A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

PRO i Expressen: "Övermedicinering orsakar enormt lidande"

PRO:s ordförande Christina Tallberg. PRO:s ordförande Christina Tallberg

Allt fler äldre medicineras med många olika läkemedel, skriver Expressen i dag. Mer än var tionde person som är 75 år har tio eller fler läkemedel, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Var sjunde får mediciner som är direkt olämpliga för äldre. PRO samarbetar med Apoteket för att föra ut kunskapen om farliga läkemedel.

2017-11-02 Socialstyrelsen har sammanställt en lista över vilka läkemedel som är olämpliga för äldre. Apoteket har tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO och SPF kampanjat för att föra ut kunskapen om farliga läkemedel. 

Det varierar mycket mellan kommunerna, i Öckerö kommun får 11 procent av befolkningen som är 75 år eller äldre olämpliga läkemedel och 10,7 procent tar tio eller fler läkemedel. I Trosa är motsvarande siffror 4 och 6,2 procent, skriver tidningen.

Äldre får piller i stället för en pratstund 

Christina Tallberg är ordförande i pensionärernas riksorganisation PRO. PRO vill att alla äldre ska få rätt till fast läkarkontakt, så att någon läkare har helhetsansvar. I dag har äldre som är 75 eller över och har fem eller fler mediciner rätt att få en läkemedelsgenomgång. PRO vill att alla äldre ska ha samma rättighet.

– Vi vill att personer mellan 65 och 75 år också ska ha rätt till läkemedelsgenomgångar, säger Tallberg.

Ordföranden är också kritisk till att många äldre får lugnande medel i stället för att aktiveras eller får någon att prata med.

– Fel och övermedicinering orsakar enormt lidande och kostar samhället stora pengar, säger Christina Tallberg.

Läs hela artikeln här.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.