Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ärla-Stenkvista
Säker digital 24-04-17

Daniel Nilsson-Wallin från Eskilstuna bibliotek informerar om AI (artificiell intelligens). Foto Kjell Holmstrand

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Säker@digitalt

Informationsträff om den digitala världen.

Onsdag 17 april hade vi besök av Daniel Nilsson-Wallin från Eskilstuna bibliotek som informerade om AI (artificiell intelligens). AI imiterar mänskliga funktioner, exempelvis inlärning, problemlösning, förmågan att dra slutsatser och fatta beslut. Finns många fördelar med AI exempel förbättra sjukvården, göra bilar och transportmedel säkrare, och öka hållbarheten i samhället. Det kan också underlätta tillgång till information och stärka demokratin genom databaserad granskning, förebyggande av desinformation och nätattacker samt säkerställa tillgång till kvalitetsinformation. Nackdelar i form av hot mot grundläggande rättigheter och demokrati.

Om AI utformas och används på ett felaktigt sätt kan det få en negativ påverkan, äventyra integritet, dataskydd och demokrati genom att skapa filterbubblor, sprida desinformation och manipulera politiska val. Även om AI förväntas skapa nya arbetstillfällen finns också en risk att många jobb försvinner.

När du använder karttjänster i din smartphone och får förslag på den bästa rutten i det rådande trafikläget, aktuella väderprognoser för platsen du befinner dig på, eller att bilder i din kamerarulle sorteras utifrån motivet är det också tack vare AI.

Information från Säkerhetskollen.se och Daniel Nilsson Wallin.

 

Text: Säker digital