Talet vid 40-årsjubileet 1986

Ingress

Historik åren 1946 - 1986

År 1986 fyllde föreningen 40 år. Dåvarande ordförande Signe Eriksson höll då nedanstående tal vid 40 årsjubilet. Vi hade detta i våra handlingar och har därför skrivit av det ordagrant.

Första protokollförda mötet hölls den 18 maj 1946. Den första styrelsen bestod av ordf. Valfrid Törnblom, kassör Gustav Olsson, sekr. Karl Jansson, 18 medl. anslöt sig till föreningen.Vid nästa möte fick de inbjudan från arbetarkommunen att bjöd medl. på en båtresa på Laxsjön.

Efter 1 år valdes Herman Forsberg till ordf. Till första konferensen som hölls i Mölndal valdes W. Törnblom. De hade fått löfte om att hålla sina möten i Ordenshuset.

Sedan gick ett år innan nästa möte men de verka bra att representera sin förening. Då valdes Otto Andreasson att deltaga i Mölndal samt Herman Forsberg på riksorganisationens möte i Malmö. Det beslöts att ombudet till Malmö skulle få 25 kr till hjälp under kongressen. Medlemsantalet var nu uppe i 32 st. Ordf. meddela att de fått 100 kr från Blåbandföreningen som gåva. Vid mötet 21-1-1950 överlämna ordf. en gåva från Bonniers på 50 böcker som skulle utdelas till alla. Även detta år hade de ombud till Borås och till Malmö.

1952 avgick styrelsen och som nya valdes ordf. Herman Stenberg Kassör Karl Johansson sekr. Herman Bååt.

I mars 1953 var medlemsantalet uppe i 47 st. Kassören medela att kassan var 907 kr. då de ordnat en auktion som inbringat?? I år hölls rikskongressen i Norrköping Herman Stenberg valdes att deltaga. En musikgrupp på 5 medl. hade bildats som underhöll på möten.

1954 firades Lucia för första gången som bjöd på kaffe å lussekatter. Det var unga flickor som kom med detta. Mötet uttala sig för att den lokala medisinkassan skulle fortsätta sin verksamhet som hittills. Vid nästa möte fick Hans Andersson i uppdrag att gå till kommunalnämnden att få några soffor utställda i samhället att kunna sitta och vila på.

1955 beslöts att sänka årsavgiften från 3 till 2 kr. vidare om en medlem är långvarigt sjuk skulle vara befriad.

1957 insändes en skrivelse till pastorsadjungt Ström med en vädjan om att kunna få installerat hörlurar i kyrkan då många inte kan gå dit för att de inte hör. Även till Steneby kommun sändes en begäran om att få 200 kr. till sin verksamhet.

1960 efter 8 år i styrelsen blev nu skifte ordf. Karl Dalman kassör Vilhelm Quist sekr. Marta Vallni. Det beslöts att en bussresa skulle ordnas under sommaren till Tjörnbroarna.

1962 en resa till Borås och deras djurpark. På nästkommande möte meddela ordf. att han varit hos direktör Wenngren med en förfrågan om föreningen kunde få något ur den sociala fonden och svaret hade varit posetivt. Det beslöts vidare att en eka skulle inköpas att sälja lotter på för att få förstärkning i kassan.

Vid årsmötet 1963 valdes ny ordf. Gustav Wessman samt Oskar Dalgren sekr. Kassören omtala att de fått 2000 kr från sociala fonden men fått lämna ifrån sig 500 kr till den kyrkliga reskassan. Erik Wargh fick uppdrag att komma och informera om sjukkassan samt lasarettsvård för pensionärer. Även i år ingick en skrivelse till kommunen om ett bidrag på 1000 kr. till olika utgifter. Det beslöts även att deltaga i 1öres insamlingen en komite valdes att fullfölja detta. Styrelsen fick i uppdrag att rusta upp och få igång golvbanan för att där få in pengar.

1965 valdes Oskar Dalgren till ordf. Karl Viden sekr. kassör omvald. 30 nya medlemmar hade gått in på några möten. Nu hade även börjat samarbete A.B.F. Medl. hade varit på flera studiekurser. I år var föreningen värd för en PRO.förening från Perstorp som var ute på resa och ville stanna upp här och se sej omkring vår förening bjöd på kaffe. Det hade kommit in sirkulär från västra distr. Göteborg att detta skulle uppdelas i 2 dist. 2 ombud åkte till Borås på konferens och 1 till rikskongressen i Malmö. I år beslöts att höja årsavgiften till 5 kr.

1966 skulle firas 20 årsjubeleum beslöts att fira detta på hösten då middag skulle ordnas men bara för våra medlemmar. Elin Augustsson redogjorde för den gymnastik som utarbetats som lämplig för pensionärer och att alla som vill vara med skulle samlas kommande vecka beslöts att söka landstingsbidrag. Beslöts vidare att uppvakta gamla och sjuka med blommor till julen.

1967 var åter skifte i styrelsen ordf. Karl Widen kassör Karl Fredriksson sekr. Johan Dalholm. Det beslöts att kontakta A.B.F. Åmål för att få en trafikkurs för pensionärer inför den beslutande högertrafiken. Syföening bildades. Besök skulle göras på Domus och karamellfabriken. Samarbetskommite bildades vid möte i Bengtsfors. Inköp av fana diskuterades och styrelsen tillstyrkte inköp. Men tyvärr har det inte blivit någon för vid nästa möte avslogs densamma. Föreningen beslöt att göra en hemställan till samtliga föreningar på platsen att läkaren i Dals-Långed skulle tjänstgöra 2 dagar i veckan här på platsen. ordf meddela vid nästa möte att vi får invänta kommunens svar. Och vi fick ju aldrig någon mottagning här.

1968 beslöts att ordna julfest första gången.

Efter att bara ha haft ett möte i kvartalet beslöts 1969 att ha 2 i kvartalet samt att föreningen skulle bjuda på kaffe för nu hade de börjat spela bingo efter mötena så de fick in pengar på så vis.

1971 skulle 25årsjubileum ordnas beslöt ordna i samband med julfesten inbjuda ordf i varje förening inom kommun samt Sven Andersson som skulle tala om pensionären och plats i samhället.

1972 inträdde kvinnorna i styrelsen då 3 invaldes Tyra Fredriksson Dagny Albinsson å Gärda Andersson. Tyra som ordf. På förlag av Nils Karlsson beslöts ett anslag på 200 kr att delas mellan ordf och kassören. Det beslöts att tombolor skulle ordnas 1 på våren och 1 på hösten. Detta har sedan fortsatt varje år för att stärka ekonomin.

Tage Forsberg valdes som kassör 1973. Det beslöts att inte uppvakta med blommor på födelsedagar men att blommor på jul till de som vistas på Solbacken samt de som på grund av sjukdom aldrig kan närvara på möten I år var vi med och uppvakta Gustavfors PRO som fyllde 25 år

1974 på årsmötet gästades vi av Gösta Sandered (distr.ordf.) Vi uppmanades att inte ge upp utan fortsätta driva på om bättre kommande bostadsbidrag och vid lämpliga tillfällen bevaka våra intressen. Även i år fick vi besök av en PROförening från Skåne denna gång från Åstorp. Vi bjöd också dessa på kaffe sen gå runt i samhället. Det beslöts att höja årsavgiften från 5 till 10 kr och att de som är sjuka eller vistas på något hem har samma avgift då inte förbundet gör några undantag. I år beslöts att lämna in en motion mot sambeskattningen av gifta då detta ansågs vara mycket betungande. Det beslöts vidare att i år att det skulle bli en 2 dagars resa för första gången. Den gick till Norrköping och Kolmården.

Den 2-6-75 förelåg en skrivelse från vårt förbund om de kommunala bostadstilläggen där de uppmanar oss att hos kommunen begära vad en modern 2 rumslägenhet kostar i dag. Detta beslöts att göra. I samarbetskommiten i Bengtsfors beslöts vidare att begära ett årligt anslag på 500 kr till var föening. Vi var på Solbacken och bjöd alla på kaffe som vi även varit förra året. Vi uppvaktade Skåpafors PRO som fyllde 10 år. Ett förslag om att lämna 50 kr till blomsterfonden vid våra medl. begravning i stället för blommor bifölls. Även i år hölls julfest.

Men vid 1976 årsmöte beslöts att slopa dessa och subbventionen skulle utgå till resan i stället. I år gick 2 dagar till Skåne där Sofiero med mera besågs.

Från 1977 höjdes avgiften till 15 kr. På egen begäran avgick Tyra som ordf. i hennes ställe invaldes Algot Björk. I år var resan utökad till 3 dagar och gick till Värmland å Dalarna. Det beslöts att även 1dagars skulle ordnas så fler som inte vågar sig ut på flera dagar skulle komma med och detta har sedan fortsatt. Vid förfrågan hos företagshälsovården om möjligheter för pensionärer att få anlita deras läkare men fått svar att hälsovården inte kan tillmötesgå föreningens önskemål. Vi beslöt att fira vår 30åriga födelsedag fast ett år försenad. Den firades på Regnbågens Restaurang i Dals-Ed. Gösta Sandered inbjöds.

Vid 1978 årsmötet rapportera att en skrivelse inskickats till Älvsborgs allmänna försäkringskassa i Borås där föreningen framhåller att en stängning av filiaexp. i Billingsfors under juli månad inte får förekomma. Styrelsen kom med förslag att det bör hållas månadsmöten med obligatoriskt och något program I år var resan utökad med ännu en dag och gick till Roslagen och Åland. Lucia firades i år på hotell Ellers.

1979 höjdes åter avgiften nu till 20kr. Det beslöts att tidningen Pensionären skulle premummereras på för i år den kostar 14.50kr. Då kassören avlidit uppstod en del svårigheter då det sista halvåret inte var bokfört men revisorerna samt nya kassören fick i uppdrag att slutföra bokföringen 1978 samt upprätta nödiga ekonomiska berättelsen för samma år.Styrelsen föreslog att revisorerna skulle ha 100kr var för allt extra arbete de haft men dessa yrkade avslag och skänkte de pengarna som ett bidrag att inköpa en räknemaskin detta blev mötets beslut. Det beslöts att tillsammans med de andra PRO föreningarna i kommun att hos kommun söka utverka att billigare pris för hårvård för våra kvinnliga pensionärer. I år var medlemsantalet uppe i 138 st. Var kallade till länskonferens där ämnet var landstingets primärvård och kommunal socialtjänst samverkan och utveckling. 3 ombud deltog i denna. I år gick den långa resan till Norge. Kommiten som fått i uppgift att försöka skaffa lokal för våra sammankomster då Ordenshuset skulle genomgå en stor renovering rapporterade att församlingslokalen skulle bli ledig Billingsfors bruk som var ägare om denna att vi skulle få företräde så det beslöts att kontakta kommun om de ville svara för kostnaderna att hyra denna. Steneby försanling hade lovat skänka inventarierna om vi blev hyresgäster. Julsupeerna hade åter upptagits och firades i år på Toska.

Vid årsmötet 1980 meddelades att hyreskontrakt skrivits med fastighetsägaren att vi skulle betala 350kr i mån. Så nu gällde att få kommunen att täcka detta. Vid nästa möte meddela kassören att kontakterna med kanslichefen fallit väl ut. Att hyran skulle betalas av dem till IOGT var klart att tagas i bruk. Då det skulle bli 0 taxa där. Vår ordf Algot Björk hade hastigt avlidit och vise ordf.Tyra Fredriksson fick åter tillträda. Hon efterträdddes av Signe Eriksson. Våra studieorg. Lisa å Inga hade varit på flera olika kurser. De skulle nu komma igång med flera st. Mötet besöt att bekosta dessa då. Kassören meddela att Lena å Oskar Skarbo skänkt sitt piano till föreningen och som nu pryder vår lokal. Föreningen framförde sin tacksamhet till dem. Vår nya ordf medela på kommande möte att hon skulle flytta från Billingsfors så det var för den nye vise att träda in. I en skrivelse från distr. sas att studieorg. skall tillhöra styrelsen samt att kontaktombud sak väljas.

1981 var vi 175 medl. Sven meddela att bidraget från kommun ökat från 900 till 1300kr. Hans kom med förslag att försöka få igång en teatergrupp. Hela styrelsen samt olika kommiteer var inbjudna till Tyra i Bäckefors dit hon flyttat.

På årsmötet avtackadees hon med blommor även så Svea Johansson som flyttat till Kungsbacka. Till ny ordf. valdes Signe Eriksson övriga i styrelsen omval. I år företogs en 3dagars resa till Danmark.Ett tack skulle framföras till Billingsfors blomsterfond varifrån vi fått 3000kr till föreningen. Det startades motionspromenader 1 gång i veckan detta har sedan fortsatt varje år när våren kommer. På majmötet var Sven-Hilding Eriksson och pratade om sin Gustav i Kloa och hans leverne som lantbrevbärare under många år samt hans stora intresse för läsning. Han lämna ju en boksamling efter sig som var en sevärdhet. Under hösten företogs åter en resa nu till Gjövik och Lillehammer i Norge. 15 Gysingetior såldes på mötet. En skrivelse från dagverksamheten i kommunen angående inköp av deras vävstolar med mera ordf fick i uppdrag att kontakta pensionärsrådet innan beeslut fattades fick sedan meddelande att PROföreningarna i kommun får låna dessa gratis. Resebyråerna avlöste varann och ville komma och gjöra reklam, så på 2 möten hade vi 2 olika som kom och hade underhållning. Det beslutades att vi skullle uppvakta alla som fyllt 85 år med blommor till julen det har vi sedan fortsatt med. I år hölls julsupen på Baldersnäs. Luciafest var sista mötet för året och då uppträdde våra egna medl. Detta var uppskattat så det har vi återkommit med varje år. De medl. som deltagit i applikation samt näversöm hade uttällt sina fina arbeten.

I år var ombyte på sekrplatsen då Ernst Blomkvist invaldes. Årsavgiften höjdes till 25kr. I år beslutades att en 4dagarsresa skulle ordnas till Dalslandsveckan på Skansen.På mötet förde Vendel Eriksson med oss till Florida via filmer han tagit på sin resa. Frågan om medlemskap i Gysinge intresseförening upptages och beslut fattades att ansluta oss 1 kr per medl. detta skall utgå ur föreningens kassa. Vi var inbjudna att besöka Modefa plastfabrik där vi vandra runt sedan bjöds på kaffe med dopp samt fick var vår kasse fylld med plastpåsar. Vi börja höstens möte med att bjuda på sill och potatis denna tradition har också fortsatt. I år intogs julsupen på Karl den XII i Dals-Ed. Så var året gånget vi var åter framme vid Luciafesten som nu firades i nyrenoverade I.O.G.T.lokalen.Vår primus motor i gymnastiken Elin Augustsson lovade åter få igång gymnastiken. Frågan upptogs om att bilda träffar med de angränsande föreningarna och detta har slagit väl ut så de träffas hos varandra varje månad där de dansar och har trevligt.

På årsmötet 1983 meddelades att vi fått 680kr i aktivitetstöd. Nu framträdde vår teatergrupp med en trevlig årsrevy samt ett litet teaterstycke. Ett uppskattat program på nästa möte var missionspastor Dalgren som berättade om Harry Martinsson samt spelade dragspel och sjöng. Vid sista mötet för våren hade vi polisman Bengt Adolfsson som tala om sitt arbete inom narkomanvården samt handel med narkotika. Vid höstmötet hade vi fått inbjudan att presentera vår föreningsarbete vid ett samkväm i Steneby prästgård där biskop Ingebrand var närvarande. Nu hade friskvården fått fart inom distr. 2 medl far till Trollhättan för att lära sig Prima liv. Det beslöts att skänka 100kr till Myrdalsstiftelsen. Kommiten för PROdanserna överlämna 1000kr som bidrag till julsupen. Denna firades i år här i IOGTlokalen där Domus-restaurangen stod för serveringen.

Förbundet hade höjt avgiften, så nu fick vi höja till 30kr. En sångsirkel hade bildats och framträdde för första gången vid nästa möte beslöts att skjuts skulle ordnas gratis de 4 mötena fram till sommaren för de som inte orkade deltaga. 200kr gav vi M.N.F. för det fina program de hade på vårt möte. Vi hade mycket aktiviteter igång detta år så vi fick 1560kr i aktivitetsstöd. Hade fått medelande om ändring av hemhjälpen men detta överlämnades till samarbetskommiten. En resa var ordnad av G.D.G. till Liseberg där pensionärernas dag firades där några medl. deltog. Fick inbjudan från Billingsfors bruks personalklubb att bli medl. utan någon avgift det gällde alla som arbetat vid bruket. Herbert Larsson från Vänersborg gästade oss occh bland annat om hur viktigt det är med medlemsvärvningen. Ägaren av huset där vi har vår lokal hade nu höjt hyran till 500kr. Detta gällde hela innevarande år varför vi fick betala hela mellanskillnaden. Föreningenundersökte om vi kunde få någon av de lediga skollokalerna. På nästa möte rapporterade kassören att han fått 84 och 85årsbidrag från kommun på 7000kr. Samtidigt tala han om att hyran var åter höjd nu till 700kr i mån. för lokalen vilket vi inte kunde asseptera. Men vi kunde inte få någon skollokal men kommun ordnade så vi fick en 2rumslägenhet i Stiftelsens hus Där vi betalar 500kr. Där bedrivs verksamhet nästan all dagar i veckan. Det ger ju utställningen vi har idag belägg för och vilketvi kan tacka våra drivande studieorganisatör för. Det beslöts att anskaffa en förstärkare för våra möten. Folke Andersson var och berättade om Billingsfors historia seda lång tid tillbaka och fortsatte sedan på ett senare möte från 1900 och framåt. I år beslutade vi att ha gökotta för första gången. På höstens första möte var förre länsarkivarie Svan Axel Hallbäck som berättade och visade bilder från "Så var det förr"

Nu var det åter dags att höja avgiften det föreslogs 40kr då skulle föreningen behålla 8kr. 500kr anslogs till en besökskommite som skall besöka gamla och ensamma. I år skänkte danskommiten 2000kr till julfesten.

Är nu framme vid årsmötet 1986 som bli sista rapporten. Det beslutades att börja höstens möte i aug. i stället för sept. Karin Hassel har sytt en stor vacker Dalslandstavla att plasera på Gysinge där Dalsland fattades föreningen framförde sitt tack och beslöt att stå för kostnaderna.Vår förening har deltagit på alla konferenser under åren samt varit representerade på många olika kurser som hållits. Haft ett gott samarbete med andra PROföreningar i kommunen och där vi gemensamt har kämpat. Vi har alla år sålt föfbundets lotter samt bidragit med insamlingar. Vår förening har nu 217 medl. Vår kassör Sven Eriksson avgick på egen begäran efter att ha utfört ett gediget arbete under 8 år. Till ny kassör valdes Lage Karlsson.

Signe Eriksson ordf.

Närliggande föreningar:

... Visa alla Länk till annan webbplats.Kontakta PRO riksorganisation08-701 67 00 Länk till annan webbplats.info@pro.seBesöksadress Slussplan 9, StockholmPostadress Box 3274, 103 65 StockholmOm PROKontakta oss Länk till annan webbplats.Medlemsförmåner Länk till annan webbplats.Aktiviteter Länk till annan webbplats.Så tycker vi Länk till annan webbplats.Om oss Länk till annan webbplats.MedlemskapMedlemsansökan Länk till annan webbplats.PROmervärdeLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.Konceptföreningar Länk till annan webbplats.Vem kan bli medlem? Länk till annan webbplats.Vad kostar det? Länk till annan webbplats.
Våra webbplatser

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.