A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

Dom: Landstinget kan inte vägra kontant betalning

Närbild på mynt

Landstinget i Kronoberg bryter mot lagen när de vägrar ta emot kontant betalning av patienter. Det har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast, rapporterar Sveriges Radio Ekot idag. PRO är positiva till domen.

2015-09-29 I de flesta landsting i Sverige kan man som patient inte betala för sitt läkarbesök med sedlar och mynt. Många vårdinrättningar tillåter idag endast att patientavgiften betalas med kort eller via faktura. Anledningen är bland annat att det blir billigare för landstingen att hantera så lite kontanter som möjligt.

Men efter den fällande domen mot Landstinget i Kronoberg idag kommer i synnerhet vårdcentraler runt om i landet få rätta sig, säger Annika Wallenskog, chefekonom på Sveriges kommuner och landsting till Sveriges Radio.

Christina Tallberg, ordförande i PRO är positiv till domen:
- Det här är ett bra beslut som vi hoppas ger effekter på fler områden än bara vårdcentraler. Så länge vi har kontanter i samhället måste vi kunna använda dem som betalningsmedel. Vi förutsätter att landstingen följer beslutet, kommenterar Christina Tallberg.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.