Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Anundsjö

Vår historia

Här nedan finns beskrivning om föreningens historia och hur allt började.

PRO Anundsjö

Kortfattad historik över PRO Anundsjö.

Pensionärernas Riksorganisation PRO bildades 1942 och är alltså en relativt ung organisation. Det skulle dock dröja ytterligare 17 år innan Anundsjös pensionärer i samband med styrelsen för Ångermanlands distrikt kallades till möte på församlingsgården i Bredbyn den 11 juli 1959. Mötet leddes av distriktes ombudsman Erik Abrahamsson. Efter överläggningar beslutades att bilda Anundsjö pensionärsförening. Följande 14 personer antecknade sig för medlemskap i föreningen på det konstituerande mötet : Erik Eriksson, Johan Hedberg, Erik Hallin, Maja Mårtensson, Olga Hedberg, Maria Odin, Jonas Eriksson, Hilma Olsson, Jonas Persson, Jonas Odin, Augusta Brink, Helge Brink, Jonas Sjöström, Selma Lundin.
Till Styrelse valdes: ordf. Erik Eriksson, kassör Helge Brink, sekr. Olga Hedberg.
Vid möte den 30 aug. anslöt sig 30 st nya medlemmar. Samtidigt kompletterades styrelsen med Jakob Sandström till vice ordf. och Johan Hedeberg till vice sekr.
Verksamhetens inkomster uppgick till 789:20, utgifterna till 376: 33, utgörande en behållning på 412:87. Under det första verksamhetsåret hölls fem möten.
Föreningens upptagningsområde omfattar större delen av Anundsjö gamla kommun, norra komundelen Solberg med omnejd undantaget. Från och med 2011 ingår även Solberg i PRO Anundsjö. Organisatoriskt tillhör föreningen Örnsköldsviks samorganisation och Ångermanlands distrikt.
Senaste 10 åren har mötena ambulerat mellan byarna, vilket visat sig vara till stort gagn för uppehållandet av intresset bland medlemmarna.
Kulturella och underhållande inslag förekommer på varje möte. Regionmusiker, vissångare, uppläsare, ofta förmedlade genom ABF. I övrigt svarar lokala förmågor för underhållningen. Föreningen hade en festkommitte’ och svarade för den lekamliga delen. De valda ombuden fyllde en viktig funktion för upprätthållandet av kontakten mellan styrelsen och utflykter och i vissa fall för föreningsmöten.
I jämförelse med andra organisationer har föreningen mycket omkring 100 personer vilket innebär drygt 30% av ett medlemsantal vid årsskiftet på 301 medlemmar. Detta trots de stora avstånden och därmed dryga resekostnader för mötesverksamheten.
Studieverksamhet: Redan tidigt insåg man nödvändigheten av studier. Föreningen anslöt sig 1966 till ABF, varför vi alltid har kunnat räkna med deras stöd vid planering av studieverksamheten. Studiecirklar har hållits varje år i olika ämnen.
Hobbyverksamheten: Föreningen gjorde en betydande insats som trivselskapande instrument. Varje år besöktes kommunens och landstingets vårdinrättningar, då föreningen bjöd på underhållning och kaffe.
Varje år företogs 2 – 3 resor i egen regi. Dessutom deltog ett stort antal medlemmar i resor anordnade av olika bussföretag. Det hade blivit tradition att en gång varje år göra ett besök i någon av ortens kyrkor. Vidare har föreningen en mycket livaktig gymnastikverksamhet på följande platser inom upptagningsområdet Bredbyn, Mellansel, Skorped och Myckelgensjö.
Representationer: Föreningen har alltid varit mån om att hävda sig i fråga om representationer vid möten och sammankomster, med samorganisationen, distriktet och ABF. Dessa sammankomster har varit och är av stor nytta och betydelse för sammanhållning inom rörelsen.
Det kan utan överdrift hävdas att det är vi som byggt upp landet från fattig Sverige till välfärdssamhället. Vi har hört om nödåren 1917-18 under första världskriget, lika som arbetslöshetskriserna under 20 och 30 talen.
Stora och snabba förändringar har skett efter 40-talet. Så sent som 1935 fanns varken väg elström eller telefon till de byar som låg vid sidan om tätorten. Vid sjukdom, olycksfall och dödsfall fick man bära vederbörande på bår efter skogsstigar på en och två mil till närmaste landsväg.
Under 20 och 30 talen var arbetslösheten för skogsarbetare och jämför bara grupper på mellan 800:- - 1200:- per år. Bönderna erhöll mellan 9 och 11 öre per liter för mjölken vid mejeri och 17 öre per kubikfot för massaved, fritt sorteringsverk.
De som då var pensionärer hade omkring 400:- -500:- per år i pension beroende på vilken dyrortsgrupp de tillhörde. Först år 1948 höjdes pensionen till 1000:- per år. 1960 infördes änkepensioneringen. Med änkepensioneringens genomförande kan ytterligare sägas att en av Gustav Möllers målsättningar har kunnat förverkligas. Det verkligt stora genombrottet skedde dock genom ATP:s införande. Reformen blev föremål för folkomröstning 1957, extra val 1958, riksdagsbeslut 1959 och ikraftträdande 1960.
PRO och dess förgreningar har också varit en pådrivande faktor som starkt bidragit till att höja pensionärernas status. Ekonomisk socialt och kulturellt. Vi kan idag jämställa oss med det stora flertalet människor och uttalar den förhoppningen att kommande generationer skall arbeta vidare på att stärka våra positioner.
1973 beslöts att månadsmötena skulle ambulera mellan byarna vilket fortfarande gäller med mycket gott resultat. Då var det möten i Bredbyn, Mellansel, Skorped, Myckelgensjö Skalmsjö och Kubbe-Norrflärke. Idag är de byar som har möten Bredbyn, Mellansel, Skorped, Skalmsjö och Hädanberg.
Årsmötet samt Julfesten har vi alltid på Olympia i Bredbyn på grund av att det är den enda lokal som räcker till med den stora anslutning av medlemmar vi har vid dessa sammankomster.
Idag hyr PRO tillsammans med ABF en lokal på Köpmangatan 23 i Bredbyn. Där håller vi till med Styrelsemöten och Studieverksamhet.
Våra duktiga medlemmar har under årens lopp tillverkat en mängd alster och även varit handledare vid de många kurser i träbearbetning, svepteknik, mattvävning, knyppling och brodyr som vi anordnar. De senaste åren har vi anordnat kurser i data och IT.
För att få bättre kondition anordnar vi friskvård, stavgång samt promenader i skog och mark. Vi har även boule på programmet i Bredbyn, Mellansel och Skorped.
I samorganisationens veteranvetartävling har vi varit framgångsrika under åren och belagt första platsen flera gånger.
Vi har som regel en medlem i sam.orgs styrelse, även i KPR har vi haft representanter många gånger.
Sammanfattning:
De gångna åren har som regel varit framgångsrika med många aktiviteter som riktar sig till de flesta av våra medlemmar.
Vår styrelse, kontaktombud och olika kommitéer har gjort detta möjligt. Vi ser framtiden an med tillförsikt och hoppas att detta arbete fortsätter som hittills.