Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Vaggeryd

Verksamhetsberättelse 2019

PRO Vaggeryd 2019

Styrelsens rapport

Styrelsen för PRO Vaggeryd avger följande berättelse för det gångna verksamhetsåret. Styrelsen har under året haft följande sammansättning:

Ordförande Reine Frisk
Kassör Eva Kursten
Sekreterare Marianne Elg
Studieorganisatör Stig Johansson
Ledamot Ingalill Haraldsson
Ledamot Anita Karlsson
Ledamot Lars-Olof Elg
Ersättare Ingemar Johannesson
Ersättare Margitha Larsson
Ersättare Georg Antonsson
Medlemsantalet var vid årets början 400 och vid årets slut 412.

Styrelsen har haft tio protokollförda sammanträden och föreningen har genomfört 8 månadsmöten och två PUB-aftnar.

Januari: En parentation över elva avlidna medlemmar hölls, ett bildspel av Anita Blomgren visades och det var diktläsning och sång av vår egen kör.

Februari: Årsmötet gästades av Yvonne Teiffel som hade ett uppskattat kåseri om människor hon mött som journalist. Fyra medlemmar lämnade sina uppdrag och avtackades med blommor.

I PRO-vetarna åkte vår förening ut i andra omgången.

Mars: Inget ordinarie månadsmöte, men en PUB-afton med drygt 150 deltagare. Elvis 4ever var som vanligt mycket uppskattade och de bjuder på sig själva.

Föreningen var representerad på distriktets årsmöte av två medlemmar.

April: Damernas After Work genomfördes i Spis lokaler med 88 damer närvarande. Man fick se hur man gör blomsterarrangemang och det var modevisning och ett kåseri om Sofie Sager.

Månadsmötet gästades av Refräng & Co som hade ett bejublat framträdande.

Maj: Kören underhöll på vårmötet på Sjöbo, vilket också innefattade tipspromenad, korvgrillning och fika.

Augusti: Snickarna bjöd på tårta på Sjöbo och Sune Magnusson underhöll.

September: Herr och Fru Hackspett bjöd på uppskattad underhållning.

Herrarnas Afton samlade 75 förväntansfulla som fick lyssna på kåseri av Kåre Boberg och titta på lite nya kläder.

Oktober: Inget ordinarie månadsmöte, men en uppskattad PUB-afton på Spis. En toppenunderhållning av Anne Lene Andersson.

November: Rebellkirurgen Erik Erichsen samlade 99 åhörare när han höll ett intressant föredrag om sitt arbete som läkare i Etiopien. Verksamhetsplanen och budgeten för 2020 fastställdes.

Tre representanter var på distriktets höstmöte.

Det var även Tedans i Skillingehus med Gota Stream Big Band denna månad, där PRO var medarrangör.

December: Denna månad blev det en trevlig julbuffé på Spis. Ing-Britt Persson underhöll med många fina julmelodier.

Vaggeryd i februari 2020

Reine Frisk Eva Kursten Stig Johansson

Ingalill Haraldsson Anita Karlsson Marianne Elg

Lars-Olof Elg Ingemar Johannesson Margitha Larsson

Georg Antonsson

Här följer våra aktiviteters egna verksamhetsberättelser.

Studier

Under våren läste vi om Värmland och Selma Lagerlöf samt Lars Lerin. Vi avslutade cirkeln med en tredagars resa i slutet av maj. Vi besökte Picassostatyn i Kristinehamn, utställningen Lars Lerin i Sandgrund, Alsters herrgård – Gustav Fröding, Klässbols linneväveri, Mårbacka - Selma Lagerlöf och akvedukten i Hoverud på hemvägen. Under hösten har vi förkovrat oss om Österlen i Skåne.

Vi har varit mellan 16 och 18 deltagare under 4 till 5 sammankomster.

Ansvarig: Stig Johansson

Släktforskning

PRO:s studiecirkel om grunderna i släktforskning startade hösten 2016 som ett försök att introducera släktforskning. Vi har nu genomfört dessa i Magnisa stuga, Vaggeryd under ytterligare 6 säsonger som onsdagsträffar under cirka 2,5 timmar varje gång med 8–10 deltagare. Några har hoppat av och några tillkommit under denna tid. Under våren och hösten 2019 har vi genomfört cirkeln 8 + 6 onsdagar i stugans lokaler och alla tycks ha kommit en bit i sitt sökande efter egna släktingar och kanske dessas levnadshistoria

Vi har bedrivit cirkeln med visst stöd av en handbok ”Släktforska Steg för Steg” men främst har deltagarna på egen hand sökt i olika digitala arkiv.

Cirkelns syfte är i första hand till för att försöka få olika tips som finns att tillgå, undvika fallgropar samt hjälp med texttydning och annat, för att deltagarna ska bli intresserade och vilja fortsätta med sin släktforskning.

Vi började säsongernas cirklar med att presentera oss och våra mål, tidigare kunskaper och egna önskemål, hur ska vi arbeta och hur många träffar vi ska genomföra, vilka frågor eller idéer vi har, räcker 5 gånger varje säsong, blir det en fortsättning?

Det var detta och hur vi bäst och säkrast börjar leta efter våra släkt-rötter eller kanske göra släktträd med de många möjligheter via internets olika släktforskningsprogram som numera finns, systematik och flera andra sätt som finns för att komma bakåt i den egna historien, vilket vi till viss del tillsammans kunnat reda ut under träffarna.

Ansvariga: Bernt Ekfeldt och Anette Gunnarsson

Bridge

Bridgegänget har träffats 10 ggr på hösten och 14 ggr på våren på tisdagar. Vi har varit 6-8 intresserade deltagare. Träffpunkten har varit Navet och Schacklokalen. Träffarna har varit mellan kl 10.00 och 13.00 inklusive fikarast.

Ansvarig: Kurt Andersson

Kören

Vi är 19 medlemmar och vi har haft 28 övningar.

Vi sjöng på parentationen Folkets Hus Vaggeryd 31 jan.

Den 1:e mars sjöng vi på Furugården.
På Fridensborg var vi den 18 mars.

Den 25 april var vi i Bankeryd och sjöng. Blev mycket uppskattat. Var första gången
vi sjöng där. Är trevligt att komma till nya platser.
Den 30 april sjöng vi på Furugården för en grupp som Anita Jonsson har hand om. Där fick vi kaffe och tårta.

Den 8 maj var vi i Hillerstorp på något äldreboende och sjöng.
Den 22 maj sjöng vi på Sjöbo. Det regnade och åskade denna dag.
Den 31 maj sjöng vi på Furugården. Vi bjöd på kaffedoppet.

Vi sjöng där även den 18 oktober.
Den 5 oktober sjöng vi på Frälsningsarmén i Skillingaryd. Det var höstfest där.
I Hok var vi den 14 oktober En del var nyrenoverat.

Den 4 december sjöng vi i Betel på dagledigsamling.
Vi sjöng tre sånger på Erik Anderssons (Ecke) begravning.

Körledare: Ing-Britt Persson

Boule

Året med bouleklubben har varit bra, med god uppslutning på våra speldagar, måndag och onsdag, på vår fina boulebana i Vaggeryd. Trevlig gemenskap med spel och fika. Vi spelar från tidig vår till sent på hösten så länge vädret tillåter. Dock skulle vi behöva lite fler spelare för vi har inte haft något lag att skicka till de vanliga tävlingarna såsom Bodafors och Sävsjö.

Dock hade vi ett lag med i Värnamo på PRO:s rikstävling med final i Gysinge. Vi blev tråkigt nog utslagna i stor konkurrens från distriktet.

Ansvarig: Eivon Strandgård

Bowling

Bowlingen har under 2019 haft ett 20-tal pensionärer som har spelat i Skillingarydshallen på tisdagar. Uppdelade i två olika pass, övervägande herrar som deltager, men 5–6 damer vågar vara med. Detta året deltog vi inte i PRO;s Distriktsmästerskap.

Vi har haft ett lag med i Korpens kommunmästerskap men utan medaljplats detta år.

Stämningen är desto bättre och tar guldmedalj. Sista veckan i mars gjorde vi en utflykt till Bowlinghallen i Värnamo där vi både spelade och åt en god lunch.

Ansvarig: Tord Nahlbom

Styrketräning

Att gå till styrketräningen två pass i veckan har blivit något av en god vana för väldigt många av våra medlemmar. Vi påminns ofta i media om hur bra det är för hela kroppen att röra på lederna som vi har, nödvändigt att gå till gymmet då vi inte arbetar längre. Käkmusklerna tränar vi extra mycket på torsdagarna, då vi avslutar passet med fika och Florence "världsberömda" kakor.

Tack till er alla träningskompisar som kommer. Tack till er som assisterar mig, då jag inte räcker till. Tack Florence för ditt omtänksamma goda kaffebröd o skinkmackor.

Ansvarig: Janos Kursten

Snickarna

2019 har gått som tidigare år, med en liten trogen skara som gillar att snickra och jobba med olika träbearbetningsmaskiner.

De obligatoriska fikastunderna med Terapidamerna sätter vi stort värde på, likaså den traditionella julgröten och skinksmörgåsarna.

Sommarfesten i augusti på Sjöbo-logen när vi bjuder PRO-medlemmarna på tårta hör också till vår stora tradition, så även 2019.

Produktutveckling har vi haft och nu börjat tillverka en ny modell av insektshotell, dessa kommer att säljas under våren, plus våra berömda fågelholkar.

Nu vädjar vi än en gång om fler deltagare till våra glada snickarmöten.

Ansvariga: Åke Andersson och Håkan Svahn

Stavgång

Vi är mellan 25 och 30 som promenerar en gång i veckan i omgivningarna runt Friluftsgården. Det finns tre grupper att välja mellan, längre och snabbare eller två kortare. Vi avslutar med enkel fika i Friluftsgården.

I påskveckan avslutades promenaden med ägg och sill, samt morotskaka. Ja, påskkäringen dök förstås upp och bjöd på godis utmed promenaden.

Vårterminen avslutades på Eklundshovs koloniområde utanför Jönköping. Vi blev guidade av Lennart Jakobsson bland de fina koloniträdgårdarna intill Vättern. Sedan smakade det bra med en räkmacka.

Innan jul avslutade vi med glögg som tomten bjöd på i skogen. Inne i stugan väntade skinksmörgås och en god saffransmuffins.

Vi har gått 16 gånger på våren och 14 på hösten.

Ansvarig: Håkan Svahn

Resekommittén

I resekommittén har Monica Johansson, Marianne Gustavsson, Jan Johansson och Per Nordh ingått, vilka sammanträtt nio gånger under året.

Kommittén kallade representanter för reseverksamhet i PRO-föreningarna i Hok och Skillinga­ryd, SPF-föreningarna i Vaggeryd och Skillingaryd samt IOGT Bäckalyckan till möte i Magnisa stuga i början av april för att diskutera samordning av resor. Samtliga föreningar ansåg att det skulle vara önskvärt med samarbete mellan föreningarna, då det har börjat bli färre deltagare på resor och utflykter lite över lag. Vår kommitté sammanställde förteckning över gjorda resor som tips mellan föreningarna samt lista över representanterna, för att kunna e-posta information mellan föreningarna och besöka våra respektive hemsidor för mer uppgifter.

Makerspace på biblioteket i Fenix

Måndagarna 4 och 11 februari besökte vi biblioteket i Fenix, där vi fick en guidad visning av och att pröva på idéverkstaden Makerspace i källarvåningen. En verksamhet där människor kan träffas, utveckla och skapa tillsammans med andra inom teknik, konst och slöjd. Där finns till exempel filmrum, robotar att själv utforska och programmera, verkstad med maskiner och vävstol. Vi var sju till åtta deltagare i de båda grupperna.

Bissefällarn och Miliseum i Skillingaryd

Torsdag 28 mars samåkte vi 14 deltagare i bilar till Skillingaryd för guidad visning på Skillingehus av Ola Hugosson, som berättade om Gunnar ”Bissefällarn” Svensson och hans liv. Gunnar föddes 1925 och var självlärd med skärjärnen. Idag finns hans verk spridda i över 20 länder!

Lunchen intogs på Tina & Översten Café, som är inrymt i musikkårsbyggnaden från 1880. Idag är det café- och butiksverksamhet i den välbevarade byggnaden. Därefter gick vi till Miliseum där Sven Engkvist berättade om Skillingaryds läger, som är ett försvarsmaktsgemensamt statligt byggnadsminne. Lägermiljön är den bäst bevarade i Sverige. På Miliseum får besökaren följa de indelta soldaterna och deras familjers öden genom Sveriges historia och deras hårda levnadsvillkor, både hemma på soldattorpet och i fält.

Ullared

Tisdag 23 april bar det iväg med 30 köpsugna till Ullared med sikte i första hand på Gekås. Där var det för ovanlighetens skull mycket tomt på besökare bland hyllorna. Förklaringen var att det var dagen efter annandag påsk; påskruschen var över. Det gick snabbt att komma genom kassorna och det gav tillfälle till en kaffestund utomhus i soligt men blåsigt väder.

Kraftvärmeverket i Torsvik och Tabergs topp

Torsdag 16 maj 2019 besökte vi kraftvärmeverket Torsvik med ett avfallseldat kraft­värmeverk sedan 2006 och hösten 2014 stod det nybyggda biobränsleeldade kraftvärmeverket klart att tas i bruk. Fjärrvärmeverket är utbyggt i större delen av Jönköping och Huskvarna och värmer cirka 30 000 hushåll och lokaler i kommunen. Den producerade elen i de båda verken motsvarar hushållsel till 25 000 hushåll. Vi fick klä oss i gula västar och röda hjälmar samt hörsnäckor innan vi gav oss iväg på guidad upptäcktsfärd inom området.

Kaffe intogs utomhus på Tabergs topp med utsikt mot bland annat kraftvärmeverket i fjärran. Hemfärden i minibussen för oss 22 deltagare gick i det vårfagra landskapet via Portershult, sjön Eckern, Ekeryd och Bratteborg.

Habo kyrka

Onsdag 7 augusti 2019 var Habo kyrka målet för vår resa. Minibussen med oss 13 ombord for varsamt på slingrande vägar genom Bondstorp, Kråkebo, Målskog, Sandseryd och västerut på Göteborgsvägen. Guiden visade oss in i "Träkatedralen vid Vättern", som fick sitt nuvarande utseende 1723 med läktare runt hela kyrkan. Målningarna i kyrkan, "bondbarock", är unika genom att täcka både väggar och tak och har katekesen som tema. Altartavlan från 1723 innehåller en klocka med bara timvisare. Pengar samlades in av befolkningen – inga predik­ningar skulle vara längre än fyra timmar! Kaffet serverades vid församlingshemmet innan hemfärden på små vägar genom en del av ett soligt Småland tog vid.

Hagafors stolfabrik och Jul-ljus i Hok

Fredag 27 september samlade vi oss i bilar mot Hagafors stolfabrik i ösregn. Fabriken grundades 1863 och brukar anses som Sveriges äldsta möbelfabrik, berättade Peter Fransson. Den förstördes av en brand i slutet av 1800-talet, men byggdes upp igen i etapper. På 1950-talet var ett 60-tal anställda och tillverkade cirka 60 000 stolar om året. 1965 köpte Nässjö Stolfabrik Hagafors, som lite senare lades ner. Tillverkningen av de populäraste modellerna flyttades till Nässjö. Några av de 19 deltagarna berättade nostalgiskt om stolar i sina barndomshem.

Färden gick vidare till butiken Jul-ljus i Hok med Annas Café. Det sägs att den första elektriska ljusstaken började massproduceras i Hok, berättade Anna Claesson, och visade en traditionell brun träsljusstake, som Osram köpte och lanserade på marknaden.

Mamma Mia och Ålandskryss

Vi administrerade en resa, 6–7 oktober, till Stockholm med musikalen "Mamma Mia – The Party" med middag på Tyrol på Djurgården. Resan fortsatte ombord på Cinderella med dans och underhållning. Från Vaggeryd deltog 19 personer och från Hok fyra; en mycket uppskattad resa enligt mångas utsago.

Ullared

Torsdag 24 oktober – en favorit i repris. Ullared lockade med 34 resenärer att shoppa i någon av de 8 000 kundvagnarna, på 35 000 kvadratmeter fördelade på 21 avdelningar!

Några fler resor var inplanerade under 2019, men fick ställas in på grund av för få anmälningar.

Ansvarig: Monica Johansson

Kommunala pensionärsrådet (KPR)

Under året har vi haft tre sammanträden i Skillingehus.

KPR leds av kommunstyrelsen med Ulf Abrahamsson som representant. Han önskade en revidering av reglementet för KPR.

Pensionärsrådet är ett råd och inte ett beslutande organ inom kommunen.

Under året har missnöje framförts angående Jupiter i Skillingaryd. Där har man dragit ner på verksamheten trots löfte att den skulle vara oförändrad tills Mejeriet står klart.

PRO-organisationen i Vaggeryds Kommun har lämnat över en skrivelse där man önskar att kommunen tillsätter en utredning som består av representanter från pensionärsorganisationen, berörd personal och politiker. Uppdraget är att göra en inventering av behov, resurser och konsekvenser med målsättning att öka äldres psykiska och fysiska hälsa.

Vi har även diskuterat snöskottningen i kommunen.
Parkeringsproblemen i centrala delarna av tätorterna.
LSS-frågan har lyfts.
En hel del tid har ägnats åt trygghetsboende i Vaggeryd och Skillingaryd. Stora investeringar av kommunen som snart är färdigt att tas i bruk.

Ledamot: Gun Andersson

PRO Resultaträkning 2019




Intäkter


2019

2018


3010

Mötesintäkter

54 380

77 724


3050

Lotterier

14 055

12 850


3051

Trippelskrapet

6 370

10 592


3020

Flaggpengar

3 000



3300

Kommunbidrag

5 000

5 000


3500

Medlemsavgifter

16 920

12 120


3990

Studie/kultur ABF

9 300

8 600


3030

Cirkelavgifter

3000





112 025

126 886






Kostnader




4010

Möteskostnader

63 748

110 507


4050

Lotterier

4 942

6 453


4020

Studier/cirklar, hyror

5 015

5 750


4015

Styrelsemöten

2 179

3 839


4060

Material- infokostn

540

5 212


6570

Bankavg./bokföringspro

4 437

2 866


6431

Bilers. Förtr.valda

370

334


6071

Uppvaktn./kondoleanser

5 734

6 594


6110

Kontorsmaterial

1955

590


4030

Utb.flaggpengar/

2680

0


6250

Porto

1 260

1 493


6490

Kostnadsersättn. Adm

7 000

8 100


6990

Övr. avgifter

1 010

1 048




100 870

150 026







Intäkter


112 025

126 886


Kostnader


-100.870

-150.026


Årets resultat

11 155

-22.260


Balansrapport




Likvida medel per 31/12 2019









1910

Kassa

2318

257


1930

Swish

3 634

15 925


1940

Bank

21 893

7 356


1941

Plac.konto

72 249

72 249




100.094

95.787


Skulder





Boule-kommittén

10 921

11 745


PRO Minnesfond

3 750

3 750


Snickargubbarna

-111

783


Aktier/Andelar i Folkets Hus

1 000

1 000


Samorg. Vgd, Sk.ryd, Hok

7 153

5 853




22.713

23.131