
KPR
Minnesanteckningar från kommunala pensionärsrådet KPR
Minnesanteckningar KPR 2025-02-11
Även denna gång kändes det som att de gemensamma frågorna från SPF och PRO hade en positiv inverkan. Sekretariatet hade lagt ut sina handlingar i förväg vilket vi önskat. Likaså framkom det att deras avsikt är att tillmötesgå vår önskan om protokoll som återger vad som lyfts fram under mötet.
Aktuellt från omsorgs- och socialnämnden
Kommunala pensionärsrådet, KPR, har fått en ny ordförande, Bo Brismar. Han inledde med att gå igenom boende- och omsorgskedjan och ge en aktuell lägesbild av olika slags boenden och olika samhällsinsatser. Syftet var att vi skulle få en gemensam bakgrundsbild.
Enligt befolkningsprognosen för 2025 är 3 704 lidingöbor 80 år eller äldre. 69 procent bor i eget boende. Det finns 514 lägenheter i seniorboenden, 89 lägenheter i trygghetsboende och 475 lägenheter i vård- och omsorgsboenden. Bo Brismar betonade att det är svårt att göra prognoser när det gäller framtida behov av olika sorters boenden för äldre. En majoritet vill bo kvar så länge som möjligt. Staden satsar på olika förebyggande insatser för att äldre ska kunna bo kvar hemma. Det handlar om allt från träna hjärna och fler mötesplatser till hemtjänst och dagverksamhet.
Samtidigt är det viktigt att äldre som av olika skäl inte kan bo kvar i sin bostad ska kunna få hjälp att flytta. Ett problem är att kön till de kommunala seniorboendena inte fungerar. Folk anmäler sig ”ifall att” och tackar sedan nej. Ofta handlar det om 30 – 40 nej när en lägenhet blir ledig. En lösning skulle kunna vara att införa något sorts förturssystem. Helt eller delvis. En annan anledning till att det är svårt att göra prognoser är att det saknas kunskap om hur öns bostadsbestånd ser ut. Hur många hus som saknar hiss t ex. I Malmö har man gjort en kartläggning av hela bostadsbeståndet.
Det var en livlig diskussion runt dessa frågor som ledde till att KPR föreslår att
- Kösystemet till de kommunala seniorboendena ses över
- En kartläggning görs av stadens hela bostadsbestånd (även de privata hyresvärdarna)
- Funktionen boendelots utreds
Aktuellt från omsorgs- och socialförvaltningen
Aktuellt inom vård- och omsorgsboende
Arbetet med det framtida lokalutnyttjandet av Högsätra har påbörjats och befinner sig i ett tidigt skede. Det är nu uppdrag och direktiv utformas. En del verksamheter måste flytta eftersom vissa lokaler ska rivas/renoveras vilket innebär arbete med att hitta ersättningslokaler. Annars handlar det i nuläget om att undersöka byggnaderna och ta fram underlag för beslut om det ska inrättas ett vård- och omsorgsboende där eller om det är bättre att bygga nytt. Samverkan blir aktuellt när omsorgs- och socialnämnden involveras i processen.
Ny socialtjänstlag, läges- och behovsanalys
Den nya socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli 2025 men beslutet beräknas tas i Riksdagen först i maj. Det innebär att staden redan har satt i gång med ett förberedelsearbete. För att få ett bra underlag har man gjort en inventering av aktuella insatser genom den s k Stegmodellen. Med modellen kan de se var tyngdpunkten ligger idag och om det saknas insatser. De kan sedan se om de vill göra några förändringar för att komma in tidigare och/eller om vissa insatser ska läggas till eller tas bort. Arbetet med de lokala riktlinjerna blir beroende av de prioriteringar man kommer fram till. Fram till den 1 juli kommer man inte att göra mer än att uppdatera de aktuella riktlinjerna så att de stämmer överens med lagens intentioner. Frågan kommer att tas upp vid kommande KPR.
Tillgänglighetsdagen den 15 maj
På Tillgänglighetsdagen som i år kommer att genomföras 12.00 – 18.00 den 15 maj planerar staden en workshop kring den nya socialtjänstlagen. PRO och SPF erbjuds att ha varsitt bord i entréhallen i Stadshuset under dagen.
Ny avgiftsmodell för hemtjänsten kopplat till utförd tid 2026
Hösten 2022 fattade omsorgs- och socialnämnden beslut om:
- Införande av teknik för tid- och insatsregistrering.
- Implementering av ersättningsmodell som baseras på registrerad utförd tid inom en flexibel ram
- Implementering av avgiftsmodell som baseras på utförd tid
I januari 2025 infördes tids- och insatsregistrering inom hemtjänsten på försök. Ersättningen och avgifterna beräknas dock fortfarande enligt den nuvarande modellen som är kopplad till beviljad tid. Detta ger förvaltningen möjlighet att nu under våren följa och analysera statistiken och ta fram ett välgrundat beslutsunderlag för en detaljerad ersättnings- och avgiftsmodell samt pengabelopp inför 2026.
Dagens system är komplicerat med ett stort antal avgiftsnivåer. Det är ett administrativt krävande system och speglar inte alltid omfattningen. Det finns kunder med lite beviljad tid som betalar en hög avgift och de med mycket beviljad tid som betalar en låg avgift. Man har därför valt att tittat på olika ersättningssystemet i ett antal kommuner med syfte att hitta ett så enkelt system som möjligt men också undvika att ersättningen ökar mycket för vissa grupper. Lidingö har nämligen idag en relativt låg avgift för hemtjänsten. Arbetet är inte klart. Man tittar nu på ett par enkla modeller som ska ge ett mera effektivt och rättvist system.
En fråga från PRO och SPF
Pensionärsföreningarna framförde inför dagens KPR önskemål om djupare samverkan kring och information om läget när det gäller kommande vård- och omsorgsboenden, de lokala riktlinjerna för den nya socialtjänstlagen och arbetet med handlingsplanen för bostadsförsörjning som planeras. De två första frågorna avhandlades under punkterna ovan Aktuellt från omsorgs- och socialnämnden och Aktuellt från omsorgs- och socialförvaltningen- Den sista togs upp särskilt. Svaret var att arbetet med handlingsplanen för bostadsförsörjning är i sin linda och att lagändringen i frågan inte trätt i kraft och att det därför inte finns något att informera om. Ordförande lovade dock att KPR ska återkomma till frågan vid senare möte.
Kommande möten
De kommande mötesdatumen fastställdes. Kommunala pensionärsrådet har möten den 15 april, den 23 september och den 5 november.
Mötet avslutades
Vid pennan
Leif Styfberg
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan