Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

FOTO: Anneli Nygårds

Prisundersökning 2021 – Sveriges största undersökning av matpriser

I 30 år har PRO genomfört en undersökning av livsmedelspriser runt om i landet. Den första undersökningen gjordes 1991 för att kontrollera att matpriserna hölls nere efter flera års galopperande pris- och löneökningar.

 I år har vi genomfört undersökningen både på plats i butikerna och matpriser på nätet för upphämtning i butik men också för hemleverans. Undersökningens syfte är förutom att pressa priserna på mat även att skapa en prismedvetenhet hos svenska folket. Att ha koll på matpriserna är lika aktuellt idag som för 30 år sen. Inte minst med tanke på de förväntade prishöjningarna på livsmedel och att alltför många pensionärer idag har svårt att leva på sin pension.

Handla mat i butik eller på nätet

Årets prisundersökning består av tre undersökningar i en, butiksundersökning, handla mat på nätet för upphämtning i butik och till sist handla på nätet för hemleverans. Butiksundersökningen har närmare tusen PRO-medlemmar från stora delar av landet genomfört. Undersökningen av matpriserna på nätet, både för hemleverans och för upphämtning i butik har genomförts i samarbete med Nätmat.se och vi redovisar priset för PRO:s matkasse för både hemleverans och upphämtning i butik runt om i Sverige.

Att handla mat på nätet är fortfarande dyrare än i butik. Skillnaderna i landet är stora – både när det gäller pris och tillgång till tjänsten. Jämfört med genomsnittspriset i de fysiska butikerna är det 8 procent dyrare att handla mat på nätet och få hemleverans men bara 2 procent dyrare när du själv hämtar dina beställda varor i butiken.

Butiksundersökningen

Butiksundersökningen visar på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 811 kronor – och den dyraste nästan 1 050 kronor. Det är alltså hela 29 procent mer än den billigaste. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Halland med 907 kronor, och högst i Västerbotten med 977 kronor.

Tidpunkten för undersökningen var 2 november 2021.

PRO:s matkasse i butik är billigast här:

  1. Maxi ICA Stormarknad Kungsbacka, 811,05 kr.
  2. City Gross Eskilstuna, Södermanland, 830,12kr.
  3. ICA Kvantum City Centrum, Södra Älvsborg, 831,8 kr.

Prisundersökningen för mat på nätet

Undersökningen av livsmedelspriser på nätet är gjord i samarbete med Nätmat.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi har undersökt 360 butiker med hemleverans och 726 butiker med upphämtning av beställda varor. Tidpunkten för undersökningen var onsdagen den 3:e november.

Beställa mat på nätet för hemleverans

Den billigaste matkassen på nätet med hemleverans kostade 891,22 kronor – och den dyraste nästan 1225 kronor. Det skiljer 37 procent i pris mellan kassarna.

De tre billigaste butikerna för hemleverans

  1. Maxi ICA Stormarknad Kungälv Göteborg, 891,22 kr
  2. Maxi ICA Stormarknad Angered Göteborg, 904,34 kr
  3. Coop.se Gävle Gävleborg, 904,67 kr

Ladda ner en excelfil med alla onlinebutiker med hemleverans som är med i undersökningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beställa mat på nätet för upphämtning i butik

Den billigaste matkassen på nätet med upphämtning i butik kostade 822,51 kronor – och den dyraste nästan 1138 kronor. Den dyraste matkassen kostar alltså 38 procent mer än den billigaste.

De tre billigaste butikerna för beställning på nätet med upphämtning i butik

  1. Maxi ICA Stormarknad Borås Södra Älvsborg 822,51 kr
  2. Maxi ICA Stormarknad Kalmar Kalmar Län 873,82 kr
  3. Maxi ICA Stormarknad Göteborg Göteborg 877,72 kr

Ladda ner en excelfil med alla onlinebutiker med upphämtning i butik som är med i undersökningen Excel, 44.5 kB.

Lär dig att handla mat på nätet

Post och telestyrelsen, PTS, har pedagogiska guider för hur du kan använda digitala tjänster. Du kan tillexempel lära dig mer om att handla mat på nätet

Guider för digitala tjänster | PTS Länk till annan webbplats..

Se också PRO:s instruktionsfilm om att handla mat på nätet här nedan: