A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

PRO om Kommunals undersökning av arbetsvillkoren i äldreomsorgen: "Mycket oroande"

Christina Tallberg, ordförande PRO. Christina Tallberg, ordförande PRO.

71 procent av undersköterskorna anser att bemanningen inom äldreomsorgen är undermålig varje vecka. Det visar en ny undersökning från Kommunal som frågat 12 000 av sina medlemmar.

2017-06-29 Hela 42 procent anser att bemanningen är så låg att det innebär en risk för de äldre varje vecka eller mer.

- Det är personalens villkor som avgör vilken kvalitet det blir i vård och omsorg om äldre. Kvaliteten blir aldrig bättre än vad personalens villkor medger. Det är mycket oroande att det är så stor andel av personalen som inte bara upplever att det finns kvalitetsbrister utan att den låga bemanningen innebär risker för de äldre. Regeringen har gjort satsningar på bemanningen, vilket vi välkomnar, men den här undersökningen visar att det är långt ifrån tillräckligt, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

- Det behövs en ambitionshöjning inom äldreomsorgen. Vi kan inte längre nöja oss med att få vård och omsorg på en skälig levnadsnivå, som socialtjänstlagen anger. Det borde vara självklart att även äldre ska tilldelas en vård och omsorg som ger goda levnadsvillkor. Möjligheten finns att ge äldre goda levnadsvillkor när socialtjänstlagen nu ses över. Vi förväntar oss att regeringen använder den möjligheten.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.