Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Vasastaden Linköping

Verksamhetsberättelse 2021

PRO Vasastaden Verksamhetsberättelse för 2021

Även 2021 har präglats av Coronapandemin och vid de möten som hållits har antalet deltagare varit begränsat för att kunna hålla avstånd och minimera risken för smittspridning. Årsmötet som skulle ha ägt rum den 18 februari blev framflyttat till den 19 augusti. Allt för att efter bästa förmåga följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regeringen fattat beslut om.

Styrelse

Styrelsen har sedan årsmötet 2021-08-19 bestått av:
Ordförande Kerstin Åman
Kassör Lisbet Svensson
Sekreterare Jan Hyllander
Studieorganisatör Anders Rundqvist
Ledamöter Inga-Lill Andersson
Ulla Wilhelmsson
Ersättare Inger Pettersson
Ann-Marie Karlsson

Styrelsen har under 2021 genomfört åtta styrelsemöten som samtliga är protokollförda. Dessutom har ett möte för alla förtroendevalda medlemmar genomförts.

Medlemsantal

Antalet medlemmar uppgick vid årsskiftet 2021-2022 till 275 st. Av dessa är 94 män och 181 kvinnor. Föreningen har tappat medlemmar men har ändå under 2021 fått 18 nya medlemmar.

Representation

Föreningen har varit representerad vid höstmöte och årsmöte med samorganisationen. Mötena ägde rum den 20 oktober. Den 28 oktober hade PRO distriktet sitt årsmöte, då man även passade på att fira sitt 75-årsjubileum. Även här var föreningen representerad. Sommarfesten i Trädgårdsföreningen som samorganisationen brukar arrangera blev inställd på grund av pandemin. Vid servicehus och äldreboenden finns enhetsråd och för Aspen/Trollflöjten har det bestått av Maud och Karl-Erik Cumléus samt Ulla Wilhelmsson. Iréne Skogh och Barbro Borell har varit enhetsråd för Gottfridsbergsgården medan Kerstin Åman och Birgitta Lindegren varit enhetsråd för Bantorgets äldreboende.

Verksamhetsbidrag

PRO Vasastaden sökte och fick bidrag från Kommunen med 11340 kr i Grund och föreningsbidrag och 6500 kr i Aktivitetsbidrag. Aktivitetsbidraget har använts till choklad, kaffe och tårta i samband med besök på äldreboenden.

Utåtriktad verksamhet

Föreningen deltog en lördag vid Bondens marknad på borggården för att dela ut PRO-tidningar, knyta kontakter och informera om PRO Vasastadens verksamhet.

Vetartävling

Föreningens lag till PRO:s årliga Vetaretävling blev tack vare en andraplacering förra året kvalificerade till distriktsfinal. Den distriktsfinalen ägde inte rum under 2020 på grund av de bestämmelser för inomhus sammankomster som rådde då. Den avgjordes istället ett år senare den 20 september i Vagnhallen. Sju lag deltog och PRO Vasastaden vann före lagen från PRO Tjällmo och PRO Vilbergen. Den segern innebar att föreningens lag gick till regionfinal. Den regionfinalen ägde rum i Nässjö den 21 oktober. Här gick det inte lika bra utan det blev en fjärdeplats. PRO Visby vann före PRO Vetlanda och trea blev PRO Kultur Stockholm. I laget ingick Inger Jonasson, Iréne Skogh och Jan Hyllander.

Föreningsmöten

Under 2021 har fem föreningsmöten kunnat hållas.

19 augusti Föreningens årsmöte hölls inför 30 medlemmar. Rolf Enqvist var mötesordförande. Efter mötet underhöll Towe Widerberg med sång och musik.

16 september Daniella Lind från Brottsofferjouren informerade om deras arbete med stöd för brottsoffer , vittnesstöd och om chatbedrägerier.

21 oktober Föreningens höstfest avhölls med 70 deltagare. Ehrling Lundberg stod för ett bejublat framträdande med sång, musik och roliga berättelser.

18 november Höstmöte där verksamhetsplan och budget för 2022 antogs. Efter mötet underhöll trubaduren Göran Wiberg.48 medlemmar deltog på höstmötet.

16 december Föreningens traditionella julfest gick av stapeln med 82 medlemmar närvarande. De fick julsmörgås och fin musikunderhållning av Wåhlins lilla.

Alla föreningsmöten hölls i Vagnhallen på Fontänen.

Föreningen har haft som tradition att bjuda in sina jubilarer varje år till antingen vårfest eller höstfest. Den traditionen bröts förra året då det inte gick att hålla några möten på grund av pandemin. Istället skickade styrelsen ut presentkort à 100 kr till alla jubilarerna. Även det här året beslutade styrelsen att skicka ut presentkort till årets jubilarer.

Friskvårdsdag

Under året har två friskvårdsdagar hållits. Den 20 maj samlades ett gäng i Vidingsjö för lite femkamp, tipsrunda och korvgrillning.

Den 22 september var det dags igen. Vi samlades vid Valla gård där vi gick tipsrunda och drack kaffe tillsammans. Vi var inte så många men ett riktigt härligt brittsommarväder gjorde att vi ändå trivdes.

Bangolf

Vi har spelat bangolf på Valla bangolfbana varje tisdag från 20 april och fram till den 31 augusti. Det gör totalt 20 gånger och vi har som mest varit 13 deltagare. Vi kunde spela varje tisdag trots lite kyligt väder och någon regndroppe. Fast för det allra mesta hade vi tur med vädret. Vi avslutade säsongen med landgång, öl och kaffe. Bästa dam under året blev Maj-Lis Boman tätt följd av Marie-Louise Karlsson. Bäst bland herrarna blev Jan Hyllander före Claes Åström och med Lasse Nordström tätt efter. DM i bangolf blev inställt på grund av för få anmälda. Linköpingsmästerskapet genomfördes den 1 september. Här kom Marie-Louise Karlsson tvåa i damklassen. Jan Hyllander blev trea bland herrarna. Vidare har många av föreningens medlemmar deltagit i tävlingar som genomförts vid Valla.

Boule

Ett trettiotal medlemmar har deltagit mer eller mindre regelbundet i föreningens bouleverksamhet. I tider av begränsad social gemenskap har boulespelet varit mycket uppskattat. Pandemin medförde att det inte blev något inomhusspel under 2021. Däremot spelades det både i Vidingsjö på onsdagar och i Lektorshagen på torsdagar och söndagar. Curt Ziemke har lett verksamheten i Vidingsjö och Ulf Bäckstedt i Lektorshagen. I Lektorshagen har man vid flera tillfällen anordnat interna tävlingar med grillaftnar som blivit mycket uppskattade.

Samorganisationens seriespel och Linköpingsmästerskap blev tyvärr inställda under 2021 pga pandemin. Ett nerbantat DM arrangerat av PRO Östergötland kunde dock genomföras. Här ställde föreningen upp med två tremannalag. Ett av lagen kom på andra plats. Laget bestod av Curt Ziemke, Inger och Lars-Erik Årnfelt. Något SM i boule kunde inte genomföras under 2021.

Promenader

Under året har ett stort antal promenader genomförts. De allra flesta gångerna har vi gått i Rydskogen, men vi provade även spåren i Vidingsjö vid några tillfällen. Efter avslutad runda har vi avslutat med lite kaffe. Vi har varit en grupp på 5-7 medlemmar som har deltagit.

Pubaftnar

Under året har flera pubträffar hållits. Den första var på Mörners den 20 juli. Den andra ägde rum den 12 oktober på Smaksak. Årets sista pubträff hölls på Cioccolata den 9 november.

Hemsidan

Ansvariga för hemsidan har varit Jan Karlsson och Jan Rydberg.

Facebook

Föreningen har även en egen sida på Facebook som Anders Rundqvist ansvarat för.

Ekonomi

Beträffande föreningens ekonomi hänvisas till balans- och resultaträkning samt till revisorernas berättelse. Styrelsen föreslår att resultatet överförs till ny räkning.

Slutord

Året har präglats av coronapandemin vilket medfört att alla medlemsmöten under våren behövde ställas in och att årsmötet fick flyttas fram till den 19 augusti. Det tycker vi i styrelsen och säkert alla föreningens medlemmar är väldigt trist, men vi har inte kunnat göra något åt det. Vi måste följa de anvisningar Folkhälsomyndigheten fastställt för att få stopp på den här smittan. Dock har vi kunnat genomföra verksamheten under hösten under vissa restriktioner om deltagarantal. Vår förhoppning är att vi ska kunna komma igång på allvar under 2022, men vi kan inte lova det. Vi har inte något facit till hur smittspridningen ska utvecklas.

Med den här verksamhetsberättelsen vill styrelsen ändå ge en bild av de verksamheter som trots allt kunnat genomföras och som våra medlemmar varit delaktiga i under 2021. Vi riktar ett tack till alla som bidragit till att dessa har varit trivsamma och givande. Styrelsen kommer tillsammans med de som ansvarar för de olika verksamheterna att fortsätta arbeta för medlemmarnas bästa. Vårt mål är att skapa en meningsfull tillvaro och gemenskap för alla pensionärer. Styrelsen ber att få tacka för förtroendet att leda föreningen under mandatperioden. Samtidigt önskar vi fortsatt framgång för PRO Vasastaden.

Linköping i mars 2022

Kerstin Åman Lisbet Svensson

Jan Hyllander Anders Rundqvist

Inga-Lill Andersson Ulla Wilhelmsson

Inger Pettersson Ann-Marie Karlsson