Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Brastad

Anteckningar från Medlemsmötet 12 feb

Uppdaterad: 2024-02-19/Vaca

Anteckningar medlemsmöte 12 februari 2024

Mötet inleddes av vice ordförande Roar Bråten, som hälsade alla välkomna. Ett särskilt välkomnande fick Mia och Josefin från Ortopedservice och Gun Jarnedal och Marianne Skotte, som också håller i en läsecirkel om bygdens historia.

Roar berättade att föreningen fått två nya medlemmar, Bo och Marianne Rosén.

Han rapporterade också att ett det belysta utegymmet mellan boulebanan och fotbollsplanen kommer att invigas i maj och att detta innebär att även boulestugan får belysning.

Vår kassör Ann-Charlotte Elisson har deltagit i en tredagarskurs i mobilanvändning och kommer att hålla i en grundkurs i detta ämne. Du som är intresserad, hör av dig till henne!

Mia och Josefin från Ortopedservice berättade, både muntligt och via bilder, om den information och de hjälpmedel som de kan stå till tjänst med när det gäller problem med fötter och ben.

T ex kan man få en analys av hur man går och står, hur kroppen påverkas av felaktiga skor eller hårt underlag, och hur man kan avhjälpa detta på olika sätt, t ex med fysioterapi, knäskydd, ortopediska inlägg osv. Det finns också speciella skor som man stänger med ex vis dragkedja, knapp eller kardborrband.

Efter den här intressanta informationen var det dags för pausgympa med Roar och Inga-Lill och kaffe med hembakta semlor.

Sedan var det dags för Gun och Marianne att berätta lite om bygdens historia. Marianne visade bilder på Brastad under 1900-talet: Exempelvis fanns, där parken nu ligger, en missionskyrka, som byggdes 1917 och revs på 1970-talet.

En järnvägsstation invigdes 1913 med namnet Lökebacken och vid den nuvarande rondellen fanns bl a en klädaffär. 1939 byggdes en gasmaskfabrik, som egentligen skulle ha legat i Lysekil. Ryktet förtäljer att bygdens ”starke man” Oscar Nyström påverkade beslutet så att den kom att hamna i Brastad i stället. Efter några år slutade man att tillverka gasmasker, inriktade sig på konfektion i stället och sysselsatte 200 personer.

Detta och mycket annat fick vi veta och även se bilder på, bl a bild på taxistationen i Brastad, Lycke gamla skola (byggd 1935) och en imponerande bild från 1927 på demonstrerande arbetare i Vinbräcka/Rixö på väg till Lysekil med en blåsorkester i täten.

Sedan var det dags för Gun att berätta lite om länge sedan svunna tider.

För 12 000 år sedan försvann inlandsisen från Bohuslän och havsnivån var c:a 40 m högre än nu. När isen drog sig tillbaka, kom det invandrare söderifrån som följde kusten. Enligt vad en tvärvetenskaplig forskargrupp kommit fram till var de första invandrarna mörkhyade och blåögda.

1903 hittade man ett kvinnoskelett i Österöd. Det täcktes över och låg kvar i skalgruset i 24 år. 1933 grävdes det upp och skickades till Göteborgs arkeologiska museum. Där blev det kvar till 1940-talet, då benen skickades till Anatomiska institutionen i Lund. Sedan hände ingenting med skelettet förrän 2007, då det analyserades och skickades till Göteborgs stadsmuseum, där det nu finns.

Skelettet är c:a 10 000 år gammalt och kvinnan var ungefär 70 år gammal, frisk för sin ålder, hade svart hår och mörk hy och var c:a 170 cm lång. Österödskvinnan kan ses fram till tidigt i vår.

Under bondestenåldern 3 800 –1 800 år f Kr lade man ibland de döda i stenkammargravar. På gränsen mellan Lyse och Brastad finns en gånggrift, där man beräknar att den överliggande stenhällen väger c:a 15 ton!

Under bronsåldern 1800 – 500 år f Kr hade man ett klimat som i nuvarande södra Frankrike, odlade korn och vete och bodde i s k långhus. Ibland lades de döda i s k brandgravar eller rösen och man gjorde hällristningar och skålgropar. ”Skomakaren” som finns på den mest berömda hällristningen i Brastad är 150 cm hög!

Även våra tidiga kristna kyrkor har kvar minnesmärken från gamla tider. I Brastads nya kyrka finns tre runstenar bevarade från den gamla kyrkan, som byggdes på 1200-talet. På den ena stenen står ”Jungfru Maria hjälpe den som reste denna sten”.

Den nya kyrkan invigdes 1876.

Tack vare en lag på 1600-talet blev fornlämningarna bevarade genom att man var tvungen att rapportera var sådana fanns. Lysekils kommun är rik på minnen från ”baktiden”.

Ja, detta och mycket annat fick vi veta och som avslutning på den här trevliga och informativa eftermiddagen blev det lottdragning, där det lottades ut kaffe och presentkort.

Nästa gång vi ses blir den 11/3, då det blir årsmöte och bandet Esterz från Uddevalla underhåller.

Vi ses!

Inger Forsberg

12-2-24_6

Lotta informerar om den ny grundkursen i mobilhantering

12-2-24_9

Mia och Josefin från Ortopedservice informerar om sitt produktsortiment

12-2-24_8

Mia informerar om vad som är en fotriktig sko

12-2-24_4

Hjälp vid knäproblem diskuteras

12-2-24_11

Våra vanligaste fotbesvär

12-2-24_1

Agneta blev glad vinnare i lotteriet från Ortopedservice

12-2-24_7

Marianne Skotte visade och berättade om nostalgiska bilder från Brastad förr

12-2-24_3

Gun Jarnedal trollbinder besökarna med hur det var här väldigt långt bak i tiden

12-2-24_2

Detta blir gott säger glada lottvinnaren Inga-Lill

12-2-24_5

Jaha, jag får hålla mig till vatten och du får vin skojar Roar

12-12-24_10

Varsågod Birgit, nu blev det vinst