14 oktober 2024
Sämre betyg för hemtjänst och äldreboenden
Svenska pensionärer mår bra, men äldreomsorgen kunde fungera bättre. Det visar Socialstyrelsens senare undersökning.

Över hundratusen äldre eller deras anhöriga har svarat på Socialstyrelsens enkätundersökning i år. Foto: Anneli Nygårds.
En gång om året sedan 2013 publicerar Socialstyrelsen sin enkät Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Pensionärer som har hemtjänst eller bor på ett särskilt boende får svara på frågor om både sin egen hälsa och om hur verksamheten fungerar. I praktiken är det många anhöriga som fyller i enkäterna, särskilt när det gäller särskilda boenden.
Fler mår bra
Ett glädjande resultat i år är att den egna hälsan rapporteras vara lite bättre. Det är en del av en långsiktig trend: andelen som upplever sitt allmänna hälsotillstånd som ganska eller mycket gott har ökat från 25 till 32 procent under de dryga tio år som Socialstyrelsen har gjort undersökningen.
Mindre positivt är att nöjdheten med både hemtjänsten och äldreboendena har minskat. Det gäller både överlag och för många detaljfrågor, som om personalen har tillräckligt med tid för att kunna utföra sitt arbete hos den äldre, eller om man kan påverka vilken tid hemtjänstpersonalen kommer.
Det finns också problem med tillgången till den så kallade fasta omsorgskontakten. Var tredje som svarade på enkäten kände inte till någon sådan kontaktperson. Av de övriga är det många som sällan eller aldrig träffar sin kontakt.
Svårt med språket ibland
En ny fråga för i år är hur man upplever personalens språkkunskaper, något som har ett starkt samband med tryggheten i stort. Drygt 80 procent svarar att personalens svenska är tillräcklig. Men det finns också en del missnöje. Var femte på särskilda boenden tycker att det bara är några i personalen som har tillräckliga kunskaper i svenska för att de ska förstå varandra.
–Den långsiktiga trenden med förbättrad hälsa bland äldre är en positiv utveckling, men det är oacceptabelt att nöjdheten med äldreomsorgen minskar. PRO kommer fortsätta arbeta för att äldre ska kunna påverka sina omsorgsinsatser, så att ingen ska behöva känna att tiden inte räcker till eller att kommunikationen brister, säger Carina Benjaminsson, sakkunnig på PRO.
Läs mer om undersökningen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
14 oktober 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan