Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Lindome Kållered

Utflykt till Hyssna 2017

Personer framför träd

Resa till Hyssna
Fredagen den 16 oktober begav sig ett fyrtiotal PRO-are från Lindome till Hyssna och trakterna däromkring. Hyssna gamla kyrka med anor från 1100-talet var ett av resmålen. Hyssna församlingspedagog Amie Holmqvist berättade inlevelsefullt om den tid då både präst och församling
stod upp i kyrkan då det inte fanns några bänkar. Under 1700-talet byggdes kyrkan om och till och bänkar sattes in men någon värme fanns och finns fortfarande inte. Därför används nu bara under sommarhalvåret. Hierarkin vid gudstjänsterna var stor,”Storbonnen” satt längst fram på sidan för den manliga delen och därefter satt man i fallande ordning. Damerna satt på vänster sida och drängar och pigor på varsin egen läktare tills dessa togs bort och man förpassades till varsin sida på orgelläktaren.
Ett resmål mycket värt att se.
Ett annat mål Lockö kvarn som funnits i bruk sedan mycket långt tillbaka i tiden. Kvarnen lades ner år 1969 och började förfalla och var till slut nära att rasa. Vår guide, den siste mjölnarens son, Rolf Edberg, hade svårt att se det hela fortgå och rensade på egen hand upp det igenvuxna området runt
kvarnen till den idyll det är idag. Många ideella händer hjälpte sedan till att rusta upp kvarnen och har nu fått den att fungera i stort sett som i fornstora dagar. Imponerande.
Därefter besöktes den plats där TV-serien ”Raskens” spelades in och vi kunde också beskåda ”Nergårds-Annas” lilla stuga dit ”Rasken” en kylig natt nekades tillträde och genom det förfrös sin fot vilket senare ledde till döden.
Den imponerande illustratören och konstnären Jan Bergerlind bjöd sedan på ett besök i sin ateljé.
Jans förlag producerar hans alster mest föreställande julmotiv med många tomtar på vykort, brickor och pappersbonader. Man fylls av beundran över hans förmåga.
Sista stoppet gjordes vid Ramhultafallet i Sätila där vattnet kastar sig sextiofem meter ner i sjön Lygnern. En verklig naturupplevelse.
Bertil Karlsson hade arrangerat dagsutflykten med den äran.
Leif Lundin