Lill-Babs karriär från det att hon startade och framåt, med en hel del nyare inslag som till exempel hennes medverkan i Bonusfamiljen. Allt vi ser i utställningen har tillhört Barbro, som nu hennes familj så generöst låter hennes publik ta del av. Lunch serveras och sedan åker vi den gamla fäbodvägen till Delsbo och vidare hemåt. Åter i Märsta omkring klockan 19.
Ert pris per person i dubbelrum: 5 090:-(ord.pris 5 290:-)
Tillägg för rum för eget bruk: 350: - per natt
Vi har 15 platser (5 dubbelrum och 5 enkelrum). Anmälan senast 5 april.