A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

Internationella äldredagen

Bild på FN:s flagga mot en blå himmel

Idag den 1 oktober firas FN:s Internationella äldredag. Samtidigt ger WHO ut en ny rapport om äldres hälsa i världen. I Sverige presenteras rapporten av PRO Global vid ett seminarium i Stockholm som inleds av PRO:s ordförande Christina Tallberg.

2015-10-01 Tillsammans med PRO Global och PRO Sverige kommer tre forskare från Karolinska Institutet: Sven Britton, Laura Fratiglioni och Birgitta Rubenson finnas på plats för att kommentera rapporten.

En positiv nyhet i WHO:s rapport är att allt fler lever allt längre. Andelen äldre i världens länder ökar och ökningstakten accelererar. Mellan år 2015 och 2050 kommer andelen äldre över 60 år i hela världen att fördubblas från 12 till 22 procent.

En ökad andel äldre innebär samtidigt ökade behov av vård och omsorg, och de blir en stor utmaning för nästan alla länder. För att hälsovården ska klara att möta behoven hos en ökad andel äldre måste insatser i högre grad inriktas mot folkhälsa, förebyggande hälsovård och hälsokontroll, konstaterar WHO.

- Man ska nog inte stirra för mycket på tabellerna. Men den generella bilden är att det lönar sig att satsa på trygghetssystem och att bekämpa fattigdomen. Det mesta går framåt även om det sker i olika takt i länderna, men den stora frågan är hur länderna ska klara allt mer åldrande befolkningar, säger Ola Johansson från PRO Global till Svenska Dagbladet idag.

Läs hela artikeln här

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.