Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Lergöken - V:a Frölunda

Vår historia

PRO Lergöken bildades den 19 februari 1976. Inför 35 års firandet fick Nils G. Jansson i uppdrag av den dåvarande styrelsen att skriva en historik över dessa första 35 år. Här följer denna skrift i sin helhet.

PRO Lergöken de första 35 åren - 1976-2011.

 

Inledning

Våren 2011 fick jag, Nils G. Jansson, i uppdrag av PRO Lergökens styrelse att inför föreningens 35-årsjubileum undersöka om det fanns underlag för att skriva en jubileumsskrift. Därför har jag besökt Folkrörelsernas arkiv i Göteborg, dit större delen av föreningens handlingar har lämnats in. Där finns protokoll, årsberättelser, kassaböcker mm som tycks täcka tiden från föreningsstarten och framåt. Handlingar för de senaste 8 åren finns ännu kvar hos den nuvarande styrelsen. Även om handlingarna finns kan det vara svårt att läsa. En del består av bundna böcker och andra av lösa blad, och handlingarna ligger inte alltid i tidsföljd. Det kan ju också vara så att viktiga händelser i föreningens verksamhet inte alltid finns noterade. Eftersom jag varit föreningens sekreterare åren 2003 – 2011 har jag ju mest kunskap om föreningens verksamhet dessa år.

Pensionärsklubben Lergöken startar

Västra Frölunda var i början av 1970-talet en förhållandevis ung stadsdel. De flesta flerfamiljshus hade byggts under miljonprogrammet på 1960-talet, och medelåldern bland de nyinflyttade borde, kan tyckas, vara så låg att det inte fanns underlag för några pensionärsorganisationer, men ändå bildades under 1970-talet flera sådana i Västra Frölunda. En av förklaringarna är att då delar av gamla stadsdelar i Göteborg, t.ex. Haga, Masthugget, Majorna, revs så erbjöds hyresgästerna där att flytta till Frölunda. Bland de boende i dessa gamla stadsdelar fanns naturligtvis också en del människor som närmade sig eller redan kommit in i pensionsåldern.

Det fanns alltså underlag för en pensionärsförening i Frölunda och den bildades i september 1971, och den tog sig namnet Pensionärsklubben Lergöken. Till ordförande valdes Alice Bengtsson. Styrelsen blev ej fulltalig förrän i november. Redan från början fick klubben en livaktig verksamhet med möten, trivselträffar med underhållning, dans och bingo. Det första året hade klubben ett 40-tal medlemmar som redan året därpå, 1972, hade ökat till 90 medlemmar.

Vid klubbens första årsmöte, som hölls den 10 februari 1972 valdes Melker Andersson till ordförande, Torsten Slättberg vice ordförande, Jenny Samuelsson kassör, samt Karin Forsell sekreterare. Styrelsens konstituerade sammanträde hölls på Frölunda Fritidsgård, alltså den byggnad som en tid kallades Fågeln eller Blå Fågeln, och på 2000-talet fick namnet 1200Kvadrat. Vid starten 1971 var årsavgiften 5:-. En kaffebiljett kostade 1:- liksom ett bingokort.

Pensionärsklubben Lergöken blir PRO Lergöken

Frågan om klubben skulle ansluta sig till PRO blev tidigt aktuell. I december 1973 deltog två medlemmar i ett informationsmöte anordnat av ABF och PRO, och e återvände till klubben och rapporterade vad de hört. Det kan nämnas att vid denna tid var 9 pensionärsföreningar i Göteborg anslutna till PRO. Frågan om anslutning togs först upp på ett styrelsemöte den 29 januari 1974, och då beslöt man att bordlägga frågan till hösten. Frågan kom emellertid inte upp förrän den 2 april 1975 och då bordlades den ånyo. Vid ett styrelsemöte den 30 oktober 1975 beslöt styrelsen att hänskjuta frågan till kommande årsmöte och vid årsmötet den 19 februari beslöt klubben enhälligt att ansluta sig till PRO.

Medlemmar och verksamhet

Redan från början då Pensionärsklubben startade hade föreningen en omfattande verksamhet med tyngdpunkten på vad man kallade trivselmöten med underhållning, dans och bingo. Redan vid första mötet 14/11 1971 hade man beslutat att starta en sånggrupp, och snart startades också studiecirklar och man ordnade också föreläsningar.

En stor del av medlemmarna var också aktiva i föreningslivet. Vid årsmötet 1973 hade Pensionärsklubben ca 90 medlemmar. 60 av dessa deltog i årsmötet. Under 1973 ökade medlemsantalet till 115 och enligt verksamhetsberättelsen för året hade man 34 trivselträffar med i genomsnitt 66 besök per träff. Medlemsökningen tycks därefter ha stoppat upp och några större förändringar blev inte förrän år 1986 då det skedde en ökning från 94 till 238 medlemmar. I verksamhetsberättelsen kommenteras förändringen:

”Den snabba tillväxten beror i viss utsträckning på samarbetet mellan PRO och Folksam om den tecknade medlemsförsäkringen.”

Det här året, 1986, firade man 10-årsjubileum av anslutningen till PRO. Det gjorde man på restaurang Gripsholm. Ett stort antal medlemmar hade mött upp, och inbjudna gäster var PRO-distriktets ordförande Allan Vesterlund och SE-bankens pensionärsrådgivare Elsie Jansson. Musik, mat, tal och dans. Föreningens ordförande detta år var Sven Andersson och sekreterare Sigvard Grundström. Det kan nämnas att föreningen år 1981 redan firat ett 10-årsjubileum, nämligen att det gått 10 år sedan Pensionärsklubben bildades 1971. Detta jubileum hölls på Långedrags Värdshus med 79 deltagare.

Samverkan

Säkerligen har föreningen haft nära kontakt med PRO-distriktet sedan år 1976 då föreningen anslöt sig till PRO. Det finns emellertid ganska få uppgifter i de arkiverade handlingarna som säger något om kontakterna. Detsamma gäller kontakterna med ABF, som helt säkert har varit det studieförbund som genom åren svarat för de studiecirklar som föreningen genomfört.

PRO-föreningarna i de västra stadsdelarna har växt i antal under åren och samarbetet mellan dessa föreningar har i varje fall tidvis varit väl organiserat. I ett protokoll från år 1986 talas om samarbetskretsen för de olika PRO-föreningarna.

Samarbetet med kommunens olika organ har varit beroende av hur kommunens organisation sett ut. Under 1970-talet tycks kommunens ansvar för samverkan med olika föreningar ligga inom skolans område då det i föreningens årsberättelse för år 1979 skrivs att fritidsrådet inom Frölunda-Tynnereds rektorsområde avser att bli ett kontaktorgan för föreningarna. År 1986 skedde en organisationsförändring inom kommunen (S 86) vad gäller sociala insatser och Göteborgs Fritidsförvaltning börjar omnämnas och en samrådskommitté i väster bildas. Det fanns också ett fritidsråd. All förändrades emellertid år 1990 då den stora stadsdelsnämndreformen trädde i kraft. Frölunda blev nu ett eget stadsdelsnämndsområde och vår förening liksom andra organisationer fick nya samarbetspartners inom förvaltningen och politiken. Fritid Frölunda blev nu ett eget stadsdelsnämndsområde som vände sig till föreningar och ett föreningsråd bildades. Till stadsdelsnämnden knöts ett pensionärsråd med representanter från olika pensionärsorganisationer. På förslag av PRO-distriktet fick vår förening två platser i detta råd.

Ännu en stor förändring genomfördes år 2010 då de dåvarande stadsdelsnämndernas antal minskades till hälften och stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo bildades.

Ovanstående är en kortfattad beskrivning av organisationsförändringar som skett inom kommunen – förändringar som naturligtvis påverkade föreningens arbete.

1990-talet – föreningen växer sig starkare

I ett styrelseprotokoll från den 5/9 1990 rapporteras att föreningen har 364 medlemmar. Men redan året därpå, 31/12 1991 hade enligt verksamhetsberättelsen en ökning skett till 452. Vid ett styrelsemöte i april 1990 rapporteras om ett möte med stadsdelsnämnden där frågor om väntjänst, trygghet och ensamboende varit uppe. I början av år 1991 beslutar man om att hos stadsdelsnämnden ansöka om stimulansbidrag. Vid ett medlemsmöte i maj 1991 med 68 deltagare kommer missnöje med höjda spårvagnstaxor fram. Samma år framgår att man är missnöjd med lokalhyran 33:- kr/tim, och att PRO-distriktet skriver och klagar på föreningens vägnar. Vid denna tid omtalas distriktets ombudsman Birgitta Dovmyr för första gången i handlingarna. Hon kom sedan under många år att lägga ner mycket arbete för PRO-distriktet och föreningarna. Vid den här tiden börjar rapporter från pensionärsrådet bli aktuella.

År 1991 firade PRO Lergöken att det var 20 år sedan Pensionärsklubben Lergöken bildades. Firandet skedde på Dalheimers Hus och 125 medlemmar var närvarande. Dåvarande ordföranden Rune Zackrisson nämner på ett styrelsemöte att han är villig att läsa upp en kort historik om föreningens verksamhet på det stundande jubileet. Någon sådan historik har inte kunnat återfinnas i de arkiverade handlingarna.

I verksamhetsberättelsen för år 1991 nämns bl.a. att föreningen haft 7 styrelsemöten och 30 sammankomster. Fyra studiecirklar i litteratur, en i engelska och en i gitarrspel hade varit igång. Dessutom hade en cirkel läst ”Klart uttalat – om kvinnors språk” och en annan cirkel ägnat sig åt ”Sverige mitt i världen – det handlar om fred”. Den senare cirkeln ordnade tillsammans med Flatåsskolan en utställning i ämnet på Frölunda Kulturhus. Sammanlagt var enligt verksamhetsberättelsen 63 medlemmar engagerade i studiecirklar detta år.

Verksamheten tycks även under följande år ligga på en hög nivå. Under 1996 rapporterats att man haft många trivselträffar med 90 – 100 deltagare varje gång. På Lucia-festen hade t.ex. 107 medlemmar deltagit. Det här året rapporteras om nya regler för de lokala pensionärsråden, och man efterlyser handledare till datakurser.

Under år 1996 genomfördes en jubileumsfest med anledning av att det gått 20 år sedan PRO Lergöken bildades. Festen avhölls i Dalheimers Hus festsal med 105 deltagare. Priset per deltagare var 150:- kr subventionerat pris. Den verkliga kostnaden per person var 225:- kr. För detta fick man välkomstdrink, förrätt, varmrätt, dessert sam kaffe och kaka. Underhållning med sång och dans förekom och antagligen högtidstal även om det inte omnämns i handlingarna. Även om 1990-talet varit ett lyckosamt årtionde för föreningen, började problem dyka upp efter hand. Verksamheten låg mot slutet av årtiondet fortfarande på en hög nivå men föreningen fick svårigheter med att rekrytera medlemmar till olika styrelseposter, och en vanmakt tycks ha spridit sig. Då föreningens mångårige ordförande Rune Zackrisson avgick, åtog sig Berit Alvsing ordförandeskapet för ett par år vid millenniumskiftet. Svårigheterna fortsatte emellertid.

Rykten om föreningens upphörande?

Verksamhetsberättelsen för år 2001 börjar enligt följande:

”Inledningen på seklets första år blev med de många ryktena som spreds om föreningens upphörande negativt för rekryteringen av nya medlemmar till föreningen. Föreningsstyrelsen var också delad i sin uppfattning om hur man skulle fortsätta verksamheten. Den tveksamheten tog sig uttryck i att man inte sände ut inbetalningskort till medlemmarna och vid kontakter med dem uttryckte sig tveksamt.”

PRO-distriktet grep nu in och skickade ut inbetalningskort för årsavgiften och det upprättades också ett föreningsprogram som tycks ha varit lika omfattande som tidigare. Rune Zackrisson, som varit ordförande en rad år under 1990-talet, åtog sig nu uppdraget ett år.

Svårigheterna att få ihop en fungerande styrelse fortsatte emellertid. Vid årsmötet i februari 2002 åtog sig Roland Larsson att tillfälligt ta på sig ordförandeskapet och föreningsverksamhet tycks ha flutit på mycket bra för i verksamhetsberättelsen för år 2002 uppges att man bl.a. hade 32 medlemsmöten och 9 styrelsemöten.

Årsmötet i februari 2003 kunde dock inte slutföras då inte tillräckligt antal personer var nominerade till en ny styrelse. I det läget kvarstannade den gamla styrelsen och upprätthöll verksamheten tills vidare. Först efter månader av förberedelser kunde årsmötet återupptas den 2 oktober 2003. Anders Hallin valdes då till föreningens ordförande och undertecknad Nils G. Jansson till sekreterare. Den övriga styrelsen bestod av medlemmar från den gamla styrelsen – nämligen Gun Hackzell, Holger Christensen, Roland Larsson, Irene Rask samt Ruth Hellius. Dessutom åtog sig ett 10-tal andra ansvariga, som varit motionsledare, ledare för läsecirklar och hobbycirklar och arbetat med att ställa i ordning lokalen vid möte mm. att fortsätta sina uppdrag.

En stabil period börjar

Nu inleddes en mer stabil period för föreningen. Liksom under alla år tidigare lades tyngdpunkten av föreningens verksamhet på veckomötena med kultur- och informationsinslag och med sångkören som ett uppskattat inslag. Föreningens nya ordförande; Anders Hallin, blev också programansvarig och som sådan tog han tillvara föreningens tidigare kunskaper om artister och andra underhållare men förnyade också utifrån sina tidigare erfarenheter veckomötena med nya inslag. Det var inte ovanligt med 80 – 90 deltagare på sådana veckomöten. Hobby- och läsecirklarna fortsatte sin verksamhet. Ett nytt inslag kom år 2004 då boulespelet introducerades. Det blev snabbt populärt och har sen dess varit det inslag i verksamheten som efter veckomötena samlat flest deltagare. Från tidig vår till sen höst spelas boule tre gånger per vecka med 15 – 20 deltagare. Vissa perioder har deltagandet varit ännu högre. Under mitten av årtiondet genomfördes flera studiecirklar under den gemensamma rubriken ”Äldre i Frölunda”. Cirklarna planerades i samråd med stadsdelsförvaltningens aktivitetssamordnare. Cirklarna tog upp frågor om äldres villkor i Frölunda, och man förde noggranna anteckningar om vad man kom fram till. Dessa uppgifter sammanställdes och fördes vidare till stadsdelsnämnden både via representanterna i pensionärsrådet och direkt genom skrivelser till nämnden och också vid personliga kontakter mellan styrelsen och nämndordförande och stadsdelschef. Här redogjordes för föreningens syn på äldreomsorgen, om behovet av uppsökande verksamhet och om behovet av seniorbostäder. Vidare påtalades behovet av ett Äldrehus med mötes- och kontorslokaler för pensionärsföreningar i Frölunda.

En egen hemsida

År 2007 startade föreningen en egen hemsida. Det var Kjell Svensson som åtog sig att vara webmaster. På några få år har han utvecklat hemsidan så den kan motsvara höga förväntningar. Här kan medlemmar och andra få kunskaper om föreningens aktiviteter och referat från dessa. Här finns namn- och adressuppgifter på styrelsemedlemmar och andra ansvariga, och här finns ett kalendarium med uppgifter om kommande verksamheter. Allt detta är ledsagat av utmärkta foton. I dag omfattar informationen över 30 sidor.

PRO Lergökens medlemmar kartläggs

Då styrelsen diskuterade alla de synpunkter som kommit fram i studiecirklarna om Äldre i Frölunda växte behovet av att få mer kunskap om medlemmarna och deras önskemål. Därför såg sig styrelsen om efter vilka möjligheter det fanns att få en undersökning till stånd.

År 2007 åtog sig två studenter vid Göteborgs Universitet, institutionen för socialt arbete, att inom ramen för sina studier (B-uppsats) göra en studie om PRO Lergökens medlemmar och deras aktiviteter och möten. Det blev en intressant studie, där utredarna skickade ut skriftliga enkäter med en rad frågor till medlemmarna. 56% av medlemmarna svarade på enkäten som bl.a. visade att medlemmar ofta är passiva i början av sitt medlemskap. De känner sig ännu inte som pensionärer. Författarna skriver:

”I stort sett kan vi se att ju äldre du är desto aktivare blir du i PRO Lergöken.” andelen pensionärer som endast är med i föreningen för försäkringens skull är också stor, konstaterar författarna. 70% av de som svarat på enkäten uppgav att de deltagit i aktiviteter och möten. 43% deltog i stort sett varje gång, medan andra hade lägre närvaro. Även om de flesta var mycket nöjda de aktiviteter som föreningen erbjöd fanns förslag på nya insatser. Ett förslag som föreningen omedelbart tog till sig var möten med nya medlemmar. Numera genomför föreningen möten för nya medlemmar två gånger per år. Mera resor var ett annat önskemål som föreningen försöker möta. Bridgeutbildning stod också på önskelistan, en sådan kurs har genomförts.

Utbildning i mobilanvändning

Under cirklarna inom ramen för Äldre i Frölunda framkom önskemål om att det ordnades utbildning i mobilanvändning, eftersom många äldre hade mobiler men hade svårt att hantera dessa. I samverkan med ovanstående aktivitetssamordnare genomfördes under år 2008 fyra cirklar i ämnet med stor uppslutning från medlemmarna. Cirklarna uppmärksammades i radioprogrammet Studio 1 i P1, där flera medlemmar intervjuades om sina erfarenheter från utbildningen.

Goa gubbar

Sånggruppen har genom åren medverkat vid nästan alla möten, och har varit ett mycket uppskattat inslag. Under senare år har ur denna sånggrupp utkristalliserats en trio – Goa Gubbar – som med egna och andras sånger och lustigheter roat mötesdeltagarna. Denna trio består av Roland Larsson, Kjell Svensson och Dennis Pettersson.

Träffpunkten Tillgången

Träffpunkten startade år 2007 och vänder sig i första hand till äldre i området. En del av PRO Lergökens började emellertid ta del av verksamheten inbjudna av aktivitetssamrodnaren, som var med och startade verksamheten. Lergökens styrelse såg träffpunkten som en lämplig plats för aktiviteter under vinterhalvåret och uppmanade medlemmarna att söka sig dit. Under året därefter har 10 – 15 medlemmar besökt träffpunkten företrädesvis på onsdagar. Där kan man spela bingo eller inomhusboule, använda ett gym och gå en poängpromenad. Några av våra medlemmar turas om att ansvara för poängpromenaden.

Servering av smörgåsar och kaffe förekommer också.

Samverkan

Som nämnts tidigare i denna skrift har en skiftande organisation inom kommunen gjort att föreningen haft olika samarbetspartners på det kommunala planet. Sedan stadsdelsnämnden Frölunda började sin verksamhet 1990 har föreningens kontakter med företrädare för nämnd och förvaltning blivit ganska omfattande särskilt under senare år. Diskussioner och överläggningar har berört så skilda ämnen som äldreomsorg, lokalförsörjning, utomhusmiljö och föreningsstöd. Även mer centrala institutioner som Lokalförsörjnings-, Fritids- och Park- och Naturförvaltningen kan räknas till föreningens kontaktnät. Det har varit Anders Hallin som i första hand har arbetat för att få denna samverkan till stånd. Han har också fått företagare på Frölunda Torg att annonsera i vårt programblad, vilket gett föreningen ett ekonomiskt tillskott.

Ända sedan starten har ABF och PRO-distriktet betytt mycket för PRO Lergökens verksamhet. ABF har administrerat rader av studiecirklar och ställt upp med stöd och lokaler i olika sammanhang. Sen flera år tillbaka finns en samverkan vad gäller kulturinslag mellan ABF och föreningen. PRO-distriktet har efterhand byggt ut sin verksamhet och numera har distriktet ett stort utbud av studier och samlingar för styrelsemedlemmar, konsument-, rese-, kultur- och trafikombud. Distriktet anordnar också kortare och längre resor öppna för alla medlemmar. Vad gäller studier måste även nämnas PRO:s egen folkhögskola Gysinge, där en rad av våra medlemmar under senare år fått utbildning i skilda ämnen.

I det nya stadsdelsnämndsområdet Askim-Frölunda-Högsbo har PRO-föreningarna byggt upp en samverkan som bl.a. rör programverksamheten.

Uppdrag Medmänniska vid Västra Frölunda Församling har under senare år gett oss värdefullt stöd vid möblering av lokalen inför torsdagsmötena.

Medlemmarna

PRO Lergöken har under många år haft ett ganska stort antal medlemmar. Efter krisen omkring millenniumskiftet, som omnämns ovan, hade föreningen vid slutet av år 2003 omkring 330 medlemmar. Därefter ökade antalet medlemmar och låg under några år runt 400. När detta skrivs har föreningen 377 betalande medlemmar.

Styrelsen

Vid årsmötet år 2009 beslöts att styrelsen skulle utökas till 7 ordinarie medlemmar. På samma årsmöte valdes Berit Fredholm till ordförande för 2 år. Anders Hallin stannade i styrelsen som ledamot och programansvarig. Vid årsmötet innevarande år, 2011, avgick Berit Fredholm som ordförande och Johan Jareborg valdes till ny ordförande. Undertecknad Nils G. Jansson avgick som sekreterare, men förslag till ny sekreterare fanns inte varför posten är vakant. Ordinarie medlemmar i styrelsen är därför f.n. Johan Jareborg, ordförande, Gun Hackzel, vice ordförande, Ingrid Nygren, kassör, Anne Marie Götz, studieorganisatör, Anders Hallin, programansvarig samt Inger Brusved, styrelseledamot. Därtill kommer i föreningens ledning 4 ersättare i styrelsen samt en lång rad av ansvariga för olika verksamheter i föreningen.

Slutord

PRO Lergöken har under 35 år – och dessförinnan pensionärsklubben Lergöken under 5 år – organiserat pensionärer i Frölunda, och hela tiden stått för regelbundna, täta och omtyckta aktiviteter av olika slag. Veckomötena, som oftast samlat 60 – 100 medlemmar, har gett tillfälle till en trivsam samvaro och god underhållning. Därutöver har medlemmarna kunnat delta i studier, resor, boulespel, promenader mm. föreningen har också följt samhällsutvecklingen och informerat sig om äldres villkor, och fört fram sin syn på behovet av insatser. Inte minst har detta skett i samverkan med PRO-distrikt och Riksförbundet. Frågan är om någon annan liknande verksamhet för äldre i Frölunda pågått så oavbrutet under så lång tid och med sådan bredd och stort deltagande.

Under alla år har rader av engagerade människor deltagit i föreningsarbetet och sett till att föreningen kunnat leva vidare. Några gånger som t.ex. för tio år sedan har föreningen råkat i svårigheter men problemen har retts upp. För att föreningen ska kunna leva vidare måste det hela tiden finnas möjligheter att förnya staben av styrelsemedlemmar och andra ansvariga i verksamheten och att naturligtvis nya medlemmar ansluter sig. Under senare år tycks samhällsutvecklingen fört med sig att människor inte längre som förr vill engagera sig i föreningslivet. Behovet av PRO Lergökens insatser för pensionärerna i Frölunda är emellertid nu lika stort som då föreningen startade. Därför är förhoppningen att föreningen kontinuerligt får nya medlemmar och att fler kommer att se behovet av och glädjen i att engagera sig i föreningsarbetet.

Västra Frölunda i september 2011

För PRO Lergöken

Nils G. Jansson

Sätt en rubrik här om föreningens historia

Här kan ni skriva om föreningens historia och hur allt började.