Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Lindome Kållered

Studiebesök på Dahls konditori

Här kan du berätta om din förening eller verksamhet.

Personer framför träd

Studiebesök på Dahls bageri

Pro Lindome besökte Dahls Bageri i Mölndal Vi var drygt 20 morgonpigga pensionärer från PRO-Lindome som möttes upp utanför Dahls Bageri i Mölndal torsdagen de 17 januari. Trots minusgrader ute denna tidiga morgon var vi alla entusiastiska inför en rundvandring i detta moderna bageri. Ansvarig för besöket och vår guide var marknadschef Clas Baad som hälsade oss hjärtligt välkomna till Dahls, och som berättade kort om bageriets historia och om dess etablering i Mölndal. Man säljer sitt bröd till de flesta större livsmedelsbutikerna i i Göteborgsregionen, men också i sina egna butiker. Clas berättade vidare att man sedan flera år har ett samarbete med både Stadsmissionen och Smyrnakyrkan i Göteborg. Och att man varje dag skänker en stor mängd bröd och bakverk till dessa organisationer – Stadsmissionen delar ut ca 250 000 bröd varje år till behövande och en stor del av detta kommer från Dahls bageri. Innan själva rundvandringen fick vi ikläda oss skyddsrockar, samt tjusiga huvudbonader och tossor på fötterna. Bageriet är uppdelat i tre huvudavdelningar, matbröd, tårtor & bakelser, samt lättare färdig mat, typ sandwich med olika typer av sallader. Till detta tillkommer en sofistikerad distributionscentral. Verksamheten är i mycket hög grad automatiserad och man har investerad i senaste teknik när det gäller degblandare, jäs-ugnar och vanliga varmluftsugnar, men också kylanläggningar. Det senare var vi undrande över, men Clas förklarade att framförallt surdegsbröd behöver minst 24 timmar i kyla för att sedan jäsa och gräddas rätt. Själva surdegsgrunden härstammar från år 1836! Still going strong. Förutom alla vanliga limpor, franskbröd, tårtor m.fl. som bakas året runt så är det ju semmeltider och en särskild produktionslinje arbetade nu 24 timmar om dygnet för att klara efterfrågan. Tårtavdelningen var självklart mycket intressant där alla godsakerna producerades helt hantverksmässigt av skickliga konditorer. Ja mycket gott fanns där att beskåda. Besöket på Dahls Bageri avslutades med att Maria Kaliviotis, ansvarig för deras egen butik, bjöd på kaffe och smarriga kakor - lagom varma direkt från ugnen. Vi fick dessutom en en gåva med oss hem, dels ett mustigt och nyttigt matbröd och självklart också färska semlor. Vår Bertil Karlsson tackade från oss alla för ett mycket intressant besök och för en härlig ”gofika”. /Göran Telhage