KPR & RPR
Här kan du ta del av intressanta och viktiga frågor
PRO är representerat i det kommunala pensionärsrådet (KPR) och det regionala pensionärsrådet (RPR). Här tar vi upp angelägna frågor som behandlas på kommunal och regional nivå.
Det här gör KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET ( KPR )
Reglemente
Kommunala Pensionärsrådet är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärsorganisationerna och kommunens styrelser och nämnder.
Syfte
Att förstärka inflytandet i alla frågor som berör pensionärer.
Att informeras om och ges möjligheter att ta del av kravspecifikationer Inför upphandling av vårdgivare.
Att verka för att pensionärernas synpunkter beaktas i styrelser, nämnder och förvaltningar.
Att vara remissorgan i frågor som berör pensionärerna.
Att vara ett forum för opinionsbildning och kunskapsspridning i frågor som rör pensionärer.
Arbetsuppgifter
Kommunala Pensionärsrådet är ett referensorgan med överläggningsrätt frågor som berör pensionärer. Kommunens företrädare skall informera rådet om planer och förändringar av samhällsinsatsernas utformning och organisation som berör pensionärerna och därmed inhämta synpunkter i så tidigt skede att rådets synpunkter och förslag kan påverka ärendets handläggning i aktuell nämnd och styrelse.
Pensionärsorganisationernas representanter har i rådet möjligheter att aktivt arbeta för förändringar i den kommunala verksamheten. kan informera om och ge förslag till lämpliga anpassningar av serviceutbud som påverkar pensionärernas möjligheter till en god livskvalitet.
Rådet kan initiera nya frågor som rör pensionärer i nämnder och förvaltningar. Det kan bland annat göras genom att rådets ställningstagande protokollförs och i förekommande fall skickas till berörd kommunal instans. Därigenom ges pensionärerna genom rådet en större delaktighet i samhällets insatser.
Rådet ska utarbeta och besluta om en årlig verksamhetsplan samt upprätta en verksamhetsberättelse över rådets arbete. Verksamhetsberättelsen ska föreläggas kommunstyrelsen som ett anmälningsärende.
Rådets sammansättning
Kommunala Pensionärsrådet är organisatoriskt knutit till kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige utser bland kommunens förtroendevalda två ordinarie ledamöter, att i rådet vara ordförande och vice ordförande, samt två ersättare för dessa. Pensionärsorganisationernas representation i KPR består av ledamöter från Sveriges Pensionärsförbund ( SPF ), Svenska Kommunal Pensionärers Förbund ( SKPF ), Riksförbundet Pensionärsgemenskap ( RPG ) samt Pensionärernas Riksorganisation ( PRO ).
Ledamöterna väljs för en period av fyra år. Mandatperioden räknas från den 1 januari efter det har varit kommunalt val. Fördelningen av ledamöter baseras på respektive organisations antal medlemmar.
Rådet har fem sammanträden per år och utser ett arbetsutskott som upprättar en verksamhetsplan, verksamhetsberättelse, remissvar och andra uppdrag som beslutas av rådet.
Inför varje KPR-möte träffas pensionärsorganisationerna i rådet för att diskutera aktuella frågor som berör pensionärernas vardagsliv i Nyköpings kommun och upprättar därefter aktuella ärenden att behandlas på nästa KPR sammanträde.
Aktuella frågor som diskuterats och behandlats av rådets sammanträden under 2023 -2024
Artificiell intelligens, anhörigstöd, boendefrågor för äldre, bemanning boenden, bostadsanpassning, demens, dagverksamhet, digital vård, fallförebyggande åtgärder, hemgång lasarett, hemtjänst, korttidsboende, könsrelaterat våld, miljöfrågor, naturkarta, naturreservat, nära vård, läkemedelsrobot, matlådor, palliativ vård, parkering, rehab, kvalitetsregister, volontärverksamhet och MAS:ens uppdrag m.m.
Under våren 2024 genomfördes en översyn av de kommunala rådens organisation och verksamhet vilket föranlett att nya frågor och arbetssätt påverkat KPR`s sammanträden.
KPR:s ledamöter ges också möjlighet och ta del av Vård-och Omsorgsnämnden och Socialnämndens protokoll.
PRO:s ledamöter i rådet är : Stellan Molinder, Anita Johansson, Staffan Lindström samt Solvig Gustavsson.
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan