Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Örby
Personer framför träd

2020

Text

Text

Tolfte Promenaden

FRISKVÅRD

Promenader 2020

Natur- och kulturpromenader i hembygden

Tolfte promenaden 2020 05 19

Så var det dags för sista promenaden. Och den gick som planerat i Assbergs raviner med förhoppningen att ravinen skulle visa sig från sin allra vackraste sida just när fruktträden slår ut i blom. Och precis så blev det också.

Visst var det tänkt att solen skulle förgylla hela promenaden men därav blev det inget. Ett tätt duggregn som bitvis blev till tätt strilande var vad som bjöds. Men vackert var det ändå.

När vi fikat (i uppehållsväder) kom blockflöjten fram. Det blev musik och lite gemensam sång som avslutning på promenaderna.

Sju personer var med på den drygt tre km. långa promenaden och samlades till ett finalfotografi.



Till sist vill jag tacka alla som deltagit i promenaderna. Det har blivit åtta säsonger med tillsammans 90 promenader.
Nu tackar jag för mig som promenadanordnare. Det har varit mycket stimulerande med alla trevliga människor jag fått träffa. Kanska tar någon annan över promenerandet framöver. Önskar att ni alla får vara friska och få njuta av en fin sommar.
Hälsningar Alf

Elfte promenaden 2020 05 12

Att vara ute och promenera en stund med goda vänner måste vara något av det trevligaste och bästa man kan göra i dessa Coronatider.
Denna gång blev det en promenad med Elsa som ciceron.
Vi tog in till vänster efter Kovra fabrik och ställde bilarna efter en bit in där vägen delar sig. Vi tog den högra vägen förbi Krokslid. Elsa, som tillbringade mycken tid hos sina farföräldrar där när hon var liten, hade mycket intressant att berätta. Vi kom förbi Sjögarås och hittade ett skönt ställe i lä och kunde inta vår fika när solen värmde gott.

Sen genom skogen och förbi Enelid.

Denna gång var det åtta personer som var med på en Natur- och kulturpromenad i ordets bästa bemärkelse.
Och med en perfekt timing med vädret. Precis när vi var tillbaka vid bilarna kom de första regndropparna som sedan fortsatte under eftermiddagen.
För en mycket trevlig guidning med flera roliga berättelser från sin barndom tackades Elsa som delat med sig av sina minnen och kunskaper denna förmiddag.

Tionde promenaden 2020 05 05

Så var vi inne i maj månad. När naturen är som vackrast.
Det fick bli en promenad i området vid Två skyttlar.
En kortpromenad på knappt tre kilometer.
Ställde bilarna på parkeringen till Kinna naturskyddsförenings stuga och gick fram förbi stugan. Fortsatte runt kullen och sedan över vägen och ner till platsen som kallas antingen sommarhemstomten eller frisksportarlägret. Det var ganska blåsigt och vinden från nord låg på ordentligt nere vid sjön.
In i skogen mot Två skyttlar blev det lugnare igen och det var dags att fotografera deltagarna.

Vid Två skyttlar gick vi upp till vägen och parkeringen där vi tog fram ryggsäckarna och gick till platsen där Unga Örnar har sin nuvarande lägerplats.
Och när fikat kom fram hade molnen vänligheten att skingras och vinden kom inte åt där vi hade lä från skogen intill. Det blev en härlig stund för de sju deltagare (och en hund) som var med denna gång, att sitta och samtala ganska länge.

Nionde promenaden 2020 04 28


Denna gång gick turen till Seglora. Barbro Axelsson tog med oss på en promenad i sina trakter.
Vi ställde bilarna på hennes gård som ligger i Lundsberg i Seglora.
Det blev en fin promenad på fina promenadvägar. Bl.a. gick vi förbi huset där Stefan Henriksson, mera känd som Segloraprofeten, bodde. Han var ju på sin tid en riktig kändis som det skrevs mycket om i pressen. Och otaliga skrönor, mer eller mimdre sanna, berättas än i dag om denna säregna person.
Vårt mål var platsen i Bua där det finns så rikligt med backsippor. Precis innan man kommer dit finns ett par bord med bänkar där men kan inta sin fika. Efter att ha startat i strålande solsken började det hastigt mulna på och det såg ut att kunna bli en regnskur. Som tur var hann vi med att njuta av vår medhavda fika innan regnet kom. Givetvis med iakttagande av social distans.

När sedan backsipporna skulle beskådas kom så regnet så det blev inte den fina upplevelsen med blommorna dom det var tänkt.
På vägen tillbaka passerades Läpparhult. Ett ställe Barbro kunde berätta intressant historia om.
Regnet upphörde och när vi kommmit tillbaka kunde vi tacka Barbro för en fin förmiddag. Det var elva personer och en hund denna gång som fick vara med om en intressant promenad som uppmättes till c:a fem kilometer.

Åttonde promenaden 2020 04 21

Vilket promenadväder. Den soligaste aprildag man kan önska.
Nio PRO-seniorer samlades vid Kupan. Denna gång var målet
Hyltenäs kulle i Torestorp.
Och en bättre dag att gå runt kullen går knappast att tänka sig.

Vitsipporna bredde ut sina fantastiska mattor i vårsolen.

Sjön låg alldeles lugn. Ingen vind störde vid fikat nere vid grillplatsen.

En i alla avseenden perfekt promenad. Tre km i lugn takt. Kan det bli bättre?

Sjunde promenaden 2020 04 14

Påsken har varit solig men riktigt kallt. Så även i dag på tisdagen efter annandagen .
Det blev en runda i Örby. Nio deltagare denna gång. Start vid Kupan. Sen Ängsvägen till cykelvägen som vi följde upp förbi kyrkan och till Skenevägen.
Efter Göran Landgrens tog vi ner genom ett lövskogsområde, med en fint uppröjd stig, och vidare ner genom det fina kulturlandskapet.
Där i solskenet var det lämpligt med den obligatoriska fotograferingen.

Därefter sökte vi oss runt lövträdskullen för att komm i lä från den kalla nordanvinden när det var dags för fika.

Sen vidare genom det nyröjda området utmed 41:an för att komma på cykelvägen där Rönnvägen ansluter.
En promenad i soligt väder som kanske blev c:a tre-fyra km kändes fint och trevligt.

Sjätte promenaden 2020 04 07

Hade beslutat oss för att upprepa fjolårets uppsnyggningsdag och gå en runda i de centrala delarna av Örby och plocka upp det skräp som samlats krina gator och vägar.
Nio personer kom och hjälpte till och drog sitt strå till stacken för att göra samhället lite trevligare.
Liksom förra året stod kommunen med plocktänger och säckar.
Och visst hade en hel del material hamnat där det inte skulle vara sedan förra årets städdag.
Plast- och pappersförpackningar samt burkar, glasflaskor och diverse annat smått och gott samlades ihop under de timmar örbypensionärerna höll på.
Och en och annan vårblomma syntes också.

Efter väl förrättat värv samlades alla till en fikastund på "Rolandshov" där ett trevligt påskpyntat bord, som Inga-Lill och Roland ställt i ordning, väntade.
Sammanfattningsvis kände sig deltagarna nöjda med att ha gjort en liten samhällsinsats för Örby denna soliga och fina första apriltisdag.
Nedan några bilder från fikastunden.

Femte promenaden 2020 03 31

Mars månads sista dag. Efter en kall natt (minus 8 grader hade mäts upp) kom solen fram och det blev ett fint promenadväder.

Denna gång utgick vi från Gullbergsvägen 29. Där Gerry och Anna-Lisa bor.

För att få bra information om de platser vi skulle gå förbi hade Ingemar Svedberg kontaktats att vandra med oss. Ingemar, som är född och uppväxt i trakterna, visste det mesta om de hus och ställen som passerades.
Han visste mycket och delade gärna med sig av kunskaperna. Vem som bott i husen, vem som bor där nu och vem som ägde markerna vi gick igenom.

Bl.a. en gammal plats som kallades "dansehallarna" där ungdomen lär ha träffats och roat sig på lördagarna.
Ungefärlig promenadväg på kartan nedan.

I skogen var det lugnt men det blåste lite kall vind på öppna områden. Fikaplatsen fick väljas där det fanns lite lä.

Ett av målen med promenaden var att ta en titt på "Jättegranen" ovanför Bollareslätt. Och den var verkligt inponerande med en omkrets på c:a 320 cm. Så det blev en del kontrollmätning och trädkramande.

Efter att ha kollat de olika avståndsmätarna i mobilerna när vi var tillbaka, enades vi om att de 16 personer och en hund som var med denna gång tillryggalagt c:a sex kilometer. Som vanligt en promenad i lugn takt med trevligt sällskap.
Innan vi skildes tackades Ingemar med en varm applåd för intressant och värdefull guidning. Ett tack även till Gerry och Anna-Lisa för en fint upplagd promenad.

Fjärde promenaden 2020 03 24

Sol från klarblå himmel och vårvindar friska. Bättre förutsättningar för en promenad går knappast att föreställa sig.
Efter samling vid Kupan tog vi bilarna till IFK Örby motionsbanor. Och visst blev det en härlig promenad. Fjorton personer och två hundar följde spåret till Ljunga och sen ut till och över 156:an. Därefter runt Hanatorps kulle med sikte på sjön vid Hanatorp.
Eftersom det var ganska frisk vind intogs fikat i lä vid Hanagrillen. En perfekt plats att ta fram termosar och smörgåslådor och låta sig väl smaka.

Sedan följde hela sällskapet strandvägen ut till fågeltornet. Inte för att vi såg till så mycket fåglar men man kunde njuta av härlig utsikt uppifrån tornet.

På vägen tillbaka passerades brobygget vid Vännåkra och alla verkar spända på hur det kommer att se ut när det skall stå färdigt 1:a maj.
C:a 4,5 kilometers promenad i lugn takt med ett gäng trevliga människor är kanske det bästa man kan företa sig i tider som dessa.

Tredje promenaden 2020 03 17

Denna gång gick promenaden på "hemmaplan" med start vi kupan där vi samlades kl. 9.30 som vanligt

Vi tog kalvviksvägen mot Ekelund. Efter att ha passerat Lindèn´s i Vännåkra tog vi till vänster ner mot ån för att följa den till sjön. Men där var det riktig översvämning med vatten överallt. När vägen kollades för ett par veckor sen var det inga problem att gå torrskodd.
Så de 17 personer och en hund som var med denna gång fick vackert vända om upp till vägen igen efter fotografering i snårskogen.

Vi fick därefter fortsätta vägen till Ekelund och sen efter sjön så långt det gick att gå. Sen upp på kullen där sällskapet vände mot Örby igen.
Och visst smakade fikat väldigt gott när vi kommit till domarringarna .

Vinden var ganska kall så det kändes skönt att börja röra sig igen hemåt. Men det höll upp och var bra promenadväder. De som hade på sina GPS-mobiler uppmätte sträckan till c:a sex kilometer.

Årets andra promenad 2020 03 10

Hedgärdessjön runt. Det var många som slöt upp till denna promenad. Visst var det lite risk för regn men SMHI hade lovat att det skulle klara sig och hålla upp så pass länge att vi inte skulle bli blöta.
Och det kom några droppar emellanåt men det var inget som bekom de
20 personer och två hundar som var med denna gång.
Kanske var det rekord för antalet promenerare i Örby.
Valet av promenadställe bidrog säkert till det stora daltagarantalet. Spåren runt sjön är ju så väl iordningställda och man behöver inte riskera blöta och leriga spår hur mycket det än regnat.
Som vanligt smakade den medhavda fikan fint och alla hade mycket att prata om både under promenaden och kaffepeusen. Fyra kilometer kändes som en lagom sträcka denna gång.

Årets första promenad 2020 03 03

Så var det dags att komma igång igen med promenerandet. Och det var många som längtat efter detta tillfälle.
När vi samlats vid Kupan som vanligt var vi 15 personer och tre hundar denna första gång.
Utgångspunkten denna gång blev brukshundsklubbens parkering.
Precis som vid avslutningen för tre månader sen (3:e dec) gick promenaden på IFK Örby motionsspår till Dungatorpet.
Och vädrets makter var verkligen på vår sida. Perfekt gångväder. Upptorkat, ett par plusgrader och vindstilla.

Och det var mycket som var förändrat i skogen beroende på de stormar som förekommit i år.
Stora anhopningar av nerblåsta träd på flera ställen vid spåret. Men inga hinder någonstans då man hade sågat upp för att göra spåren framkomliga. Ett förnämligt arbete som verkligen uppskattades av vår promenadskara.

Promenaden var drygt fyra kilometer med skön fikaplats vid Dungatorpet.
Där var det en genomgång av vad bondepraktikan säger om månaden mars. Och visst är det mycket man skall tänka och ge akt på enligt denna skrift. Så det gäller att ha koll på vädret nästa måndag för att planera rätt framöver.